Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ο γνωστός Ερντογάν κατά …πάντων και πασών

Τεταμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των 10 χωρών που ζητούν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει εδώ και τέσσερα χρόνια στη φυλακή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, με νέες του δηλώσεις, κλιμακώνει την ένταση, ζητώντας την απομάκρυνσή και την κήρυξη των πρεσβευτών των 10 χωρών ως persona non grata. Πρόκειται για τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Γερμανίας, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Καναδά, Νορβηγίας και Νέας Ζηλανδίας.

 

«Είπα στον Υπουργό Εξωτερικών μας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας», είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη στην Αφρική, όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση της DW. «Έχετε το δικαίωμα να δώσετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιοι είστε; Λένε, αφήστε τον Καβάλα. Εσείς αποφυλακίζετε τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους στις δικές σας χώρες; ΗΠΑ, Γερμανία, ποια έχει κάνει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής; Δεν το έχουν κάνει και ούτε πρόκειται», τόνισε ο Ερντογάν.

Νέες βολές Ερντογάν σε Μακρόν

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευσε τα πυρά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία «περνά μια σοβαρή κρίση». Προέβη, δε, σε σύγκριση του Γάλλου πρόεδρου με τους πρώην επικεφαλής της Γαλλίας, σε μια απόπειρα να καταδείξει ότι ο Μακρόν υστερεί.

«Η Γαλλία περνά πραγματικά μια πολύ σοβαρή κρίση με τον Μακρόν. Ειδικά στη Γαλλία των τελευταίων χρόνων, αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο ατυχής κυβέρνηση για τη Γαλλία. Γνώρισα τον Σαρκοζί στη Γαλλία, γνώρισα τον Σιράκ. Δεν συγκρίνεται με κανέναν από αυτούς. Ήταν κρατικός λειτουργός ο Σιράκ. Ο λόγος του ήταν λόγος. Είναι πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν τρεις άνδρες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που δεν άφησαν να καταπιεστεί η Τουρκία. Σιράκ, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι… Η Τουρκία συμμετείχε σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ ανεξαιρέτως εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, αφού ήρθαν ο Σαρκοζί και η αγαπημένη μου φίλη Μέρκελ, η στάση για την πρόσκληση της Τουρκίας στη Σύνοδο των Ηγετών άλλαξε», είπε, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ.

«Φυσικά, αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη για την Τουρκία. Αν ανοίξουν το δρόμο για την Τουρκία, γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα έχει γρήγορη άνοδο. Θέλουν να προχωρήσει η Τουρκία ή να την αποδεχτούν; Προς το παρόν, συνεχίζουμε τον δρόμο μας εξ ολοκλήρου, με τα δικά μας μέσα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη 

Μέρκελ-Ερντογάν. Η τελευταία συνάντηση

Ταγίπ Ερντογάν: “Θα δεχτούμε τους χάρτες που χαράσσονται σε γραφεία;”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ