Ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα.
Ο Πάπας έφθασε στην Κύπρο στις 3 το απόγευμα και έτυχε υποδοχής από την Πρόεδρο της Βουλής και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακολούθησε η επίσημη τελετή υποδοχής του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου του αποδόθηκαν τιμές Αρχηγού Κράτους.
Στις κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον σημαντικό πολιτιστικό πλούτο του νησιού χαρακτηρίζοντας το “ένα πολύτιμο μαργαριτάρι”, το οποίο γίνεται αυτό που είναι χάρη στην πάροδο του χρόνου.
Τόνισε ότι “η ομορφιά αυτής της γης πηγάζει από τους πολιτισμούς που διασταυρώθηκαν και αναμίχθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ακόμη και σήμερα, το φως της Κύπρου έχει πολλές όψεις”.
Έκανε ακόμη ιδιαίτερες αναφορές στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί”, μεταξύ των οποίων η πανδημία και το μεταναστευτικό.
Όπως ανέφερε ο Πάπας: “Ήρθα ως προσκυνητής σε μια ανοιχτή πύλη και ένα σταυροδρόμι που ενώνει. Επιθυμώ να μεταφέρετε από εδώ στην Ευρώπη το μήνυμα του ευαγγελίου”.
“Συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτιά τους, ανέφερε για το Κυπριακό ο Πάπας, τονίζοντας την ανάγκη του διαλόγου. “Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από αυτή του διαλόγου”, υποστήριξε ο Ποντίφικας και τόνισε την ανάγκη να σκεφτούμε τις μελλοντικές γενιές.
Από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε πως “αποτελεί υψίστη τιμή η παρουσία σας στην Κυπριακή Δημοκρατία”. Αναφερόμενος στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Κύπρου, σημείωσε ότι η παρουσία του στέλνει μηνύματα θάρρους και αισιοδοξίας. Αναφέρθηκε ακόμη στο πολυμερές διπλωματικό έργο της Αγίας Έδρας, η οποία εδραίωσε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει. Επεσήμανε ακόμη ότι δικαίως χαρακτηρίζεται ως “ο Παπάς των φτωχών”, μέσω ενός οραματισμού που στοχεύει την εξάλειψη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβεβαίωσε ότι “μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την Κύπρο”. Έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην κλιματική αλλαγή, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συμβολική πρωτοβουλία για μεταφορά 50 μεταναστών στην Ιταλία. Τόνισε ότι η μεταφορά στέλνει μήνυμα για ισότιμη κατανομή βαρών εντός της ΕΕ.
Aναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας η Τουρκία επιδεικνύει αδιαλλαξία και επιθετικότητα, με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην ΑΟΖ και στα Βαρώσια, ενώ υποστήριξε ότι παρατηρούμε στρατικοποίηση των κατεχομένων. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αλαζονεία του ισχυρού”, τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.