Νίκη Κεραμέως: «Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων. Πολλές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Max FM, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας σχολείων λόγω της πανδημίας. Όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Παράλληλα, το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Η διοίκηση του «Γεννηματάς» διαψεύδει Παγώνη για την “Νύχτα του Αγ. Βαρθολομαίου”
- Αλέξης Τσίπρας: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιπποκράτειο – Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (Βίντεο)
Με βάση την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, τα παιδιά έως 18 ετών εισέρχονταν σε εστιατόρια και καταστήματα λιανεμπορίου δείχνοντας το self test τους. Ωστόσο, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς η κυβέρνηση θα κάνει την είσοδό τους στους συγκεκριμένους χώρους ακόμη πιο εύκολη, καθώς αυτή θα γίνεται με την επίδειξη της σχολικής κάρτας. Συγκεκριμένα, είπε, ότι η σχολική κάρτα των μαθητών που βεβαιώνει ότι έχουν υποβληθεί σε self test, θα μπορεί να χρησιμοποιείται εκτός από το σχολείο και σε κάθε άλλη δραστηριότητα των παιδιών, καθώς αυτή τη στιγμή πολλοί καταστηματάρχες δεν την κάνουν δεκτή. Υπενθυμίζεται ότι κάθε εβδομάδα, όταν οι μαθητές κάνουν τα self test για το σχολείο, το αποτέλεσμα καταχωρείται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr και εκδίδεται η σχολική κάρτα.
H κυβέρνηση θα πει «όχι» στην επιτροπή για νέο lockdown
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι αν η επιτροπή των ειδικών εισηγούνταν γενικό lockdown η κυβέρνηση θα πει «όχι», καθότι υπάρχει το εμβόλιο. «Η συντριπτική πλειοψηφία δε θα υποστεί καταστροφικώς συνέπειες σε επίπεδο οικονομικό, δημοσιονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ελευθεριών γιατί κάποιοι, ενώ έχουν τη λύση, επιλεγούν να μην τη χρησιμοποιούν. Πλέον η επιτροπή απάντα όταν της τίθενται ερωτήματα…»
Υπάρχει διερωτήθηκε, σήμερα πολιτική δύναμη που λέει υποχρεωτικότητα με κυρώσεις σε όλους; Υπάρχει πολιτική δύναμη που υποστηρίζει το λοκντάουν; Το ΕΣΥ, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, έχει ενισχυθεί από την έναρξη της πανδημίας με 12.000 προσωπικό, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί άλλες 4.700 θέσεις. «Είναι μέρος του έκτακτου προσωπικού που είναι ήδη στα νοσοκομεία και θα γυρίσει σε μόνιμο σε όσους επιτύχουν στη διαδικασία (σ.σ του ΑΣΕΠ)» σημείωσε.
Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, «πήραμε 500 ΜΕΘ κι αυτή τη στιγμή είναι 1.100, δηλαδή 110% αύξηση στις ΜΕΘ… για να γίνει αυτό η απάντηση είναι ότι πήραμε προσωπικό, δεν γινόταν αλλιώς».
Πλεύρης: Δεν θα υπάρξει επιβολή γενικού ή τοπικών lockdown
Ο υπουργός επίσης ξεκαθάρισε ότι επιβολή γενικού ή τοπικών lockdown δεν θα υπάρξει, αναφέροντας στον ΑΝΤ1 πως «δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί, λόγω μιας νοοτροπίας που λέει ότι “κάποιος που έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, θα περιορίσει τις ελευθερίες των υπόλοιπων”».
«Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown. Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του. Εάν χρειαστεί θα αναπτύξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό, καθώς δεν υπάρχει συνολικά ιατρικό προσωπικό διαθέσιμο. Έτσι, θα κάνουμε μεταφορά ιατρικού προσωπικού όπου χρειαστεί, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ιδιώτες ιατρούς και το ξαναλέω εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κάθε απαιτούμενο μέτρο», είπε ο κ. Πλεύρης.
Επεσήμανε ακόμη πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επίταξη. Να τους θυμίσω ότι το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα διαχειρίζεται από το ΕΚΑΒ και αν υπάρχει ανάγκη, νοσηλεύεται περιστατικό από το Δημόσιο. Οι δυνατότητες έχουν συγκεκριμένη αντοχή, αλλά θα την εξαντλήσουμε και κάθε συμπολίτης μας θα έχει την φροντίδα που πρέπει, αλλά λέω ξανά προς όλους να εμβολιαστούν για να προστατευθούν. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι κυρίως για να προστατευθούν οι μη εμβολιασμένοι». Ακόμη, είπε ότι υπάρχει ενίσχυση σε προσωπικό των δομών υγείας και ότι προκηρύσσονται προσλήψεις, όμως υπάρχουν ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι και πνευμονολόγοι, που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην προσφορά εργασίας.