Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ανατιμήσεις: Για αυξήσεις 10-30% προειδοποιούν 7 στις 10 επιχειρήσεις – Δεν έχουμε ακρίβεια λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης (Βίντεο)

Ακρίβεια: Αναπόφευκτη επιλογή για τις επιχειρήσεις που λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής θα μετακυλήσουν την επιβάρυνση στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουν στους καταναλωτές. Μπορεί η κυβέρνηση να παραμένει ψύχραιμη απέναντι στο διεθνές ράλι του πληθωρισμού τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τη χώρα, ωστόσο οι επιχειρήσεις κρούουν καμπανάκι κινδύνου διαμηνύοντας ότι έρχονται σημαντικές ανατιμήσεις ως συνέπεια της μεγάλης αύξησης στο κόστος παραγωγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι, δεν υπάρχει ακρίβεια αν συγκρίνεις τις τιμές με το 2019 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ με τον Γιώργο Σιαδήμα και το Βασίλη Σκουρή.  Ως προς την ακρίβεια επισήμανε ότι το 2020, όμως, υπήρχε αρνητικός πληθωρισμός διότι η οικονομία ήταν κλειστή. Άρα, είναι λάθος ως έτος αναφοράς υπό την έννοια ότι δεν ήταν φυσιολογικός ο οικονομικός κύκλος. Αν το συγκρίνουμε με το 2019 οι τιμές δεν έχουν αξιοσημείωτες διαφορές καταλήγοντας “Όχι, δεν υπάρχει ακρίβεια αν συγκρίνεις τις τιμές με το 2019”

Μάλιστα, από την έρευνα του ΒΕΑ προκύπτει, ότι σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος. Και όλα αυτά, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους, κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος περίπου για το 95% των επιχειρήσεων. Με ποσοστά κάτω από το 10% ακολουθούν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών είναι ελάχιστο. Συνολικά, η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, με την έρευνα να αναδεικνύει ότι η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο μέγεθος της εταιρίας, καθώς για το ένα τρίτο των εταιρειών με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% και για ένα άλλο τρίτο το 35%.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο αφού αφενός υπάρχουν επιχειρήσεις που θα προβούν σε αυξήσεις, παρά το γεγονός ότι δεν υφίστανται μεγάλη ενεργειακή επιβάρυνση ενώ την ίδια ώρα το ΙΟΒΕ προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αύξηση των μισθών δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο, αφού -όπως εκτιμά- εφόσον εφαρμοστεί θα πυροδοτήσει μια κατάσταση αλληλοτροφοδοτούμενη με πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, αναφερόμενος στον πληθωρισμό τόνισε, ότι μέχρι στιγμής παραμένουν υπό έλεγχο οι τιμές στη χώρα, ενώ αν εξαιρεθούν τα ενεργειακά προϊόντα, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συστηματικό πρόβλημα πληθωρισμού στην Ελλάδα. Όπως πρόσθεσε, πάντα όταν μια οικονομία ανακάμπτει, αυξάνονται οι τιμές ενέργειας. Για αυτό, όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ζητούμενο είναι, οι τιμές ενέργειας να μην παρασύρουν σε αυξήσεις άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, ο πληθωρισμός έχει θετικές και αρνητικές πλευρές, ενώ κρίνεται σημαντικός ως έναν βαθμό για τη ρύθμιση των χρεών. Ωστόσο, πάντοτε ο υψηλότερος πληθωρισμός έχει κερδισμένους και χαμένους και είναι πολύ πιθανό να βγουν χαμένα τα ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως εξήγησε, ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων είναι η άμυνα στον εισαγόμενο πληθωρισμό, ενώ προειδοποίησε πως θα είναι ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος μια συνεχή αύξηση μισθών που να ακολουθεί τις αυξήσεις στις τιμές.

ΒΕΑ: Ανατιμήσεις από 7 στις 10 επιχειρήσεις

Σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, αναμένεται να οδηγήσει η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) το Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, το 68% των ΜμΕ εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων – υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμά ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%!



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ