Για να προκύψει η λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη -για να ζήσει κάποιος- κάθε χρόνο, λαμβάνεται υπ’ όψιν το κόστος περισσότερων από 200 προϊόντων και υπηρεσιών (και περισσότερους από 50.000 κωδικούς).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
- Netflix: Οι σειρές που έρχονται τον Δεκέμβριο
- Αποκάλυψη: Νέα στοιχεία-φωτιά από την 19χρονη (όμηρο) του κολαστηρίου της Ηλιούπολης
- Έγκλημα στο «ΠΑΙΔΩΝ» με υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης
- Αποκλειστικό: Η στιγμή που ο άνδρας με το καροτσάκι αποχωρεί μόνος του από το Μουσείο
Οι μισθοί, η στέγαση, η μεταφορά, το φαγητό (ελέγχονται οι τιμές ουκ ολίγων προϊόντων), η προσωπική φροντίδα, η ενέργεια, η ένδυση, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η αναψυχή και οι ΔΕΚΟ ανήκουν στο Cost of Living Index που δημιούργησε η Economist Intelligence Unit, δηλαδή το τμήμα ανάλυσης και έρευνα του Economist Group (όπου ανήκει η εφημερίδα The Economist). Είναι ο τρόπος που παρακολουθείται και καταγράφεται το κόστος ζωής σε 173 χώρες του πλανήτη, σε ένα χρονικό διάστημα. Σε αυτό που ακολουθεί, μελετήθηκαν οι τιμές και οι αλλαγές στ οδιάστημα μεταξύ 16 Αυγούστου και 12 Σεπτεμβρίου του 2021.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πανδημία ήταν ο κατ’ εξοχήν λόγος της αύξησης του 3.5% (κάθε χρόνο) στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών “που είναι το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που έχει παρατηρηθεί την τελευταία πενταετία”. Παρατηρήθηκε και πως το μέσο κόστος ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 21%. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε νέος ηγέτης.
Το 2019 από ψηλά κοιτούσαν τους υπολοίπους το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Οζάκα. Το 2020 το Χονγκ Κονγκ έμεινε εκεί όπου ήταν και το Παρίσι με τη Ζυρίχη εκθρόνισαν τις άλλες ασιατικές πόλεις.
Φέτος,
η κορυφή ανήκει στο Τελ Αβίβ, που έριξε στο Νο2 το Παρίσι και τη Ζυρίχη. Είναι η πρώτη φορά που η πόλη του Ισραήλ σκαρφαλώνει στο Νο1 της λίστας των πιο ακριβών (για να ζεις) πόλεων της γης. Πέρυσι ήταν στο Νο5. Ιδού το νέο ΤΟΡ10.
- Τελ Αβίβ, Ισραήλ
- Παρίσι, Γαλλία
- Σιγκαπούρη
- Ζυρίχη, Ελβετία
- Χονγκ Κονγκ
- Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
- Γενεύη, Ελβετία
- Κοπεγχάγη, Δανία
- Λος Άντζελες, ΗΠΑ
- Οζάκα, Ιαπωνία
Η πιο φθηνή πόλη για να ζει κάποιος είναι η Δαμασκός, όπου υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά θέματα, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση έκανε η Ρώμη (από το Νο32 βρέθηκε στο Νο48), εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης των προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι του νοικοκυριού και τα ενδύματα. Το μεγαλύτερο άλμα προς τα επάνω έκανε η Τεχεράνη (από το Νο81 είναι στο Νο29), με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν να οδηγεί σε περιορισμό αγαθών και εκτόξευση των τιμών. Στις νέες ‘αφίξεις’, η πιο εντυπωσιακή ήταν αυτή του Εδιμβούργου που πήγε κατευθείαν στο Νο27. Στο ΤΟΡ50 εμφανίστηκαν απευθείας και οι Στουτγκάρδη και Σαν Ντιέγκο.
Oι καθ’ ύλην αρμόδιοι, για τις μετρήσεις και τις συγκρίσεις, τόνισαν πως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας του Covid-19, συνέβαλαν στις αυξήσεις, ενώ εξακολουθούν να επηρεάζουν την παραγωγή και το εμπόριο σε όλον τον κόσμο. Πρόσθεσαν και ότι οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές συμβάλλουν στην ταχύτερη αύξηση του κόστους ζωής, για τους πολίτες των πόλεων εδώ και πέντε χρόνια -με θαυμαστή συνέπεια.
Πώς βρέθηκε στο Νο1 το Τελ Αβίβ
Οι εκτιμητές εξήγησαν ότι το Τελ Αβίβ έγινε η πιο ακριβή πόλη για να ζήσει κάποιος, χάριν της ταχείας ανόδου που πληθωρισμού που είχε ως συνέπεια στην αύξηση του κόστους ολόκληρης σειράς υπηρεσιών και αγαθών -εξαιτίας της πανδημίας. Εν μέρει είχε να κάνει με την ισχύ του εθνικού νομίσματος (σέκελ) έναντι του δολαρίου και στις αυξήσεις των τιμών στις μεταφορές και τα είδη των παντοπωλείων.
Ήταν στο Νο2 της λίστας των πιο ακριβών τιμών στα αλκοόλ και τις μεταφορές, στην πέμπτη εκείνης με την προσωπική φροντίδα και στην έκτη της αναψυχής. Βρέθηκε στο ΤΟΡ3 των δέκα κύριων κατηγοριών δαπανών. Ας δούμε τις πιο ακριβές πόλεις, σε βασικά είδη.
Ο επικεφαλής του Worldwide Cost Of Living του EIU, Upasana Dutt δήλωσε ότι “μολονότι οι περισσότερες οικονομίες του κόσμου ανακάμπτουν, μετά την εμφάνιση εμβολίων για τον Covid-19, πολλές μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να έχουν εξάρσεις κρουσμάτων και αυτό οδηγεί σε κοινωνικούς περιορισμούς, που προκαλούν διαταραχή στην προσφορά των αγαθών -και οδηγεί σε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές. Φέτος είδαμε ξεκάθαρα τον αντίκτυπο στην άνοδο της τιμής της βενζίνης. Το επόμενο έτος αναμένουμε πως θα δούμε περαιτέρω αύξηση του κόστους ζωής, σε πολλές πόλεις, καθώς οι μισθοί αυξάνονται σε διάφορους τομείς. Αναμένεται να δούμε και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκιο, ώστε να περιορίσουν τον πληθωρισμό”.