Tου
ΜΙΧΑΛΗ ΑΣΗΜΑΚΗ
Σαν «δούρειος ίππος» του δόγματος Πολάκη «να κλείσουμε και κάποιον στη φυλακή» λειτουργούσε, απ’ ό,τι φαίνεται, ο τέως πρόεδρος του ΕΟ∆Υ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος… παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του λίγο μετά τη μετακόμιση του καλού του φίλου, Βασίλη Κικίλια, από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Τουρισμού.
Έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία δημοσιεύει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτουν τον περίεργο ρόλο του τέως επικεφαλής του Οργανισμού, ο οποίος, παρότι παρήγγειλε σε νομικούς συμβούλους να «αποφανθούν» εάν τελικά υφίσταται ή όχι το δήθεν «σκάνδαλο» με τις 22 προσλήψεις στο τότε ΚΕΕΛΠΝΟ επί Αδώνιδος Γεωργιάδη, εντούτοις «έκρυψε» τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση στο γραφείο του χωρίς να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες!
Πόρισμα
Η φαινομενικά δυσεξήγητη απόφαση του Παναγιώτη Αρκουμανέα να μην εισαγάγει στο ∆Σ του ΕΟ∆Υ τη γνωμοδότηση-κόλαφο η οποία αποφαίνεται ότι ο Οργανισμός δεν υπέστη ζημία από τις «προσλήψεις Γεωργιάδη» και ως εκ τούτου οι καταγγελίες του Παύλου Πολάκη δεν έχουν βάση, μπορεί να αιτιολογηθεί μόνο από τον ίδιο ή εκείνους (δηλαδή, συγκεκριμένα στελέχη της νυν κυβέρνησης) που τον τοποθέτησαν στο συγκεκριμένο πόστο. Εκείνο που μένει πάντως ως «μαύρη κηλίδα» στη διόλου σύντομη θητεία του στον ΕΟ∆Υ είναι ότι αμέλησε να γνωστοποιήσει στα μέλη του ∆Σ, αλλά και στην ελληνική ∆ικαιοσύνη, το πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο ο ίδιος είχε παραγγείλει!
Αφήγημα
Ως γνωστόν, ο εκ των μεγαλύτερων Οργανισμών της χώρας που διαχειρίζεται τόσο την εξέλιξη της πανδημίας όσο και άλλα θέματα ∆ημόσιας Υγείας αποτελεί την «πολύφερνη νύφη» ενός άτυπου πολιτικο-δικαστικού μπρα ντε φερ μεταξύ των κομμάτων εξουσίας.
Τα όσα φέρονται να συνέβαιναν στο πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκαν από τον Παύλο Πολάκη, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια αναζήτησης αφηγήματος για την εξόντωση, μεταξύ άλλων, και του νυν υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος εκείνη την περίοδο αποτελούσε τον πλέον ενοχλητικό πολέμιο της τότε κυβέρνησης.
Όπως έχει αποκαλύψει (από το 2018) η «Μ», στην προσπάθεια αυτή συντάχθηκε και η πρώην γενική επιθεωρήτρια ∆ημόσιας ∆ιοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία από τη μία επικεντρώθηκε στη συγγραφή πορισμάτων που εξυπηρετούσαν την πολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη «έθαβε» στοιχεία με καταγγελίες σχέσεων διαπλοκής μεταξύ του Παύλου Πολάκη και συγκεκριμένων συνεργατών του τότε ΚΕΕΛΠΝΟ. Μεταξύ αυτών και τη διαβόητη υπόθεση, που είχε αποκαλύψει η «Μ», με τα εκατομμύρια ευρώ που είχαν δαπανηθεί για υπηρεσίες φύλαξης του Οργανισμού η οποία εν τέλει -και με μεγάλη καθυστέρηση- πήρε τον δρόμο της ∆ικαιοσύνης.
Προσλήψεις
Ένα από τα θέματα που σήκωσε ως παντιέρα ο Παύλος Πολάκης ήταν και εκείνο των δήθεν παράνομων προσλήψεων 22 συνεργατών του Αδώνιδος Γεωργιάδη στο τότε ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενέπλεξε και υπαλλήλους του Οργανισμού οι οποίοι δεν ενέδωσαν στις πιέσεις που τους ασκήθηκαν, ενώ είναι γνωστή η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε πρώην συνεργάτη του κ. Πολάκη ο οποίος κατ’ εντολήν του φέρεται να προσπάθησε, ματαίως, να εξαναγκάσει την τότε υπεύθυνη του τμήματος ∆ιοικητικού Συντονισμού Ανδρονίκη Θεοφιλάτου να αποστείλει έγγραφο στην Εισαγγελία περί βεβαίωση ύπαρξης των δήθεν παρανόμων προσλήψεων του κ. Γεωργιάδη. Από την έρευνα της «Μ» αλλά και βάσει στοιχείων που βρίσκονται στη δικογραφία, προκύπτει ότι οι φερόμενοι ως «ευεργετημένοι» από τον Άδωνι Γεωργιάδη προσέφεραν πραγματικές υπηρεσίες τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και σε Νοσοκομεία και τελικά αμείφθηκαν στο πλαίσιο των αμοιβών του Ενιαίου Μισθολογίου. Στο μεσοδιάστημα πάντως και στο πλαίσιο προφανώς του δόγματος «πρέπει κάποιους να βάλουμε στην φυλακή για να κερδίσουμε την εξουσία», ο κ. Πολάκης ασκούσε έμμεσες ή και άμεσες πιέσεις στις δικαστικές Αρχές να «τρέξουν» την υπόθεση, προσερχόμενος τρεις φορές αυτοβούλως να καταθέσει και επιπλήττοντας τους λειτουργούς της Θέμιδος για κωλυσιεργία! Και κάπου εδώ στο κάδρο μπαίνει και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας…
Γνωμοδότηση
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο τέως πρόεδρος του ΕΟ∆Υ (ορθά) ζήτησε από εξειδικευμένο επιστημονικό, νομικό, προσωπικό με το οποίο συνεργαζόταν να διαβάσει τη δικογραφία και να συντάξει γνωμοδότηση προκειμένου να χαράξει και εκείνος τη στρατηγική του και κυρίως να πληροφορηθούν τα μέλη του ∆Σ εάν τελικά υπήρχε ή όχι σκάνδαλο.
Βάσει των εγγράφων-ντοκουμέντων που δημοσιεύουμε σήμερα, προκύπτει ότι από τις 14 Ιανουαρίου 2021 είχε στην κατοχή του τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, η οποία αποφαίνεται ότι η διαβόητη υπόθεση των προσλήψεων δεν προκάλεσε ζημιά στον Οργανισμό! Στην τελευταία, 84η σελίδα, του πολυσέλιδου πορίσματος οι ειδικοί επιστήμονες τους οποίους επέλεξε ο κ. Αρκουμανέας γνωμοδοτούν τα εξής: «…Ότι δεν προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία ζημία του ΕΟ∆Υ, υπό τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις, καθώς δεν προκύπτει με ασφάλεια και σύμφωνα με την επιστημονική μας άποψη, ούτε ενεργητική νομιμοποίηση του ΕΟ∆Υ, ούτε παθητική νομιμοποίηση των κατηγορουμένων στις παραπάνω δικογραφίες, ούτε αιτιώδης συνάφεια, αλλά εν τέλει δεν προκύπτει και ζημία του Οργανισμού…».
Τα ερωτήματα για το «παρκάρισμα» της συγκεκριμένης γνωμοδότησης στο συρτάρι του κ. Αρκουμανέα είναι πολλά, αλλά η στάση του προδήλως ανεξήγητη:
- Γιατί απέκρυψε γνωμοδότηση που είχε ο ίδιος είχε ζητήσει εδώ και έναν χρόνο και η οποία επί της ουσίας καθιστούσε τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη αβάσιμες και ψευδείς;
- Γιατί απέκρυψε γνωμοδότηση η οποία ουσιαστικά δικαίωνε τον Άδωνι Γεωργιάδη και όσα είχε καταθέσει ο ίδιος στην Εξεταστική Επιτροπή;
- Γιατί απέκρυψε γνωμοδότηση που δικαίωνε τους υπαλλήλους του Οργανισμού που στοχοποίησε και απέλυσε ο Παύλος Πολάκης, στην προσπάθειά του να κατασκευάσει την «υπόθεση»;
Μήπως ο ρόλος του Παναγιώτη Αρκουμανέα ήταν διπλός, προκειμένου να εξασφαλίσει ο ίδιος ανταλλάγματα όπως αυτό του να μην ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί του και να στρέφει αλλού τα βέλη του;
∆εν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και φίλιων Μέσων του στο πρόσωπο του Παναγιώτη Αρκουμανέα ήταν μηδαμινές για το μεγάλο πεδίο ευθύνης, εκείνο της ∆ημόσιας Υγείας που ο ίδιος διαχειριζόταν, ενώ είναι ενδεικτικό ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τέως πρόεδρος του ΕΟ∆Υ, που είχε φροντίσει να καταχωνιάσει και να αγνοήσει τη γνωμοδότηση που ο ίδιος είχε παραγγείλει (!), έλεγε στα μέλη του ∆Σ του ΕΟ∆Υ ότι ο Οργανισμός οφείλει να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή για ένα «σκάνδαλο» που οι νομικές του υπηρεσίες είχαν κρίνει ως μη γενόμενο!