Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε μια αναδυόμενη απόψυξη με το Ισραήλ μετά από πάνω από μια δεκαετία αυξανόμενων εντάσεων, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε ένα κρίσιμο ενεργειακό έργο που περιλαμβάνει τους άλλοτε στενούς συμμάχους, όπως γράφει το Bloomberg.
Καθώς επέστρεφε από την Αλβανία αργά τη Δευτέρα, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τους ηγέτες του Ισραήλ και είπε ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αναβιώσουν τις διαπραγματεύσεις για έναν προγραμματισμένο αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
“Έχουμε συνομιλίες με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ στέλνει επίσης μηνύματα σε διαφορετικά επίπεδα”, είπε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι δέχθηκε πρόσφατα μια αντιπροσωπεία ραβίνων της Μέσης Ανατολής. “Αν πρόκειται να κάνουμε πολιτική, δεν μπορεί να γίνει με αντιπαράθεση. Πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική στον δρόμο της ειρήνης”.
Μια ομάδα εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας συνεργάζονται για την παραγωγή και τη μεταφορά φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, αλλά οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας έχουν θέσει δυσκολίες γράφει το Bloomberg.
Πιο πρόσφατα, οι ρήξεις με τη Ρωσία, η εκλογή του επικριτικού προς τον Ερντογάν, Τζο Μπάιντεν και η απειλή αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων ανάγκασαν την Τουρκία να προσπαθήσει να επιδιορθώσει τις προβληματικές σχέσεις με τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους και την περιφερειακή δύναμη της Σαουδικής Αραβίας.
Η διπλωματία έρχεται σε μια εποχή που η ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας και ο πληθωρισμός που εκτοξεύεται στα ύψη απειλούν τη δημοτικότητα του Ερντογάν ενόψει των γενικών εκλογών του 2023.
Οι δηλώσεις του προέδρου υποδηλώνουν μια προσπάθεια να επουλωθούν οι δεσμοί και με το Ισραήλ. Οι σχέσεις κλονίστηκαν μετά το 2010, όταν ένας τουρκικός στολίσκος με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκε επιδρομή από Ισραηλινούς καταδρομείς, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 αμάχων.
Οι ισραηλινοί εποικισμοί εμποδίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων, λέει η Τουρκία
Η Άγκυρα έχει επικρίνει τις πολιτικές του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ κατηγορεί την Τουρκία ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, την ισλαμική ομάδα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Τουρκία απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα τον Μάιο του 2018 και ανακάλεσε τους δικούς της απεσταλμένους από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ αφού Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σχεδόν 60 Παλαιστίνιους που διαδήλωναν ενάντια στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ.
Ενώ ο απεσταλμένος της Τουρκίας επέστρεψε στην Ουάσιγκτον περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν από τότε διπλωματικές επαφές σε επίπεδο επιτετραμμένου.
Διαβάστε ακόμη
Επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία. Η κεντρική πλατεία της πόλης Λάτσι παίρνει το ονομά του
Ερντογάν: Mη επανδρωμένα σκάφη (πλοιάρια) θα βγαίνουν σαν «ολόκληρα κοπάδια» στις θάλασσες