Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Όλες οι νέες ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ταμεία

Τριπλή ώθηση στις διαδικασίες ελάφρυνσης των οφειλετών -και ιδίως των πληττόμενων- των Ταμείων συνεχίζει να “τρέχει” και αυτόν τον μήνα.

Από τη μία μεριά προβλέφθηκε, με τροπολογία του υπ. Εργασίας, τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις 120 δόσεις, από την άλλη μεριά θα γίνει δυνατή η υποβολή αιτήσεων από τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες για ένταξη των χρεών της πανδημίας στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Στο μεταξύ όσοι πληττόμενοι επιχειρηματίες ήθελαν να επανενταχθούν στις 120 δόσεις είχαν αυτήν τη δυνατότητα, πληρώνοντας έως τα τέλη του περασμένου μήνα τις δόσεις Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Οι διευκολύνσεις
Έτσι, πλέον, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το πλαίσιο διευκόλυνσης όσων χρωστούν στα Ταμεία. Πιο συγκεκριμένα:

– 72 ΔΟΣΕΙΣ. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ (δεν θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα) θα μπορούν το επόμενο διάστημα να υποδεχθούν αιτήσεις για ρύθμιση των οφειλών των πληττόμενων επιχειρηματιών (εργοδοτών και επαγγελματιών) για οφειλές που γεννήθηκαν στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2021.

Η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει είτε σε έως 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις είτε σε 37 έως 72 έντοκες δόσεις. Ο τόκος θα ανέρχεται στο 2,5%.

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, η 1η δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Το σενάριο της παράτασης
Σημειώνεται πως, όσον αφορά τη ρύθμιση των 72 δόσεων για φορολογικά κορονο-χρέη, δίδεται προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ακόμα και αν δοθεί η ίδια προθεσμία και για τα Ταμεία, πληροφορίες του “Κ” αναφέρουν πως κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται παράταση των παραπάνω προθεσμιών, δηλαδή τόσο της υποβολής αίτησης όσο και της πληρωμής της 1ης δόσης.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε η προθεσμία για τις αιτήσεις να μετακινηθεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων (31 Ιανουαρίου 2021) και για την 1η δόση στις 28 Φεβρουαρίου.

– 120 ΔΟΣΕΙΣ
– ΕΝΤΑΞΗ. Με τροπολογία του υπ. Εργασίας, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία για τους ελεύθερους επαγγελματίες οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενταχθούν στο δεύτερο στάδιο ρύθμισης των έως 120 δόσεων.

Βασικός όρος είναι να έχουν υποβάλει αίτηση προσδιορισμού των χρεών τους έως τις 7 Οκτωβρίου 2019 και να μην έχει γίνει αυτός ο προσδιορισμός μέχρι τώρα. Οποιαδήποτε στιγμή και αν γίνει ο προσδιορισμός οφειλών μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει (εντός του ίδιου, δ’ τριμήνου) αίτηση για τις 120 δόσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζεται μπορεί να υποβάλει αίτηση επανυπολογισμού, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, των οφειλών του για το διάστημα 2002-2016, οδηγώντας την κύρια οφειλή του σε σημαντικό “κούρεμά” της.

– ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ. Δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις χορηγήθηκε σε οφειλέτες πληγέντες εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες με κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας, όπως ορίζεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, καθώς και σε οφειλέτες εργαζομένους σε επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, με αναστολή σύμβασης εργασίας την περίοδο από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανένταξη στη ρύθμιση ήταν η απώλεια της ρύθμισης να επήλθε το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και η καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία έπρεπε να πληρωθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Με την αναβίωση της ρύθμισης η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης κατά την ημέρα της αναβίωσης.

> Δεν χάνεται ο επανυπολογισμός της οφειλής σε περίπτωση απώλειας των 120 δόσεων

Υπενθυμίζεται πως, με διάταξη που έχει ψηφιστεί από τον προηγούμενο μήνα, σε περίπτωση που ένας οφειλέτης έχει επιλέξει τον επανυπολογισμό-“κούρεμα” των οφειλών, αλλά χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων (π.χ. γιατί δεν πλήρωσε τις δόσεις ή τις τρέχουσες εισφορές κ.λπ.), η οφειλή του δεν επιστρέφει στο προ επανυπολογισμού-“κουρέματος” επίπεδο.

Αντίθετα, μένει στο επίπεδο που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό και αφού αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία είχε καταβάλει ο οφειλέτης από τη στιγμή της υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι τη στιγμή της απώλειάς της.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ακόμη 

Τρεις σημαντικές ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Μητσοτάκης: Φοροελαφρύνσεις, μεταρρυθμίσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους νέους



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ