Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Κ. Μητσοτάκης: «Όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli»

“Την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων υπογράψαμε με πρόεδρο Μακρόν την Συμφωνία για νέα εταιρική σχέση Ελλάδας Γαλλίας, μία συνθήκη που αναβαθμίζει την συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς άμυνας ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής” τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφιση της Συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως το κείμενο της συμφωνίας είναι ιστορικό και καθιστά την σημερινή συνεδρίαση ιστορική. Διασφαλίζει, είπε την θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη περιοχή μας, ενώ συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του νότιου σκέλους του ΝΑΤΟ.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Και όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli», σημείωσε. Η χώρα μας συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, διαπραγματευόταν μία τέτοια συμφωνία και σήμερα γίνεται πραγματικότητα πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

“Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια” συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. “Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε “πολύ σημαντική” την “ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου” καθώς “η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν”.

Σε περίπτωση επίθεσης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, την μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς γιατί εκμεταλλευτήκαμε, είπε ο κ. Μητσοτάκης, την συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. «Η εξόφληση απλώνεται σε βάθος χρόνου, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής, καθώς συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί παίρνοντας την θέση παραγγελιών του γαλλικού ναυτικού της παραγωγής», σημείωσε.

«Το προπολεμικό δίλημμα ψωμί η κανόνια δεν ισχύει πια στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα έχει και τα δύο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Συνεπώς όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια των αεροσκαφών, ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων. Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και από τον Στρατό Ξηράς. Η χώρα έχει αφήσει πίσω της την αμυντική εγκατάλειψη υπό το ανόητο δόγμα ότι θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες» τόνισε.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν την στάση τους στην ψηφοφορία λέγοντας πως το Κοινοβούλιο πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης που θωρακίζει την Ελλάδα. “Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στην μνήμη των Ελλήνων και θα αποτελέσουν για τις επόμενες γενιές έναν κατάλογο εθνικού χρέους από τον οποίο δεν πρέπει να λήψει κανείς”

Διαβάστε ακόμη 

Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η ένσταση επί της διαδικασίας που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ