Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το πρώτο ΚΕΠ που «μιλά» την νοηματική γλώσσα

Τα τείχη της σιωπής που περιβάλλουν τους κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας γκρεμίζει το ΚΕΠ στο Χαλάνδρι, πρωτοστατώντας στη μεγάλη προσπάθεια για προσβασιμότητα σε όλες τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης στα άτομα με αναπηρία.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Το Χαλάνδρι ανοίγει δρόμους στη Δημόσια Διοίκηση και εξασφαλίζει προσβασιμότητα σε όλους τους πολίτες!


Το εν λόγω ΚΕΠ γίνεται η πρώτη δημόσια υπηρεσία που μιλά τη νοηματική, ώστε να εξυπηρετεί διά ζώσης τα άτομα με προβλήματα ακοής στην δική τους γλώσσα κι όχι απλώς μέσω μιας οθόνης πολυμέσων, όπως για παράδειγμα ένα τάμπλετ – κάτι που προϋποθέτει απλώς τη χρήση της τεχνολογίας.

Στερεότυπα

Μέσα σε αυτόν τον χώρο στο Χαλάνδρι αποκαλύπτεται το «άλλο» πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης, αυτό που σπάει στερεότυπα, όπως λέει δικαίως με καμάρι ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, έχοντας στο πλευρό του τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Εξυπηρέτησης Πολιτών Χάρη Μαυρουδή, ο οποίος υπήρξε και ο εμπνευστής της προσπάθειας.

Δύο χρόνια πριν, σε αυτό το δύσκολο διάστημα της πανδημίας με τα περιοριστικά μέτρα, τέσσερις υπάλληλοι του ΚΕΠ Χαλανδρίου (τρεις γυναίκες και ένας άντρας) δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη νοηματική και μαζί με τον εκπαιδευτή τους και τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) ξεκίνησαν αυτό το μακρύ ταξίδι, για να βοηθήσουν τους… χαμένους στη μετάφραση κωφούς και βαρήκοους στα γκισέ των δημόσιων υπηρεσιών.

Πρόκειται για ένα ταξίδι διά βίου μόρφωσης και εκπαίδευσης, καθώς οι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να διατηρήσουν την επαφή τους με τη νοηματική ώστε να μην την ξεχάσουν. Πριν από λίγες ημέρες η εκπαίδευσή τους ολοκληρώθηκε και πήραν και το πτυχίο τους σε μία λιτή τελετή στο ΚΕΠ Χαλανδρίου, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν περήφανοι, αλλά ταυτόχρονα όλοι συμφώνησαν πως η ίση προσβασιμότητα για όλους τους πολίτες θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο. «Συζητάμε για το αυτονόητο», είπε ο Χάρης Μαυρουδής, ο άνθρωπος που σκέφτηκε πρώτος να χτίσει αυτήν τη γέφυρα επικοινωνίας.

ΟΜΚΕ

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της ΟΜΚΕ Κωνσταντίνος Σίμψης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα αναλογικά με τα υπόλοιπα κράτη το 12% του πληθυσμού έχει προβλήματα ακοής και συνεπώς οι άνθρωποι οι οποίοι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν στα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών είναι πολύ περισσότεροι από τα 30.000 εγγεγραμμένα μέλη της Ομοσπονδίας.

Έχουμε πολλούς ανθρώπους με αναπηρία, ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ζουν ανάμεσά μας αλλά παραμένουν «αόρατοι», γιατί δεν κυκλοφορούν επειδή φροντίσαμε να κάνουμε τις πόλεις μας απαγορευτικές για τα άτομα με αναπηρία, είπε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Φυσικά, η ιδέα για ένα ΚΕΠ που μιλά στη νοηματική δεν δημιουργήθηκε… τυχαία. Ο Δήμος Χαλανδρίου πρωτοστατεί στην προσπάθεια για ίση προσβασιμότητα κι έχει γεμίσει με αναβατόρια και ασανσέρ σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά τα καθημερινά κομμάτια του «παζλ» που όλοι οι άλλοι αποκαλούν «κανονική ζωή».

Μοντέλο

Η μεγάλη ελπίδα είναι πως το ΚΕΠ στο Χαλάνδρι θα εξελιχθεί σε ένα μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης και θα επεκταθεί αυτή η προσπάθεια ώστε να γίνουν κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες περισσότερο φιλικές στα ΑμΕΑ. Αφουγκραζόμενη το μήνυμα του Χαλανδρίου, η ελληνική Βουλή αποφάσισε να μοριοδοτήσει τη γνώση της νοηματικής στη Δημόσια Διοίκηση, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για μία προσπάθεια που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Ζούμε σε εποχή κινήτρων, το έχουμε δει και με τους COVID εμβολιασμούς πως το κίνητρο μπορεί να γίνει «εργαλείο» βελτίωσης της Δημόσιας Υγείας και, στην προκειμένη περίπτωση, να δώσει φωνή στις «Μαρίες της σιωπής», να γκρεμίσει στερεότυπα και να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν παιδιά και πολίτες «ενός κατώτερου Θεού».

ΚΕΠ ΚΕΠ ΚΕΠ

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αθήνα από πολύ …ψηλά!!! Από ύψος 786 χιλιομέτρων

Jumbo: Παρέμβαση μελών του Ρουβίκωνα σε κατάστημα της αλυσίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ