Την ανάγκη ανακατανομής των διαθέσιμων πόρων και σχεδιασμού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου που να αντέχει σε νέες κρίσεις, τόνισε ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Διαβάστε ακόμη
- Apple: Αγωγή κατά ισραηλινής εταιρίας για παρακολούθησης συσκευών της
- H Iωάννα Τούνη απαντά στην Ναταλία Γερμανού για το Instagram
- Ο πατέρας της 6χρονης που παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από φορτηγό μιλά για την τραγική απώλεια (βίντεο)
Ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για το περιβάλλον που συζητείται ο νέος προϋπολογισμός, ένα περιβάλλον «συνεχούς υποβάθμισης, ανέχειας και ένδειας» για μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που αντί η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει με δομικές αλλαγές, επιλέγει πολιτική παροχών. «Εσείς ακολουθείτε με χρονική υστέρηση, προσπαθείτε να καλύψετε το χαμένο έδαφος με μία πολιτική παροχών, προσεύχεστε να τελειώσει κάποτε η κρίση και να μην ανακυκλώνεται και αγνοείτε συστηματικά την ανάγκη να σχεδιάσετε ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, που να αντέχει σε νέες κρίσεις και να αντιμετωπίζετε από καλύτερη θέση τα δομικά προβλήματα που έχει σήμερα η οικονομία», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και σημείωσε ότι για το Κίνημα Αλλαγής, «σχεδιασμός ουσιαστικής παρέμβασης είναι μία άλλη τελείως διαφορετική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, με κυρίαρχη την περιφερειακή τους διάσταση, με κυρίαρχη την περιβαλλοντική και πράσινη διάσταση, με κυρίαρχη την κοινωνική διάσταση».
«Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστο κοινωνικό κράτος, που δεν είναι ένα κράτος πρόνοιας αλλά λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης που οδηγεί στην παραγωγή πλούτου και ταυτόχρονα παρεμβαίνει στις κοινωνικές ανισότητες. Αυτό απαιτεί δομική αλλαγή», επεσήμανε ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει τι θα γίνει όταν θα σταματήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης, τι διεκδικεί η κυβέρνηση και πού βρίσκεται σήμερα αυτή η συζήτηση, διότι με την πολιτική της, που δεν έχει στρατηγικό ορίζοντα, υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσει σε νέα μνημόνια.
Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα το φορολογικό μείγμα του προϋπολογισμού του 2022 αφού η αύξηση των φόρων αφορά σε ποσοστό 60% τους έμμεσους φόρους, και συνεπώς την πληρώνουν τα ευάλωτα τμήμα του πληθυσμού», «δεν είναι κανονικότητα το 40% των δανείων, εντός και εκτός του ισολογισμού των τραπεζών, να είναι κόκκινα και ο νέος πτωχευτικός κώδικας να απειλεί να απαλλάξει τους μισούς Έλληνες από τα δάνεια», «δεν είναι κανονικότητα το χρόνιο επενδυτικό κενό, με τις πάγιες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι σταθερά, εδώ και μία δεκαετία στη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ούτε είναι κανονικότητα ένα τραπεζικό σύστημα που ενώ έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους περίπου 40 δισ. να μη βρίσκει επενδυτικές ευκαιρίες για να χρηματοδοτήσει και να καταθέτει τη ρευστότητα στην ΤτΕ. Και δεν είναι κανονικότητα μετά από 11 χρόνια εκτέλεσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων να έχουν εισπραχθεί σε ταμειακή βάση 7,5 δισ. ευρώ.