Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Επισιτιστική κρίση στη Μαδαγασκάρη: «Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που ουσιαστικά δεν έχουν άλλη σάρκα. Υπάρχει μόνο ο σκελετός και το δέρμα»

Μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας, περισσότεροι από 1,1 εκ. άνθρωποι στη νότια Μαδαγασκάρη χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια σε μια ραγδαία επιδεινούμενη κρίση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Περίπου 700.000 άνθρωποι λαμβάνουν ήδη επισιτιστική βοήθεια και απαιτείται αυξημένη βοήθεια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το WFP που συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης και άλλους ανθρωπιστικούς φορείς.

«Οι σοδειές καταστρέφονται συνεχώς, έτσι οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να μαζέψουν και τίποτα για να ανανεώσουν τα αποθέματά τους σε τρόφιμα», δήλωσε η Alice Rahmoun, υπεύθυνη επικοινωνίας του WFP στη Μαδαγασκάρη.

Πάνω από το 90% του πληθυσμού στον βαθύ Νότο της Μαδαγασκάρης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, καθιστώντας τις οικογένειες εξαιρετικά ευάλωτες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Όλες οι υπηρεσίες βοήθειας συνεργάζονται για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν αυτή την κρίση να μετατραπεί σε λιμό», δήλωσε στο Associated Press ο Jean-Benoît Manhes, αναπληρωτής εκπρόσωπος της UNICEF στη Μαδαγασκάρη.

«Όμως είμαστε μάρτυρες μιας επιδείνωσης που απαιτεί αυξημένους πόρους», είπε. «Για να σας δώσω μια ιδέα, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, 14.000 παιδιά υποβλήθηκαν σε θεραπεία για σοβαρό οξύ υποσιτισμό. Αυτός είναι συνήθως ο αριθμός που αντιμετωπίζουμε σε έναν ολόκληρο χρόνο».

Τα τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας έχουν εξαλείψει τις καλλιέργειες και έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα τροφής των αγροτικών κοινοτήτων του νότου της Μαδαγασκάρης, σημείωσε.

Το έδαφος είναι τόσο σκληρό, που είναι δύσκολο να φυτευτούν καλλιέργειες καλαμποκιού, ρυζιού και μανιόκας που παραδοσιακά ξεκινούν τον Νοέμβριο.

«Είναι αδύνατο να καλλιεργηθεί κάτι εδώ αυτή τη στιγμή», είπε ο 68χρονος Nathier Ramanavotse, δήμαρχος του Maroalomainty, στα νότια της Μαδαγασκάρης. «Έβρεξε λίγο την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν αρκεί για τις καλλιέργειες. Παλιά καλλιεργούσαμε πολύ καλαμπόκι εδώ αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια οι καλλιέργειες δεν καρποφορούν. Γίνεται όλο και χειρότερο», είπε.  «Υποφέρουμε. Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε τους σπόρους γιατί είναι το μόνο πράγμα που έχει μένει να φάμε. Είναι ένας αφόρητος πειρασμός όταν πεινάς» πρόσθεσε.

Η περιοχή, τον τελευταίο καιρό, μαστίζεται από έντονες ανεμοθύελλες, που ονομάζονται «tiomena» στην τοπική διάλεκτο που σημαίνει κόκκινοι άνεμοι. Οι αμμοθύελλες έχουν καταβροχθίσει και καταστρέψει τις πρώιμες καλλιέργειες που φυτεύτηκαν, λένε οι αγρότες.

Απελπισμένες, πολλές οικογένειες έχουν στραφεί σε στρατηγικές έσχατης ανάγκης για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τους κατοίκους.

«Όταν μας τελειώνουν τα χρήματα, τρώμε φύλλα ή βολβούς κάκτων», λέει η Liafara. «Τρώμε πράγματα που δεν ξέρουμε καν τα ονόματα τους. Για να πάρουμε νερό, πρέπει να σκάψουμε στον ποταμό Mandrare που είναι πολύ ξηρός αυτή τη στιγμή και χρειάζεται πολλή δουλειά».

Η 37χρονη μητέρα πέντε παιδιών λέει ότι είναι δύσκολο να ταΐσει την οικογένειά της. «Αν έχουμε λίγα χρήματα, αγοράζουμε ρύζι για να φάμε το βράδυ. Το μαγειρεύουμε με πολύ νερό για να το μοιραστούμε. Αλλά συχνά το βράδυ, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Απλώς κυλιόμαστε στο κρεβάτι επειδή πεινάμε».

Η οικογένεια ζει στο Amboasary-Atsimo, το επίκεντρο των ακραίων ελλείψεων τροφίμων, όπου 14.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

«Τα παιδιά μου, όπως όλα στο χωριό, είναι πολύ αδύναμα. Αυτή τη στιγμή δεν πάνε πια σχολείο γιατί δεν μπορούν να συγκεντρωθούν λόγω της πείνας. Πουλάμε ότι έχουμε στο σπίτι για να φάμε. Δεν έχουμε άλλα έπιπλα. Πουλήσαμε ακόμη και την πόρτα του σπιτιού μας για να πάρουμε κάποια χρήματα», είπε.

«Την περασμένη εβδομάδα, όταν έπεσε λίγη βροχή, πούλησα τα πιάτα μου για να αγοράσω σπόρους», είπε. «Γίδια και αγελάδες, τα πουλήσαμε πριν από πολύ καιρό».

Περισσότερα από 500.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στα νότια της Μαδαγασκάρης είναι πιθανό να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό μέχρι τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Από αυτά, πάνω από 110.000 υποφέρουν ήδη από σοβαρό οξύ υποσιτισμό και χρειάζονται επείγουσα δράση.

Η πορτογαλική φιλανθρωπική οργάνωση Brotherhood Without Borders έχει δημιουργήσει 14 διατροφικά κέντρα στην περιοχή Androy για τη διατροφή και την παροχή επείγουσας φροντίδας σε υποσιτισμένα παιδιά. «Η κατάσταση δεν βελτιώνεται καθόλου», λέει ο Felly Zihal, συντονιστής για το πρόγραμμα της ομάδας στη νότια Μαδαγασκάρη.

«Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που ουσιαστικά δεν έχουν άλλη σάρκα. Υπάρχει μόνο ο σκελετός και το δέρμα».

Με πληροφορίες του AP

Διαβάστε ακόμη 

Η ξηρασία στη Συρία επιδεινώνει την επισιτιστική κρίση

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΟΗΕ για το 2021. Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ