Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Κατάρ: Εκλογές στη χώρα που απαγορεύονται τα πολιτικά κόμματα

Οι πολίτες του Κατάρ άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για την εκλογή της πλειονότητας των μελών του νομοθετικού τους οργάνου, μια ψηφοφορία χωρίς προηγούμενο που δεν αναμένεται ωστόσο να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε αυτή την πλούσια χώρα του Κόλπου, που διοικείται από την οικογένεια των Αλ Θάνι και όπου τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται.

Οι εκλογείς καλούνται να επιλέξουν 30 από τα 45 μέλη της Ματζλίς αλ-Σούρα, ενός συμβουλευτικού οργάνου χωρίς πολλές εξουσίες. Μέχρι τώρα όλα τα μέλη του συμβουλίου αυτού διορίζονταν από τον εμίρη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00. Τα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.

Το συμβούλιο της Σούρα θα μπορεί να προτείνει νόμους, να εγκρίνει τον προϋπολογισμό ή ακόμη να αποπέμψει υπουργούς, προνόμια που δεν είχε προηγουμένως. Όμως ο πανίσχυρος εμίρης, ο οποίος θα ορίσει τα υπόλοιπα 15 μέλη, θα έχει δικαίωμα βέτο.

Η διεξαγωγή αυτών των πρώτων εκλογών με άμεση καθολική ψηφοφορία, που προβλέπεται από το Σύνταγμα του 2004 αλλά είχε αναβληθεί κατ΄επανάληψη, πραγματοποιείται την ώρα που η χώρα βρίσκεται κάτω από το φως των προβολέων.

Ένα χρόνο πριν από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, οι αρχές εκτιμούν πως η διεξαγωγή των εκλογών αυτών “θα τραβήξει τη θετική προσοχή” στη χώρα, λέει ο Λουτσιάνο Ζακάρα, ειδικός στον Κόλπο στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

“Είναι ένας τρόπος να δείξουν [οι αρχές] ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, πως θέλουν μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή”, προσθέτει.

Αφίσες που δείχνουν τους υποψηφίους, ντυμένους όλους με το παραδοσιακό ένδυμα του Κατάρ, βρίσκονται παντού στις πόλεις της χώρας. Έχουν πραγματοποιηθεί επίσης ορισμένες πολιτικές συγκεντρώσεις. Στην κρατική τηλεόραση, προτιμούνται τα σποτ από τις ζωηρές συζητήσεις.

Οι 284 υποψήφιοι (ανάμεσά τους μόνο 28 γυναίκες) έπρεπε να εγκριθούν από το ισχυρό υπουργείο Εσωτερικών που βασίστηκε σε μια σειρά κριτηρίων, κυρίως στην ηλικία, στον χαρακτήρα ή στο (λευκό) ποινικό μητρώο.

Οι υποψήφιοι έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων το υπουργείο για τις εκδηλώσεις της προεκλογικής εκστρατείας τους, καθώς και για τα ονόματα όλων που θα έπαιρναν τον λόγο σε αυτές.

Οι υποψήφιοι απέφυγαν τις συζητήσεις γύρω από την εξωτερική πολιτική της χώρας τους ή το καθεστώς της μοναρχίας και προτίμησαν να εστιάσουν σε κοινωνικά θέματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση και τα δικαιώματα των πολιτών.

Η πλειονότητα των 2,5 εκατ. κατοίκων του Κατάρ, της πρώτης στον κόσμο χώρας στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, είναι ξένοι και δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Μεταξύ των 330.000 Καταριανών, μόνο οι απόγονοι κατοίκων που ήταν πολίτες της χώρας το 1930 έχουν το δικαίωμα ψήφου και υποβολής υποψηφιότητας, με αποτέλεσμα να αποκλείονται συστηματικά οικογένειες που απέκτησαν την υπηκοότητα αργότερα.

Μέλη της σημαντικής φυλής αλ-Μούρα αποκλείστηκαν ως εκ τούτου από τις εκλογές αυτές, προκαλώντας έντονες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι υποψήφιοι κατεβαίνουν στις εκλογικές περιφέρειες ανάλογα με το πού ζούσε η οικογένεια ή η φυλή τους στη δεκαετία του 1930.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της χώρας ασκούν το δικαίωμα της ψήφου, έχοντας ήδη ψηφίσει στο παρελθόν για τροποποιήσεις του Συντάγματος ή σε τοπικές εκλογές.

Διαβάστε ακόμη 

Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού κατέλαβε εξαπίνης το Πεντάγωνο

Πρώτη επίσημη επίσκεψη απο τον ΥΠΕΞ του Κατάρ στο Αφγανιστάν

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ