Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Τουρκία: Συνελήφθη ο Σύριος μουσικός Ομάρ Σουλεϊμάν, με την κατηγορία της τρομοκρατίας

Ο Σύριος μουσικός Ομάρ Σουλεϊμάν, που έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, συνελήφθη στην Τουρκία και είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες περί τρομοκρατίας, λόγω φερόμενων σχέσεων με το PKK.

Ο τραγουδιστής και DJ συνελήφθη από αστυνομικούς που έκαναν έρευνα στο σπίτι του στην νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα, δήλωσε ο γιος του, Μοχάμαντ. Αξιωματούχος από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη μιλώντας στον Guardian.

Ο 55χρονος αυτοδίδακτος μουσικός έγινε διάσημος στη Συρία από εμφανίσεις σε γάμους και έχει ηχογραφήσει πάνω από 500 άλμπουμ στα αραβικά και κουρδικά, συνδυάζοντας την παραδοσιακή με την ηλεκτρονική μουσική.

Έφυγε από τη Συρία όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος και τα τραγούδια του τον έκαναν διεθνώς γνωστό. Το «Warni Warni», τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2013, έχει σχεδόν 95 εκατομμύρια views στο YouTube.

Έχει συνεργαστεί με την Björk, τον Ντέιμον Άλμπαρν αλλά και τους Four Tet και Diplo μεταξύ άλλων. Το 2013 εμφανίστηκε στην τελετή για το Νόμπελ Ειρήνης το 2013, ενώ έχει δώσει το παρών σε σημαντικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Ο γιος του αρνήθηκε τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας, λέγοντας ότι ο πατέρας του δεν έχει πολιτικές συνδέσεις και πως υποβλήθηκε μια «κακόβουλη αναφορά» εναντίον του.

Ο ατζέντης του Σουλεϊμάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο μουσικός ανακρίνεται για αναφορές ότι πρόσφατα ταξίδεψε σε περιοχή στη Συρία που ελέγχει το YPG.

Διαβάστε ακόμη 

Νέα επίθεση της Τουρκίας εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ

Η τούρκικη MIT σκότωσε τον αρχηγό του PKK

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ