Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Η αποτίμηση της συζήτησης επί της πρότασης μομφής στην Βουλή

Η χθεσινή συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Κυβέρνησης κάτα την άποψη του Μαξίμου στράφηκε μπούμεραγκ εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς τόσο ο  πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν διεξοδικά το κυβερνητικό έργο των 30 μηνών της παρούσας Κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με δριμύτητα στο ζήτημα Φουρθιώτη και έκανε σκληρή αναφορά στο θέμα Novartis, ενώ αξιοποίησε  την ευκαιρία της πρότασης δυσπιστίας για να κάνει μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση του κυβερνητικού έργου που έχει συντελεστεί, τις πολιτικές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τις  στρατηγικές, αλλά και για την Ελλάδα του αύριο.

Όπως ο πρωθυπουργός ανέφερε  ” είναι αλήθεια ότι η χώρα πέτυχε πολλά μέσα σε πρωτοφανείς αντιξοότητες. Δεν πρόλαβε ωστόσο να γευτεί όλα τα θετικά αποτελέσματα των μεγάλων αλλαγών που προώθησε αυτό το διάστημα. Φωτεινές ακτίνες τους πάντως προβάλουν ήδη μαζί με τη μεσοπρόθεσμη ελπίδα της αποδρομής της υγειονομικής κρίσης. Τότε θα ξεκινήσει και η περίοδος απόδοσης των μεγάλων τομών που έχουν συντελεστεί και θα είναι πραγματικά η ώρα της ευημερίας για όλους”,

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, θέλησε να πάρει τη ρεβάνς για όσα είχε υποστεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός με αποκορύφωμα την τραγωδία στο Μάτι καλώντας τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει και να προκηρύξει εκλογές ζητώντας συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας ενώ σε ένα πολύ μεγάλο  μέρος της ομιλίας του, μίλησε για τον Μένιο Φουρθιώτη” επιλέγοντας να επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό επιλέγοντας την οδό της σκανδαλολογίας .  Στη ΝΔ εκτιμούν πως ο δρόμος που επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι  γιατί ο ίδιος “Προσπαθεί να ξεφύγει, από τη γωνία όπου βρίσκεται και να συγκαλύψει την εσωστρέφεια, τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, την αμφισβήτηση των αποφάσεων του που φουντώνουν, ενόψει του συνεδρίου του κόμματός του. Μία κίνηση άμυνας απέναντι στην εντεινόμενη πολιτική του απαξίωση και την αποτυχία της πολιτικής που έχει επιλέξει και φυσικά το αποτέλεσμα της απελπισίας που του προκαλούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει  σε ήπιο ύφος, μακριά από ακρότητες, απαντώντας αναλυτικά σε αυτά που έπρεπε και περίμενε να ακούσει ο ελληνικός λαός αλλά  και στις όποιες βολές επέλεξε να εκτοξεύσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν πως  ο «Στόχος επετεύχθη» και πως η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν η  χειρότερη που πραγματοποίησε τα τελευταία δυόμισι χρόνια μιλώντας για εμφανή αμηχανία του να απαντήσει σε όλα τα κύρια ζητήματα της επικαιρότητας: για την πανδημία, την ακρίβεια, την κακοκαιρία «Ελπίδα» και τον Μένιο Φουρθιώτη και πως παρά το εμφατικό αίτημα για εκλογές  ο Κ. Μητσοτάκης ούτε σήκωσε το γάντι, μολονότι επικαλείται δημοσκοπική του υπεροχή, αλλά ούτε είπε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, επιβεβαιώνοντας τις σκέψεις για εκλογές μήπως και σώσει κάτι από τη ραγδαία φθορά του.

Απόδειξη για την αντιπολίτευση είναι πως σύσσωμη η αντιπολίτευση στοιχήθηκε πίσω από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση μομφής και πως η ΝΔ από αυτή την διήμερη διαδικασία βγήκε κοινοβουλευτικά αποδυναμωμένη  αφού σε μία τόσο σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό πριν ένα μήνα δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη 

Άδωνις Γεωργιάδης για επεισόδιο με Πολάκη: “Δεν είναι για γέλια να κάνεις την Βουλή βόθρο”

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ