Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τώρα φαίνεται σαν μια “καλή ιδέα”

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 τοποθετείται η πλειοψηφία των Γερμανών, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το ενδεχόμενο μόλυνσης των ηλικιωμένων και των ανεμβολίαστων παιδιών.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο “DeutschlandTrend” για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 18 ετών, ενώ το 39% εναντίον μιας τέτοιας επιλογής. Τον περασμένο Αύγουστο, στο ίδιο ερώτημα, οι πολίτες ήταν διχασμένοι, με το 46% να τοποθετείται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το 50% κατά. Σε ό,τι αφορά τα διάφορα επαγγέλματα, το 74% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζόμενων στον υγειονομικό τομέα και στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.

Οι περισσότεροι υποστηρικτές του υποχρεωτικού εμβολιασμού προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με 73% και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 71%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι των Πρασίνων με 56% και των Φιλελευθέρων (FDP) με 53%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς, το 55% τοποθετείται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως και το 71% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 57% των ερωτηθέντων ανησυχεί ότι θα μπορούσαν να μολυνθούν μικρά παιδιά τα οποία δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, ενώ το 62% εκφράζει τον ίδιο φόβο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα, παρά τον εμβολιασμό. Επίσης 57% θεωρεί ότι, λόγω της επιδημιολογικής εξέλιξης, η δημόσια ζωή θα περιοριστεί πιθανότατα εκ νέου το προσεχές διάστημα και το 58% ότι το σύστημα υγείας θα φθάσει και πάλι στα όριά του. Το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα που λαμβάνονται ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί. Την ίδια απάντηση έδωσε πριν από έναν μήνα μόνο το 32%. Το 29% των Γερμανών όμως πιστεύει ότι δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα προστασίας, έναντι του 13% που πίστευε το ίδιο πριν από έναν μήνα.

Η Λετονία με  νόμο  επιτρέπει σε επιχειρήσεις να απολύουν ανεμβολίαστους εργαζομένους

Την ίδια στιγμή σε μία άλλη χώρα της Ευρώπης, όχι πολύ μακριά, το  κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε σήμερα έναν νόμο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους τους που αρνούνται είτε να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, είτε να εργαστούν εξ αποστάσεως, καθώς η χώρα μάχεται με ένα από τα χειρότερα κύματα της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου το 61% των ενηλίκων στην χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ που κυμαίνεται κοντά στο 75%.

Η Λετονία ήταν η πρώτη του ευρωπαϊκού μπλοκ που επέστρεψε σε καθεστώς lockdown αυτό το φθινόπωρο καθώς αυξάνονταν ραγδαία τα κρούσματα του κορονοϊού και ζήτησε από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ιατρική βοήθεια καθώς αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις Covid-19 στήνονται σε διαδρόμους και γκαράζ νοσοκομείων της χώρας.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να θέσουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών ανεμβολίαστους αν αρνηθούν είτε να λάβουν ένα εμβόλιο κατά της νόσου είτε, εάν είναι αυτό δυνατόν, να τεθούν σε εξ αποστάσεως εργασία. Στη συνέχεια, μπορούν να απολύσουν τους εργαζομένους αν δεν εμβολιαστούν μετά το πέρας της τρίμηνης αναστολής.

“Υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση να πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο άτομο δεν είναι κατάλληλο για τη θέση”, τόνισε η κυβέρνηση με την υποβολή του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, εξηγώντας το σκεπτικό.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Νοεμβρίου καθώς η χώρα βγαίνει από το lockdown. Από τους νέους κανόνες εξαιρούνται όσοι έχουν ιατρικούς λόγους να μην εμβολιαστούν και όσοι νόσησαν προσφάτως από την Covid.

Προηγουμένως, η εντολή εμβολιασμού ίσχυε μόνο για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής περίθαλψης, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

«Ένας στους τρεις μη εμβολιασμένους θα εισαχθεί στο νοσοκομείο» το μήνυμα του Γκίκα Μαγιορκίνη

Ο EMA ανοίγει το δρόμο για τη χρήση του αντιιικού χαπιού της Merck για τη θεραπεία του κορωνοϊού στην Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ