Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η διασπορά της Όμικρον φέρνει πιο κοντά την έγκριση του εμβολίου για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει και να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο τα δεδομένα με την εμφάνιση και την διασπορά του νέου στελέχους όμικρον να φέρνει πιο κοντά την έγκριση του εμβολίου για τα παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών και την καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών να τονίζει ότι δεν περιμένουμε την πρώτη παρτίδα των παιδιατρικών εμβολίων της Pfizer πριν τις 20 Δεκεμβρίου και πως έως τότε θα έχουν συλλεχθεί τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε και οι επιστήμονες να εκδώσουν τη σύσταση τους.

Της Αλεξίας Σβώλου

Πριν από την εμφάνιση της Όμικρον η γενικότερη εκτίμηση μεταξύ και των καθηγητών παιδιατρικής που ανήκουν στην εθνική επιτροπή των εμβολιασμών και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας ήταν πως τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών θα εγκρίνονταν στις αρχές του νέου έτους.

Όμως ο κορωνοϊός δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και το στέλεχος Ο το οποίο ξεκίνησε από την Νότια Αφρική και ήδη έχει διασπαρθεί σε αρκετές χώρες του πλανήτη άλλαξε για μία ακόμα φορά τα δεδομένα.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών δε γνωρίζουμε με ακρίβεια ούτε πόσο μεταδοτικό είναι ούτε εάν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από τα υπάρχοντα στελέχη και αναμένονται λοιμώξεις μεταξύ των εμβολιασμένων ανθρώπων ουσιαστικά δηλαδή επαναλοιμώξεις καθώς φαίνεται πως το νέο στέλεχος έχει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, ωστόσο μέχρι τώρα ακριβώς επειδή και τα περισσότερα κρούσματα είναι σε νέα άτομα η νόσος χαρακτηρίζεται ήπια.

Απαντώντας στις ερωτήσεις και τους φόβους των περισσοτέρων ανθρώπων η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου εξηγεί ότι ακόμα κι αν έχουμε μειωμένη παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης όμικρον η κυτταρική ανοσία δηλαδή αυτή που εμπλέκει το CD 4, το CD A και το CD 8, το οποίο προχώρα στην λύση και καταστροφή των μολυσμένων κυττάρων εξακολουθεί να δουλεύει οπότε ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο μας όπλο. Μάλιστα ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των ευπαθών ομάδων όπως και την ισχυρότερη ανοσοποίησή τους με την χορήγηση της τρίτης δόσης όχι μόνο στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Ο μονόδρομος της προστασίας είναι μέσω του εμβολιασμού και φυσικά θα πρέπει να υπάρξει διαθεσιμότητα εμβολίων στις υπό ανάπτυξη χώρες. Η κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημοπουλο σε 71 υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν ένα χρόνο πριν από τους πρώτους στην Ελλάδα δείχνει ότι η διενέργεια της τρίτης δόσης προκαλεί αύξηση κατά 97,8% του τίτλου αντισωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση για τα παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών που θα είναι το 1/3 της δόσης της Pfizer για τους ενήλικες οι συνεννοήσεις με την παρασκευάστρια εταιρεία δείχνουν ότι η χώρα μας θα αρχίσει να παραλαμβάνει τις πρώτες παρτίδες εμβολίων μετά τις 20 Δεκεμβρίου -άρα κάπου εκεί και προς το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και η σύσταση των ειδικών για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Έρευνα που έγινε σε 2000 περίπου παιδιά έδειξε ότι από την ομάδα των παιδιών που έλαβαν το εμβόλιο νόσησαν τα τρία ενώ από την ομάδα των παιδιών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο νόσησαν τα 16 ουσιαστικά λοιπόν το εμβόλιο προσφέρει 90,7% προστασία της συμπτωματικής λοίμωξης.

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 6.606.000 πλήρως εμβολιασμένους πολίτες ποσοστό που αντιστοιχεί στο 63% του γενικού πληθυσμού και στο 74,6%του ενήλικου πληθυσμού με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 65,9% και στο 77%.

Από τους δικαιούχους της τρίτης δόσης που είναι 3.261.000 άτομα το 65% έχει κάνει ήδη την τρίτη δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού του

Τώρα στις ηλικιακές ομάδες για τα άτομα που είναι άνω των 85 ετών, έχουν κάνει την τρίτη δόση το 82%, για τα άτομα που είναι 80 έως 84 έχει κάνει την τρίτη δόση το 81,2% ενώ τα ποσοστά πηγαίνοντας προς τα κάτω διαμορφώνονται ως εξής για τα άτομα 75 έως 79 του 83,8 %,για τα άτομα 70 έως 74 το 79,7 % για τα άτομα 65-69 το 71,1 %,για τα άτομα 60 έως 64 το 69,5%, για τα άτομα 55-59 το 57,5% και για τα άτομα 50-54 το 54%.
Για τα άτομα 45-49 το 52% για τα άτομα 40-44 το 49,4 % για τα άτομα 35-39 το 41,9 %, για τα άτομα 30-34 το 35,5%, για τα άτομα 25-29 το 37,3 %και για τα άτομα 18-24 το 30,1%.

Οι εμβολιασμοί πλέον κινούνται σε ρυθμούς του περσινού Μαρτίου με 2300 εμβολιαστικά κέντρα να έχουνε προστεθεί στη μάχη του εγκαίρου εμβολιασμού και καθημερινά η δυναμικότητα να φτάνει περισσότερους από τους 100.000 εμβολιασμούς ενώ σύντομα τα κέντρα θα ανοίγουν και τις Κυριακές και τις αργίες θα μείνουν κλειστά μόνο στις επίσημες αργίες.

Πάντως στην μεγάλη Βρετανία αποφασίστηκε η τρίτη δόση να χορηγείται αντί για τις έξι μήνες στους τρεις μήνες να δοθεί σε όλα τα άτομα ηλικίας από 16 ετών και άνω ενώ ήτανε για τους άνω των 40 ετών να δοθεί επίσης και για παιδιά κι εφήβους 12 με 17 ετών και όσοι έχουν ανοσοκαταστολή θα λάβουν και τέταρτη δόση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 104 θάνατοι σε 24 ώρες, 657 οι διασωληνωμένοι και 6.677 νέα κρούσματα

Κορονοϊός: Νεκρή ανεμβολίαστη 48χρονη μητέρα δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ