Είχε εξοργίσει κάποτε ένας φαντάρος τον διοικητή του τάγματός του. Ο αντισυνταγματάρχης έβγαζε αφρούς. Μέσα στα ακατάληπτα είπε στον οπλίτη και μια φράση που έγινε αντιληπτή απ’ όλους και προκάλεσε το γέλιο τους. «Αν σε έπαιρναν χαμπάρι οι Τούρκοι, θα έπιναν καφέ στην πλάκα με φόντο την Ακρόπολη», είχε πει έξαλλος ο αξιωματικός.
Η μη υπογραφή στη Βουλή από την πλευρά του του αιτήματος διερεύνησης των καταγγελιών Γιαννάκου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου…
Ακριβώς την ίδια σκέψη έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο η δική του διαπίστωση δεν είχε στρατιώτη, ούτε και Τούρκους. Στη δική του version, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνόταν στον Ανδρέα Ξανθό και θα του έλεγε: «Αν είχα κι άλλους τέτοιους τομεάρχες, η Νέα Δημοκρατία θα δήλωνε τη Βουλή στο… κτηματολόγιό της»!
Μέσα σε 48 ώρες ο μικροβιολόγος από το Ρέθυμνο έγινε το κόκκινο πανί για τον μισό ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι που σε πρωτοσέλιδο αντικυβερνητικής εφημερίδας χαρακτηρίστηκε «φιλοκυβερνητικός», ο οποίος «βγάζει τώρα εκτός εαυτού τους συντρόφους του».
Πυρά
Τι συνέβη και ξαφνικά άρχισαν τα πυρά προς τον Ξανθό; Η καταγγελία του Μιχάλη Γιαννάκου για διαθέσιμες ΜΕΘ που διατίθενται με επιλογή ασθενών ανέβασε την αξιωματική αντιπολίτευση στα κάγκελα. Από τα Ιωάννινα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών από τη Δικαιοσύνη. Με ηχηρή απαίτηση να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Άμεσα συντάχθηκαν πίσω από τον αρχηγό 30 βουλευτές του κόμματος. Έφτιαξαν ερώτηση για τον υπουργό Υγείας. Τη… λάντζα ανέλαβε η Δώρα Αυγέρη. Κινήθηκε γρήγορα, συνέταξε την ερώτηση, μάζεψε τις υπογραφές και… έβγαλε την είδηση.
Ο Ανδρέας Ξανθός είχε πάρει αποστάσεις. Το είχε δείξει, άλλωστε, μερικές ώρες νωρίτερα, σε τηλεοπτική εμφάνισή του στο Κontra. Εκεί είχε πει ευθέως ότι δεν πίστευε πως γίνεται επιλογή για την εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ. Κι αφού δεν πίστευε τους ισχυρισμούς του Γιαννάκου, δεν υπέγραψε την ερώτηση. Έλα, όμως, που το θέμα πήρε διαστάσεις… Η Κουμουνδούρου τραντάχτηκε συθέμελα.
Ο υπουργός Υγείας στη… δεύτερη φορά Αριστερά στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Κάποιοι άρχισαν να ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι. Είχε, άλλωστε, αποφύγει τις συγκρούσεις για την πανδημία και άλλες φορές. Κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, ακόμα και όταν το κόμμα του σήκωνε το λάβαρο της επανάστασης. Ως μικροβιολόγος και με συναίσθηση του ρόλου του, ο Ξανθός κράτησε μετριοπαθή στάση.
Όταν, όμως, διαπίστωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι σύντροφοί του απαιτούσαν την εκτέλεσή του, αμέσως άλλαξε ρότα. Αντί να μείνει πιστός στις αρχές του και στην άποψή του, ο πρώην υπουργός Υγείας έκανε μια θεαματική κυβίστηση.
Σενάρια
Αρχικά με τη διευκρίνιση ότι η ερώτηση προς τον Θάνο Πλεύρη είχε την απόλυτη έγκρισή του και πως δεν συνηθίζεται να υπογράφουν οι τομεάρχες τέτοιες ενέργειες.
«Εδώ και λίγες ώρες διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε μια καλά συντονισμένη επιχείρηση διασποράς ανυπόστατων σεναρίων περί εσωτερικών διαφωνιών και διαφοροποιήσεων στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την κατάθεση ερώτησης βουλευτών του για το επίκαιρο θέμα των ΜΕΘ. Το πραγματικό γεγονός λοιπόν είναι ότι η ερώτηση αυτή κατατέθηκε με πρωτοβουλία της σ. Δώρας Αυγέρη και, όπως όλες οι ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε την έγκριση του αρμόδιου τομεάρχη υγείας, δηλαδή τη δική μου. Εννοείται πως δεν συνηθίζεται ο τομεάρχης να υπογράφει όλες τις ερωτήσεις για τις οποίες έχει δώσει την έγκρισή του. Αυτό ακριβώς συνέβη και σήμερα. Τα υπόλοιπα είναι χυδαία προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού μιας κυβέρνησης ‘‘στριμωγμένης’’ από την τραγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και το καθημερινό δράμα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Φαίνεται ότι το ‘‘Μαξίμου’’ αποφάσισε να εγκαταλείψει για λίγο τον ρόλο του ‘‘Επιδημιολόγου-Εντατικολόγου’’ και να ασχοληθεί με τον ρόλο της ‘‘μονταζιέρας’’. Εκεί σίγουρα έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία» εξήγησε ο Ξανθός.
Γκρίνια
Αλλά δεν έπεισε. Η γκρίνια διογκώθηκε και στα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά και στην έδρα του κόμματος. Παρά την προσπάθεια του Νίκου Φίλη να του βάλει πλάτη, ο Ξανθός κυριεύτηκε από ανασφάλεια. Κι εκεί έχασε εντελώς την μπάλα. Διότι αντί να ξεχωρίσει από τον αναπληρωτή του στο υπουργείο Υγείας, μέσα σε 24 ώρες βάλθηκε να αποδείξει ότι ορθώς έγινε δίδυμο με τον Παύλο Πολάκη.
«1. Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας; Ποια είναι η μέση διάρκεια παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ; Ποια είναι η πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα του συστήματος (στελέχωση, υποδομή) σε κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και αν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους; Με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η διαχείριση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ και τι προτίθεται να κάνει για την ισότιμη και ποιοτική φροντίδα όλων των πολιτών, ειδικά όσων έχουν ανάγκη εντατικής νοσηλείας;
- Ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί δημοσίως σχετικά με την απουσία ιατρικών κριτηρίων και προτεραιοποίηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ;» κατέθεσε δική του, ανεξάρτητη ερώτηση ο Ξανθός. Για να πείσει ότι δεν είναι… φιλοκυβερνητικός. Και τελικά μας έπεισε ότι από τον Πολάκη διαφέρει μόνο στην… ορθογραφία.
ΥΓ. Ο Ξανθός γεννήθηκε 11 Οκτωβρίου. Την ημέρα που απολύθηκε ο… στρατιώτης. Πριν τον πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι…