Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Η ώρα του ύπνου επηρεάζει την υγεία της καρδιάς;

Υπάρχει ιδανική ώρα για ύπνο; Μια μελέτη δείχνει ότι ίσως και ναι – τουλάχιστον όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Ούτε πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά – η καλύτερη ώρα είναι μεταξύ 22:00 και 23:00.

Η μελέτη, που βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 88.000 συμμετέχοντες, δείχνει ότι ο  ύπνος  στις 22:00 ή λίγο μετά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σύγκριση με τον ύπνο νωρίτερα ή αργότερα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ώρα του ύπνου συμβάλλει στην  ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων  – κυρίως επειδή η ώρα που κοιμούνται οι άνθρωποι μπορεί να συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας ή συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως το να μένουν έξω μέχρι αργά για ποτό, που μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, η μελέτη δεν εξέτασε προσεκτικά την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων, παρά μόνο τη διάρκεια και τη στιγμή που ξεκινάει.

Ωστόσο, ο Δρ David Plans, επικεφαλής της έρευνας στο Huma Therapeutics και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη, είπε ότι μια πιθανότητα ήταν ότι το να κοιμάται κανείς πολύ νωρίς ή πολύ αργά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάνει σημαντικές ενδείξεις, όπως το πρωινό φως της ημέρας, που βοηθούν στη  ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού  του σώματος κάθε μέρα.

Άρθρο  Εάν το ρολόι του σώματος δεν επαναρρυθμιστεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, «αυτή η ευθυγράμμιση ανθυγιεινών συμπεριφορών και κιρκάδιου ρυθμού αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να βλάψει τη ρύθμιση της γλυκόζης, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», σημείωσε ο Δρ Plans.

Γράφοντας στο περιοδικό European Heart Journal – Digital Health, οι επικεφαλής και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι 3.172 από τους 88.026 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιαγγειακή νόσο – κανένας τους δεν είχε την πάθηση ή  διαταραχή ύπνου  , στην αρχή της μελέτης.

Στη συνέχεια, η ομάδα βασίστηκε σε δεδομένα από φορητές συσκευές που φορούσαν οι συμμετέχοντες στον καρπό για επτά ημέρες, ώστε να διερευνήσει εάν υπήρχε συσχέτιση με την ώρα που οι συμμετέχοντες κοιμόταν τη νύχτα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι από τους 3.172 συμμετέχοντες, 1.371 κοιμόταν μετά τα μεσάνυχτα κατά μέσο όρο τις επτά ημέρες χρήσης της συσκευής, 1.196 μετά τις 23:00 και 473 μετά τις 22:00. Μόνο 132 κοιμήθηκαν πριν από τις 22:00.

Αφού έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, το φύλο, το αν  κάπνιζαν  , τη διάρκεια του ύπνου, το αν είχαν διαβήτη, την αρτηριακή πίεση και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόταν μεταξύ 22:00 και 22:59 είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από εκείνους που κοιμόταν νωρίτερα ή αργότερα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι κοιμούνταν τα μεσάνυχτα ή αργότερα είχαν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, ενώ όσοι κοιμούνταν πριν τις 22:00 είχαν 24% αυξημένο κίνδυνο. Ακόμη και όσοι αποκοιμούνταν μεταξύ 23:00 και 23:59 είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από εκείνους που κοιμούνταν την προηγούμενη ώρα.

Πηγή:  iatrikanews.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ