Μαίνεται ο «πόλεμος» για την «κατανομή της πίτας» στον κλάδο της διανομής φαγητού αλλά και για το καθεστώς εργασίας των διανομέων, που έχει πάρει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Μετά το σάλο -κοινωνικό και πολιτικό- που ξέσπασε από την απόφαση της efood να μετατρέψει 115 συνεργάτες της σε «freelancer», η εταιρεία διανομής φαγητού, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα τις προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε ότι μετατρέπει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους.
Επιπλέον διατηρεί τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική ασφάλιση. Παράλληλα αναδιαμορφώνει τα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα καθοριστούν και σε συνεργασία με τους διανομείς.
Tου
ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
Κίνητρα
Η εταιρεία τονίζει την επένδυσή της στους ανθρώπους της μέσω της παροχής μιας σειράς από ανταγωνιστικά κίνητρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις απαιτήσεις της εργατικής νομοθεσίας και την πρακτική ομοειδών εταιρειών: καλύτερες αποδοχές, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, πρόσθετη ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό (κράνος, μπουφάν κτλ), ακόμη και προστασία στις δύσκολες καιρικές συνθήκες με κατάργηση βάρδιας, συνεχή εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.
Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες όταν η efood μέσω ενός μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο των υπαλλήλων της, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου, τους ενημέρωσε πως εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται για λογαριασμό της, θα πρέπει να μεταβούν σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία. ∆ηλαδή η εταιρεία δεν θα είχε υποχρέωση να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές και επιδόματα, τα οποία προβλέπονται για τη μισθωτή εργασία.
Ακολούθησε ξεσηκωμός, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να διαγράφουν την εφαρμογή από τα κινητά τους και να κατακλύζουν με αρνητικές αξιολογήσεις το google. Τις τελευταίες ημέρες πάντως και μετά την αναδίπλωση της efood φαίνεται ότι οι πελάτες άρχισαν να κάνουν πάλι online παραγγελίες, ενώ σταδιακά ανεβαίνει και η βαθμολογία της εφαρμογής που από το 4,7 είχε πέσει στο 1!
Την ίδια στιγμή διόλου τυχαία δεν φαίνεται να είναι η ανακοίνωση της νέας εταιρίας ουκρανικών συμφερόντων Rocket Delivery ότι θα προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου 500 διανομείς. Αυτό συνέβη την Τετάρτη, ημέρα της τετράωρης στάσης εργασίας και της κινητοποίησης των εργαζομένων στον επισιτισμό.
Μια τακτική εξάλλου που βοήθησε και την efood έναντι της Wolt, που λειτουργεί αποκλειστικά με το μοντέλο της εξωτερικής συνεργασίας.
Η κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης και η μαζική συμμετοχή στη μοτοπορεία έδειξε ότι οι διανομείς δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα, πόσο μάλλον από μια εταιρία – ηγέτη του κλάδου με μεγάλα κέρδη τα οποία «απογειώθηκαν» την περίοδο της πανδημίας.
«Αιφνιδιάστηκα»
Η Θεοδώρα, που δουλεύει στην efood 15 μήνες, είναι μία από τους εργαζόμενους που έλαβαν το περίφημο email – τελεσίγραφο της εταιρείας με το οποίο την καλούσε να δηλώσει άμεσα αν δέχεται να γίνει freelancer. «Αιφνιδιάστηκα όταν έλαβα το μήνυμα από την εταιρεία. ∆εν υπάρχει περίπτωση να εργαστώ ως freelancer. Αν χρειαστεί θα ψάξω για άλλη δουλειά», είπε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», προσθέτοντας πάντως ότι μέχρι πρότινος ήταν ευχαριστημένη. «Επειδή είμαι πρωινή και δεν έχω τα έξτρα παίρνω γύρω στα 800 με 850 ευρώ τον μήνα. Μας δίνουν όμως επιπλέον αποζημίωση ανά χιλιόμετρο για τη βενζίνη και ένα πάγιο ποσό για το μηχανάκι μας» μας είπε η Θεοδώρα, η οποία είχε κατάστημα το οποίο έχει κλείσει και δουλεύει για πρώτη φορά ως delivery.
Πολύτεκνος
Ο κ. Γιώργος Γόγολος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, εκ των οποίων τα δύο ΑμεΑ, ενώ έχει και τρία εγγόνια. Τα τελευταία 20 χρόνια εργάστηκε ως διανομέας σε διάφορες εταιρείες και καταστήματα. Όπως λέει, στον χώρο επικρατεί εργασιακή ζούγκλα. «Μας θεωρούσαν πάντα ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Κάποιοι έβγαζαν λεφτά στις πλάτες μας. Πολλοί εργοδότες δεν κολλάνε ένσημα ή βάζουν λιγότερα, δηλώνουν ότι εργαζόμαστε part time, δεν πληρώνουν δώρα, ενώ σε περιπτώσεις που το κάνουν μας το αναφέρουν για να δείξουν ότι είναι συνεπείς σε σχέση με τους άλλους.
Και πρέπει να τους επικροτήσουμε εμείς για τα αυτονόητα». Όπως μας λέει, στο efood εργάζεται περισσότερο από έναν χρόνο με συμβάσεις για λογαριασμό της Manpower: «Έχω υπογράψει τέσσερις τρίμηνες συμβάσεις και πάω για την τέταρτη. Πιστεύω ότι η υπαναχώρηση της εταιρείας μετά την πίεση που δέχθηκε αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ιδρώτα του εργαζόμενου». Ο ίδιος δούλευε στον ‘‘Αστέρα Βουλιαγμένης’’ επί 27 χρόνια: «Έφυγα όταν έκλεισε ο ‘‘Αστέρας’’ και άλλαξε το καθεστώς».
«Μελλοθάνατοι»
Ο Κυριάκος Τσελεμεντές πατέρας δύο μεγάλων παιδιών, έκλεισε την τέταρτη ανανέωση σύμβασης με την efood. Παλαιότερα διατηρούσε κατάστημα μίνι μάρκετ στη Νέα Ιωνία, το οποίο έκλεισε λόγω της κρίσης. «Mέχρι πρότινος ήμασταν καλά. H εταιρεία τηρούσε αυτά που έχει υποσχεθεί μέχρι που έσκασε αυτή η ιστορία. Εργάζομαι οκτάωρη βάρδια σε πενθήμερο. Υπάρχουν άλλοι εργοδότες οι οποίοι δεν κολλάνε καν ένσημα και έχουν τον διανομέα στο έλεος. Ο κίνδυνος στον δρόμο είναι μεγάλος. Όλη τη βάρδια παίζουμε τη ζωή μας», τονίζει.
Στην επικινδυνότητα του επαγγέλματος στέκεται και ο Παναγιώτης ∆αζέλης, που εργάζεται επίσης στην efood:
. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως οι καιρικές συνθήκες, η οδήγηση στο κυκλοφοριακό χάος, η ψυχική ηρεμία που πρέπει να έχουμε για να αντεπεξέλθουμε στην εργασία μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠ: Μηνυτήρια αναφορά από έξι δικηγόρους σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ
Ο λογαριασµός στη Wolt
Αναδιανοµή της πίτας µε
είσοδο νέων «παικτών»
Η αγορά του online delivery έχει τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ τζίρο, σύμφωνα με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Νέοι «παίκτες» σπεύδουν να πάρουν θέση και να εκμεταλλευτούν τη δυναμική της αγοράς, την οποία σήμερα μοιράζονται η γερμανική efood, η φινλανδική Wolt, η θυγατρική του ΟΤΕ, BOX, και η delivery.gr του ομίλου Μούχαλη.
H Rocket Delivery ιδρύθηκε στην Ουκρανία το 2018 και μέσα σε τρία χρόνια έχει επεκταθεί σε 28 πόλεις και 18 περιφέρειες της χώρας, παραδίδοντας όχι μόνο φαγητό, αλλά και είδη σούπερ μάρκετ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης σε Ολλανδία και Κύπρο, ενώ παράλληλα με την Αθήνα επεκτείνεται σε Γαλλία, Πορτογαλία, Φινλανδία και το Ισραήλ.
Η ελληνική θυγατρική της Rocket, «Ρόκετ Ντελίβερι Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», συστάθηκε πριν από λίγους μήνες με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 200 ευρώ και έδρα την Αγία Παρασκευή. Η εταιρεία επιχειρεί να προσελκύσει πελάτες υποσχόμενη χαμηλότερες προμήθειες έναντι του ανταγωνισμού που χρεώνει άνω του 20%.
Η Wolt
H φινλανδική εταιρεία έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2019 χρησιμοποιώντας μόνο freelancer συνεργάτες για την παράδοση των παραγγελιών. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στα καταστήματα delivery να κάνουν διανομές χωρίς να έχουν υποδομές και να προσλαμβάνουν προσωπικό.
Η «ΜΠΑΜ» μίλησε με διανομείς οι οποίοι συνεργάζονται με τη Wolt.
Ο Νίκος Μπιτσούνης εργάζεται για λογαριασμό της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια. Τον πετύχαμε στον Χολαργό κοντά σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας έτοιμου φαγητού, το οποίο δέχεται πολλές παραγγελίες: «Είναι ό,τι καλύτερο μου έχει προκύψει. Μπορώ να συνδυάσω άνετα με την πρωινή μου δουλειά» (σ.σ. εργάζεται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ). Όπως μας είπε, δουλεύει πέντε ώρες καθημερινά για λογαριασμό της πλατφόρμας και βγάζει σχεδόν τα διπλά χρήματα σε σχέση με την πρωινή του δουλειά. «Βγάζω από 1.000 μέχρι 1.500 τον μήνα, καθώς μέσα στο πεντάωρο δουλεύω ασταμάτητα. Κάνω 20 παραγγελίες, τις οποίες επιλέγω», προσθέτει λέγοντας ότι τον εξυπηρετεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει μόνιμη ασφάλιση από την πρωινή του δουλειά.
Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για όσους δεν έχουν άλλη σταθερή εργασία, καθώς έχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να εργαστούν με τίτλο κτήσης (μπλοκάκι), που σημαίνει φορολογία 23% και όριο τα 10.000 ευρώ, καθώς αυτό είναι το ανώτερο ποσό που δικαιολογεί η εφορία. Η δεύτερη είναι να κάνουν κανονική έναρξη επαγγέλματος στην εφορία με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται αυτό. Για παράδειγμα, θα μπορούν να περάσουν το κόστος της βενζίνης και των service στα έξοδα.
Ένας άλλος συνεργάτης, μας είπε ότι κερδίζει αρκετά επειδή προτιμά να δουλεύει μετά τις 8 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, που η αμοιβή είναι αυξημένη, ενώ τις ημέρες με βροχή υπάρχει επιπλέον προσαύξηση ανά παραγγελία. «Όποιος είναι διατεθειμένος να δουλέψει πολύ, θα βγάλει καλό μεροκάματο. Υπάρχει ένα εγγυημένο πρόγραμμα με το οποίο οι διανομείς πληρώνονται με την ώρα, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν παραγγελίες ή όχι, το οποίο όμως δίνει χαμηλότερες αμοιβές», εξηγεί.
Ως «συνεργάτες» βέβαια δεν δικαιούνται φυσικά δώρα, άδειες, κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ σε περίπτωση ασθένειας χάνουν τα μεροκάματα. Όπως μας είπαν όμως οι «συνεργάτες» της εταιρείας, αρκετοί παίρνουν το ρίσκο και επιλέγουν τα παραπάνω χρήματα της Wolt, καθώς πολλοί καταστηματάρχες παραβιάζουν συστηματικά τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Με πληροφορίες από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί