Γεροτζιάφας: Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μίλησε το πρωί της Δευτέρας (07/02) ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Ο κ. Γεροτζιάφας επεσήμανε την τομή στην επιστημονική κοινότητα που μπορεί να φέρει μία πανδημία και τι συνέπειες έχει στην κοινωνία.
«Κάποια στιγμή θα απαλλαγούμε από τις μάσκες. Εάν διδαχθούμε από το πώς έγινε με την διαχείριση της ισπανικής γρίπης. Η ισπανική γρίπη το σύστημα υγειας που ξεκίνησε από τα ξενοδοχεία, χτίστηκαν και φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της ισπανικής γρίπης και αυτό το μοτίβο ακολουθήθηκε στη συνέχεια. Η τομή που θα φέρει η πανδημία στους τομείς τη ζωής μας και στην οργάνωση της ζωής μας είναι κάτι που δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Ο τρόπος που δημιουργείται το νόσημα θα επηρεάζει και εμας και το μέλλον μας, αλλά και τα παιδιά μας», ανέφερε αρχικά.
«Είμαστε σε νέα φάση πανδημίας»
«Με ακαδημαϊκή αυστηρότητα είμαστε σε φάση αποδρομής του παρόντος πανδημικού κύματος, το οποίο διαφέρει από τη φάση της ύφεσης της πανδημίας. Είμαστε σε νέα φάση πανδημίας γιατί έχουμε εμβόλια, έχουμε φάρμακα, νέες θεραπευτικές στρατηγικές και πάνω απ’ όλα εκπαιδευμένους πολίτες αλλά και υγειονομικούς. Οι πολίτες θα πρέπει να τρέξουν να κάνουν την 3η δόση. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και αυτοί που μπορούν να φέρουν ένα νέο κύμα πανδημίας»
«Δεν κυνηγάμε τον ιό μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο και να πεθαίνουν. Nα γίνει μία επιστημονική αναθεώρηση, τι δεν έγινε σωστά μέχρι τώρα. Χωρίς καυγά, χωρίς φασαρία, χωρίς συγκρούσεις. Να καθήσουν κάτω επιστήμονες αποδεκτοί να από τα κόμματα, να δουν τι δεν έγινε σωστά, για να χαραχθεί νέα πολιτική. Και για να εμβολιαστεί ο κόσμος αλλά και να βελτιωθεί το σύστημα υγείας αλλά και τα νοσοκομεία. Η Ελλάδα έχει πολύ καλούς γιατρούς, δεν γίνεται εκμετάλλευση του ιατρικού σώματος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Το φαινόμενο long Covid
Η Πορτογαλία έχει 90% εμβολιασμένους και έχει το ίδιο κοινωνικό σύστημα ανάπτυξης. Το φαινόμενο που έχουμε στην Ελλάδα είναι το λεγόμενο long Covid. Αυτό θα φέρει αλλαγή στον ανοσολογικό χάρτη της Ελλάδας. Συνέπεια της ιστορίας είναι, να έχουν παραμεληθεί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος. Αν δεν μελετηθούν, αν πάρουμε “άρπα-κόλλα” τελευταία στιγμή κάποια μέτρα, θα τα βρούμε μπροστά μας στην επόμενη πενταετία, με υψηλή θνητότητα στον πληθυσμό. Αυτό σημαίνει “νάρκη” στην οικονομία. Γιατί όταν η υγεία των ατόμων είναι καλή, δουλεύουν καλύτερα, η οικονομία δουλεύει καλύτερα», δήλωσε ο κ. Γεροτζιάφας.