Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Έφηβοι εγκλωβισμένοι σε λάθος σώμα

Έτσι εκφράζουν τα συναισθήματα που νιώθουν, το αδιέξοδο, τις αναζητήσεις, την κόντρα με τους γονείς, το σκληρό bullying από τον κοινωνικό περίγυρο και τα πειράγματα των συμμαθητών έξι έφηβοι της διπλανής πόρτας που γεννήθηκαν «εγκλωβισμένοι» σε λάθος σώμα.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Έξι παιδιά της διπλανής πόρτας περιγράφουν το αδιέξοδο, τις αναζητήσεις, την κόντρα με τους γονείς, το σκληρό bullying από τον κοινωνικό περίγυρο και τα πειράγματα των συμμαθητών τους


Όπως αποκαλύπτει το αποκλειστικό δημοσίευμα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», είναι είτε κορίτσια που νιώθουν, συμπεριφέρονται και ντύνονται σαν αγόρια ή το αντίστροφο κι εκδηλώνουν την επιθυμία να προχωρήσουν σε «διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου», όπως αποκαλείται επίσημα η διαδικασία, προτού ενηλικιωθούν ή να ξεκινήσουν τη μετάβαση, ώστε να μπορέσουν κάποτε να ισορροπήσουν την εικόνα τους με τον ψυχισμό τους.

φύλου

Πρόκειται για ανηλίκους που βιώνουν τη λεγόμενη «ασυμβατότητα φύλου» και, όπως επισημαίνει η Άρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής και πρόεδρος της ∆ιεπιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής ∆ιόρθωσης του Καταχωρισμένου Φύλου, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των παιδιών που δυσφορούν με το φύλο τους, με το ∆ιαδίκτυο να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην εκδήλωση της επιθυμίας για αλλαγή φύλου, αλλά και στην αναζήτηση αυτής της διεξόδου. «Πλέον τα παιδιά δεν ζουν μόνο στην οικογένεια ή μόνο στη γειτονιά. Ζουν σε ένα παγκόσμιο (ψηφιακό) χωριό, βομβαρδίζονται από αμέτρητα ερεθίσματα προερχόμενα από κάθε γωνιά του πλανήτη και στις ιντερνετικές αναζητήσεις τους συναντούν ιστορίες άλλων παιδιών, ανταλλάσσουν με τους διαδικτυακούς τους φίλους εμπειρίες και ανακαλύπτουν νέες διεξόδους που αν δεν υπήρχε το ∆ιαδίκτυο, δεν θα τις γνώριζαν», αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Άρτεμις Τσίτσικα.

φύλου

Όπως εξηγεί η ειδικός, η οποιαδήποτε παρέμβαση ξεκινά μετά την έναρξη της ήβης, ηλικιακά μετά τα 14 έτη, με σύμφωνη έγγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων και τη γνωμοδότηση ιατρών διεπιστημονικής ομάδας (εφηβιάτρου, ενδοκρινολόγου, παιδοψυχιάτρου), που παρακολουθούν ολιστικά το ανήλικο άτομο. Η διαδικασία είναι μακρά και ξεκινά με την αναστολή της εξέλιξης της ήβης με τα χαρακτηριστικά του ισχύοντος φύλου. Ακολουθεί η σταδιακή χορήγηση ορμονών του επιθυμητού φύλου – αλλαγές που αφορούν τη φωνή, την τρίχωση, τη μυϊκή μάζα, τον λιπώδη ιστό, την κατανομή του λίπους στο σώμα, με τα στάδια έως εδώ να είναι αναστρέψιμα.
Παρέμβαση χειρουργική πριν από την ενηλικίωση σπάνια γίνεται – μόνο σε περιπτώσεις με σαφή ένδειξη/γνωμοδότηση της διεπιστημονικής ομάδας των θεραπόντων ιατρών και φυσικά έγγραφη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων. Οι επεμβάσεις πριν από την ηλικία των 18 ετών αφορούν κυρίως το στήθος και η παρέμβαση αυτή μπορεί να είναι λυτρωτική για το άτομο και να συμβάλει στη θετική ψυχοκοινωνική του εξέλιξη.

φύλου

Αντίθετα, επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα αφορούν αποκλειστικά ενηλίκους, μετά τουλάχιστον ένα έτος από την έναρξη της ορμονοθεραπείας. Μπορεί επίσης να φυλαχθεί υλικό (σπέρμα, ωάρια) για μελλοντική χρήση σε περίπτωση επιθυμίας τεκνοποίησης.
Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του βαπτιστικού ονόματος με δικαστική απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο, έπειτα από αίτηση στη ∆ιεπιστημονική Γνωμοδοτική Επιτροπή ∆ιόρθωσης του Καταχωρισμένου Φύλου των υπουργείων ∆ικαιοσύνης και Υγείας για τους ανηλίκους κάτω των 15 ετών και με σύμφωνη έγγραφη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων και της διεπιστημονικής επιτροπής των θεραπόντων ιατρών που παρακολουθούν τον ανήλικο.

Η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη, καθώς τα παιδιά που γεννιούνται εγκλωβισμένα σε λάθος σώμα κατά κανόνα υφίστανται απίστευτη κακοποίηση από το περιβάλλον τους, δέχονται καθημερινά προσβολές και πειράγματα στο σχολείο και στη γειτονιά, και ενδεχομένως βιώνουν μια κόλαση και στο σπίτι τους, αντιμέτωπα με γονείς που δεν θέλουν να δουν την αλήθεια κατάματα και θεωρούν ότι με φωνές, απειλές, ξύλο ή κλάματα και παρακάλια το πρόβλημα θα…εξαφανιστεί. Όμως μια «Κατερίνα» που γεννήθηκε αγόρι, βαφτίστηκε Γιώργος, αλλά νιώθει μέχρι το τελευταίο της κύτταρο «Κατερίνα», δεν θα σωπάσει και δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει την ψυχική της ισορροπία αν δεν καταφέρει να ταυτίσει το «μέσα» της με το «έξω» της. Το ίδιο κι ένας «Νίκος» που γεννήθηκε κορίτσι και βαφτίστηκε Άννα και όπως ο ίδιος λέει: «Βγαίνω σε άλλες γειτονιές, εκεί που δεν με γνωρίζουν – χρησιμοποιώ άλλο όνομα, με πληγώνει το βαπτιστικό μου… το ακούω κάθε μέρα το σχολείο και είναι κάθε φορά μια μαχαιριά».

Υποστήριξη

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας χρειάζεται κοινωνική, συναισθηματική ενδυνάμωση, υποστήριξη και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, καθώς και ψυχοεκπαίδευση. Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Επιτροπής, οι γονείς του ανηλίκου χρειάζονται πλαισίωση, καθώς καλούνται να διαχειριστούν ανατροπές, απώλεια και μπορεί να φτάσουν σε σημεία ακραίων κακοποιητικών συμπεριφορών για τους ίδιους και το παιδί τους. Όταν όμως οι γονείς και η οικογένεια καταφέρουν να κατακτήσουν θετική ψυχολογία και ενσυναίσθηση, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και πολύ αισιόδοξα. Οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται σταδιακά και εξομαλύνεται η καθημερινότητα μέσα από την ισορροπία και την αποδοχή του αληθινού εαυτού.

Τελικά, το άτομο που προχωρεί σε διαδικασία αλλαγής φύλου αποκτά μια νέα (διορθωμένη) ληξιαρχική πράξη γέννησης, στην οποία δεν επιτρέπεται να αναγράφεται ότι υποβλήθηκε σε αυτήν τη διαδικασία. Για το κράτος και σε όλα τα επίσημα έγγραφα «ξαναγεννιέται», αυτήν τη φορά με το φύλο και στο σώμα που του ταιριάζει.

Το νοµικό πλαίσιο

Σε περίπτωση ασυμβατότητας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, με εξαίρεση τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα, και τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση διεπιστημονικής επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας για δύο έτη, στην οποία μετέχουν: α) ένας παιδοψυχίατρος, β) ένας ψυχίατρος, γ) ένας ενδοκρινολόγος, δ) ένας παιδοχειρουργός, ε) ένας ψυχολόγος, στ) ένας κοινωνικός λειτουργός και ζ) ένας παιδίατρος, ως πρόεδρος, άπαντες με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία. Με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση άλλων εγγράφων στα οποία αναγράφεται η ταυτότητα του προσώπου ή από τα οποία το πρόσωπο εξαρτά δικαιώματα, καθώς και για την καταχώριση σε μητρώα ή καταλόγους, όπως εκλογικούς, έχουν την υποχρέωση να εκδώσουν νέα έγγραφα ή να προβούν σε νέες καταχωρίσεις με διορθωμένο το καταχωρισμένο φύλο, το κύριο όνομα και το επώνυμο του προσώπου. Στη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης, στα νέα έγγραφα και στις νέες καταχωρίσεις δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου. Η νέα ληξιαρχική πράξη μπορεί στο εξής να αλλάξει μία φορά, με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Στην Ελλάδα, ο Νόμος 4491/2017, πάνω στον οποίο στηρίζονται οι αποφάσεις των ειρηνοδικών για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, αναγνωρίζει την ταυτότητα του φύλου. Στη νομική ορολογία αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του.

Ως «ταυτότητα φύλου» νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου. Η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα.

Ως χαρακτηριστικά φύλου νοούνται τα χρωμοσωμικά, γονιδιακά και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρωτογενή χαρακτηριστικά, όπως τα αναπαραγωγικά όργανα, και δευτερογενή χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα, η ανάπτυξη μαστών ή τριχοφυΐας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλυκά Νερά: Σπάει τη σιωπή του ο αδελφός του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου – «Δεν είμαι συνεργός, δεν τον έχω επισκεφτεί στη φυλακή»

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Αυτή είναι η 32χρονη εκπαιδευτικός που δολοφονήθηκε

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ