Έπεσε σαν κεραυνός η είδηση ότι ο Δημήτρης Παπανικολάου έχει το σύνδρομο του Asperger. Το Google πήρε φωτιά! Η ευαισθητοποίηση που ήθελε να πετύχει ο άλλοτε «Φον Δημητράκης» όχι απλώς επιτεύχθηκε, αλλά μέσα από τη φωτογραφία με τον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντεκούνμπο ο Παπανικολάου κατάφερε κάτι που θα έμοιαζε ακατόρθωτο.
Tου Σταύρου Γεωργακόπουλου
Ο Δημήτρης Παπανικολάου τα έκανε στη ζωή του όλα νωρίς, χωρίς να φοβάται, και έτσι μίλησε δημόσια για το σύνδρομο του Asperger
Ούτως ή άλλως, το κίνητρο του 44χρονου πρώην μπασκετμπολίστα δεν ήταν προσωπικό. ∆εν βγήκε στα social media για να πει στον κόσμο ότι πάσχει από μία ασθένεια για να κερδίσει τη συμπόνοια. Όσοι τον ξέρουν θα έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά πως ο Παπανικολάου προχώρησε στην ομολογία για άλλους λόγους. Ευρύτερους. Όταν έπαιζε στον Μακεδονικό, το 2002, έχασε τον πατέρα του και από την κηδεία πήγε στο γήπεδο και έπαιξε. Άρα, δεν θα το έβαζε κάτω ακόμα και αν ο γιατρός τού έλεγε ότι πράγματι πάσχει από μία ασθένεια.
Ευαισθητοποίηση
Για τον «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου», όπως τον προσφώνησε κάποτε σε ένα κείμενό του ο Βασίλης Σκουντής, με συνέπεια να δεχθεί μία μπουνιά από τον Γιάννη Ιωαννίδη, εκείνο που βάρυνε στη ζυγαριά ήταν η επιθυμία του να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Και κυρίως να συμβάλει ώστε να σταματήσει το bullying που δέχονται παιδιά τα οποία επίσης βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
«∆εν είναι ασθένεια», μας είπε εξαρχής και εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στο ίδιο φάσμα. Εκείνος το ξέρει μία διετία. Στο μεσοδιάστημα, λοιπόν, διαπίστωσε την άγνοια των περισσοτέρων. Όπως διέκρινε και το bullying που δέχονται τα παιδιά και αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες. Πρώτα για να ενημερωθεί ο κόσμος. Έπειτα για να αλλάξει η συμπεριφορά απέναντι σε όσους βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Είναι άλλωστε και ο ίδιος ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τα παιδιά. Η κόρη του, η Άρια, αποτελεί την τρίτη, μα ενδεχομένως τη σημαντικότερη γυναίκα της ζωής του, μετά τη μητέρα του και βέβαια τη σύζυγό του, την Έλια. Η Άρια είναι μικρή, αλλά ο μπαμπάς κάνει ήδη τα σχέδιά του. Θα ήθελε να βρει η κόρη του κάποιο παλικάρι με τον χαρακτήρα του… Δημήτρη ∆ιαμαντίδη!
Η …γεμάτη καριέρα
Αν μπορεί να περιγράψει κάποιος τον Παπανικολάου με λίγες λέξεις θα αρκεστεί σε μία φράση: «Ο άνθρωπος που τα έκανε όλα νωρίς»! Ο «Φον Δημητράκης» γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1977 στα Άνω Λιόσια. Η δημιουργία γηπέδου σε ένα οικόπεδο απέναντι από το σπίτι του ήταν το έναυσμα για να αλλάξει τη ζωή του. Οι νεότεροι ίσως το αγνοούν, αλλά από τα 14 χρόνια του ο Παπανικολάου προκαλούσε ήδη «σεισμό» και οι μεγάλοι του μπάσκετ σφάζονταν στα πόδια του. Τελικά τον απέκτησε ο Ολυμπιακός και τον άφησε για μία τριετία στον Σπόρτινγκ για να ψηθεί κόντρα σε πιο ηλικιωμένους αντιπάλους. Ο μικρός τα πήγε περίφημα. Ήρθε και η κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων το 1995 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, από μία τρομερή φουρνιά, για να κάνει τον παίκτη σημείο αναφοράς για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ. Όλοι μιλούσαν για εκείνον, τον Γιώργο Καράγκουτη, τον Ευθύμη Ρεντζιά.
Σε επίπεδο Εθνικής Ανδρών, πάντως, καλύτερα απ’ όλους τα κατάφερε ο Μιχάλης Κακιούζης. Αρχηγός στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου του 2005, το ίδιο και στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας έναν χρόνο αργότερα. Τον Παπανικολάου κυνήγησε η κατάρα της 4ης θέσης. Για ένα σουτ έχασε μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματος.
Μπορεί να υπερηφανεύεται, ωστόσο, ότι έγινε ο πρώτος παίκτης που πήρε δύο φορές triple crown με διαφορετικές ομάδες. Το 1997 στη Ρώμη με τον Ολυμπιακό του Ντούσαν Ίβκοβιτς και το 2007 με τον Παναθηναϊκό του «δαιμόνιου» Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Στην καριέρα του ο Παπανικολάου δούλεψε με ιερά τέρατα της προπονητικής. Με τον Ιωαννίδη, αλλά και τον μακαρίτη, πλέον, Ντούντα και, βέβαια, με τον Ζοτς.
Ήταν, πάντως, ο πρώτος που πήγε κόντρα και στον παντοδύναμο Ίβκοβιτς και κυρίως στον Σωκράτη Κόκκαλη. ∆εν του άρεσε η αντιμετώπιση που είχε και έτσι προσπάθησε να μετακομίσει στην Μπολόνια. Τελικά επέστρεψε και η καριέρα του πήρε τον δρόμο της, αν και ποτέ δεν τον δούλεψαν για να γίνει ο νέος Φάνης Χριστοδούλου ως all around παίκτης.
Πάντα δραστήριος
Στον Παπανικολάου ξεχείλιζε πάντα η αυτοπεποίθηση. Είπαμε, άλλωστε, ότι όλα τα έκανε νωρίς. Ακόμα και προπονητής έγινε στα 35 χρόνια του, όταν άλλοι συνομήλικοί του έπαιζαν ακόμα. ∆εν μπόρεσε να σταθεί, αν και όπως λέει χωρίς ίχνος αλαζονείας, θεωρούσε τον εαυτό του εξαιρετικό κόουτς.
Ο Παπανικολάου, πάντως, δεν μοιάζει με άλλους παίκτες. ∆εν αρκέστηκε στο μπάσκετ. Ούτε έμεινε αδρανής να περιμένει κάποια πρόσκληση. Πάντα ήταν δραστήριος. Ακόμα και στην καραντίνα όταν ευαισθητοποιήθηκε από τους πρώτους και στήριξε το πρόγραμμα «Ζήστε αθλητικά». Όπως, άλλωστε, έχει δηλώσει ακόμα και ο Νεύτωνας ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας σε μία… καραντίνα.
Με τόσες δραστηριότητες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τον Παπανικολάου αποκλείεται να τον φρενάρει η διάγνωση ότι έχει το σύνδρομο του Asperger. Όχι μόνο επειδή θεωρεί ότι ενδεχομένως βοηθήθηκε από αυτό στην καριέρα του. Ίσως, βέβαια, να του προκάλεσε κάποιες εκρήξεις θυμού, αλλά και αυτή η εκδοχή δεν είναι σίγουρη. Εκείνο που μετράει είναι ότι όπως με τους συμπαίκτες του γέμισε το 1995 το ΟΑΚΑ, έτσι και τώρα, με τον Γκάλη, τον Αντετοκούνμπο και τα άλλα παιδιά, η κοινωνία θα μάθει για το σύνδρομο του Asperger και όλοι θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει χώρος για bullying και αποκλεισμούς σε ανθρώπους που είναι σαν κι εμάς και μπορούν να πετύχουν τα πάντα…
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί