Τα στοιχεία για το πώς ο Bozdağ προστάτευε τις παράνομες αποστολές όπλων στους τζιχαντιστές ήρθαν στο φως μέσα από χιλιάδες έγγραφα
ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ
- Σκυλακάκης: Επιμένει για τον φόρο στα καύσιμα – «Το 30% των νοικοκυριών δεν έχει αυτοκίνητο» (Βίντεο)
- Κούγιας στον Κουσουλό για δολοφονία Άλκη: Οι νομικοί προβληματισμοί του και τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Bekir Bozdağ, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Ιανουαρίου 2022, έχει διερευνηθεί από εισαγγελείς κατά της τρομοκρατίας το 2014 για βοήθεια και υποκίνηση της Αλ Κάιντα.
Όπως αποκαλύπτει η ερευνητική ιστοσελίδα Nordic Monitor, η έρευνα για τον Bozdağ ξεκίνησε από εισαγγελείς στην επαρχία Άδανα, που βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα, αφού παρενέβη αναρμοδίως στην έρευνα για παράνομα όπλα που αποστέλλονταν σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία.
Η αποστολή, που έγινε με φορτηγό στα τουρκοσυριακά σύνορα από πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, εντοπίστηκε την 1η Ιανουαρίου 2014 από τις τοπικές αστυνομικές αρχές και ερευνήθηκε από τους εισαγγελείς.
Προσπάθεια παρεμπόδισης από τον Ερντογάν
Τα στοιχεία για το πώς ο Bozdağ προστάτευε τις παράνομες αποστολές όπλων στους τζιχαντιστές ήρθαν στο φως μέσα από χιλιάδες έγγραφα, τα οποία ωστόσο χαρακτηρίστηκαν απόρρητα από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Παρόλο που οι εισαγγελείς και οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου επεδίωκαν να ανακαλύψουν τι πραγματικά κρυβόταν πίσω από την αποστολή όπλων στην Αλ Κάιντα, ο στενός κύκλος της κυβέρνησης Ερντογάν προσπαθούσε να σταματήσει την έρευνα και να παραδώσει τα όπλα, στον προορισμό τους στη Συρία, ανεμπόδιστα.
Ο Özcan Şişman, ένας ειδικά εξουσιοδοτημένος εισαγγελέας, μετέβη στο σημείο για να ερευνήσει το φορτηγό, αλλά δεν το έκανε καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν είχε φροντίσει να αποσύρει τους αστυνομικούς και τους χωροφύλακες, αφήνοντας τον εισαγγελέα αντιμέτωπο μόνο με… δεκάδες ένοπλους πράκτορες της MIT.
Φοβούμενος για την ασφάλειά του, ο εισαγγελέας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σημείο και ανέφερε τι συνέβη στον προϊστάμενό του, Süleyman Bağrıyanık, ο οποίος τελούσε γενικός εισαγγελέας Αδάνων, συντάσσοντας υπόμνημα για να το υποβάλει ως αποδεικτικό στοιχείο στην έρευνα.
Ο Bağrıyanık, οργισμένος για την κραυγαλέα και αντισυνταγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, αποφάσισε να κινήσει δικογραφία εναντίον του Bozdağ και άλλων αξιωματούχων.
Παράλληλα, αποκάλυψε σε μια δικογραφία το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με τον Bozdağ και τον αναπληρωτή του, Kenan İpek, στις 2 Ιανουαρίου 2014. Ο Bozdağ, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας και το τουρκικό Σύνταγμα απαγορεύει οποιοδήποτε πρόσωπο ή όργανο, συμπεριλαμβανομένων των μελών της εκτελεστικής εξουσίας, να παρεμβαίνει σε δικαστικές υποθέσεις.
Ωστόσο, προσπάθησε να διατάξει τους εισαγγελείς να σταματήσουν την έρευνα για αποστολή όπλων στην Αλ Κάιντα, στη Συρία. Όταν οι τούρκοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών πιάστηκαν με το παράνομο φορτίο όπλων, ο Bozdağ και ο αναπληρωτής του κάλεσαν αρκετές φορές τον γενικό εισαγγελέα Bağrıyanık.
Σύμφωνα με κατάθεση που δόθηκε από τον Bağrıyanık στον ειδικά εξουσιοδοτημένο δημόσιο εισαγγελέα, ο οποίος επέβλεπε υποθέσεις τρομοκρατίας, ο İpek τον είχε καλέσει πολλές φορές προσπαθώντας να τον πείσει να αφήσει την αποστολή να… πάει στον προορισμό της χωρίς την εκτέλεση εντάλματος έρευνας και κατάσχεσης.
Όταν συνειδητοποίησε ότι οι προσπάθειές του να τον πείσει δεν είχαν αποτέλεσμα, άρχισε να τον απειλεί, ενώ ζήτησε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας να αποσύρει τους εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση.
Όπως αναφέρει πάντα το Nordic Monitor, ο Bağrıyanık δεν υποχώρησε, υπογραμμίζοντας πως θα τηρούσε τους νόμους και τους κανονισμούς που ισχύουν. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Bozdağ παρενέβη όταν ο İpek τού έδωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον γενικό εισαγγελέα.
Ο Bozdağ προέβαλε παρόμοια επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε έρευνα για πράκτορες της MIT απαιτεί άδεια από το γραφείο του πρωθυπουργού και του ζήτησε να σταματήσει την εκτέλεση του εντάλματος για την έρευνα.