Ενεργειακό κόστος: Αυτά τα μέτρα είναι στο τραπέζι για τη στήριξη των καταναλωτών. Αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο των οικιακών καταναλωτών αποφάσισε η κυβέρνηση υπό το βάρος της φρενήρους ανόδου των τιμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
- #MeΤoo στον ΕΟΔΥ: Επείγουσα ενημέρωση ζήτησε ο Θεοκλής Ζαούτης για την αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ»
- Άλμπερτ Μπουρλά: Έρχεται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον το Μάρτιο
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Σπαρακτικό μήνυμα από τη μητέρα της Λίνας Κοεμτζή – “Έχεις μάνα; Έχεις αδερφή;”
Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάζουν η «Καθημερινή» και η «Ημερησία» αναφορικά με τις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού:
1. Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό ρεύματος για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου αποφασίστηκε η αύξηση της επιδότησης από 130 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στα 160 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το όφελος για τους καταναλωτές από 39 ευρώ τον μήνα να ανέλθει σε 48 ευρώ . Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης όπου καταλήγουν τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων.
2. Για το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε έκπτωση 16%, μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά ανακοινωθεί (15%) και η οποία μεταφράζεται σε όφελος 11 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο και 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Νοέμβριο. Για την κατανάλωση του Δεκεμβρίου προβλέπεται διπλασιασμός της έκπτωσης στο 30% για το φυσικό αέριο αναδρομικά όπως επίσης και για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το μέτρο αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές.
Όπως ανακοινώθηκε, από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προβεί στις σχετικές πιστώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στις εταιρείες διανομής, οι οποίες στη συνέχεια θα εφαρμόσουν άμεσα την έκπτωση η οποία θα πρέπει να πιστωθεί αναδρομικά για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου των οικιακών καταναλωτών.
3. Θέσπιση από το 2022 ενός μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα. Ο μηχανισμός θα μείνει ενεργός για μια 10ετία και θα επιδοτεί νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (η επιδότηση δεν θα είναι πια από το 2022 οριζόντια για όλους) σε περιόδους αύξησης της οριακής τιμής του ρεύματος. Τα κριτήρια του μηχανισμού είναι πιθανόν να κουμπώσουν στα κριτήρια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να είναι περισσότερο διευρυμένα από αυτά του ΚΟΤ.
4. Ειδικά μέτρα για τους αγρότες που θα σχετίζονται με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί για το 2022 από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι προετοιμάζει πακέτο μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες.
Οι κομβικοί παράγοντες
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται sx;edio στήριξης των καταναλωτών και για το πρώτο τρίμηνο, αλλά το εύρος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Μια βασική παράμετρος θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με την Gazprom, που θα καθορίσει την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου και κατά συνέπεια τα περιθώρια που θα έχει η ΔΕΠΑ να μειώσει περαιτέρω τις τιμές.
Έτερη σημαντική παράμετρος που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι ήδη από τον Σεπτέμβριο έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η στήριξη των καταναλωτών δεν πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη στους οικονομικά ασθενέστερους.
ΔΕΠΑ-Gazprom
Προσεχώς εξάλλου αναμένεται να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με την Gazprom. Ως προς την τιμή, το βασικό σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι είναι να διαμορφώνεται κατά 80% από την τιμή της ολλανδικής αγοράς αναφοράς και κατά 20% από την τιμή του πετρελαίου.
Ωστόσο, οι Ρώσοι δέχονται αυτή την τιμή για μικρότερες ποσότητες από αυτές που ζητεί η ΔΕΠΑ, ώστε να μην τίθεται τουλάχιστον θέμα επάρκειας. Εάν επιμείνουν σε κάτι τέτοιο, τότε δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να αφήσει να κηρυχθεί άγονη η διαπραγμάτευση, να αναβιώσει η αρχική σύμβαση με την Gazprom που θα εξασφαλίσει προσωρινά φθηνό φυσικό αέριο, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει την προσφυγή των Ρώσων στη διαιτησία.
Καλπάζουν οι τιμές
Εν αναμονή των αυριανών δηλώσεων του πρωθυπουργού, το ράλι των τιμών φαίνεται να έχει δυναμική σε βάθος χρόνου στις αγορές. Στη Οολλανδία, η τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε στα 132 ευρώ η μεγαβατώρα χθες, από τα 120 ευρώ την προηγούμενη. H τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά για την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 327 ευρώ η μεγαβατώρα, στα ίδια περίπου επίπεδα που ήταν και την Πέμπτη. Στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, φτάνουν στα 338-339 ευρώ, ενώ μόνο στην Πολωνία η τιμή είναι χαμηλότερη των 200 ευρώ λόγω της υψηλής συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.
Με πληροφορίες από την Καθημερινή και την Ημερησία