Παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες στο Κρεμλίνο και παρότι υπήρξαν κάποια σημεία σύγκλισης, οι δύο ηγέτες Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν, δε φαίνεται να έκαναν σημαντική πρόοδο.
Μετά από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων, ο Μακρόν προειδοποίησε πως οι δύο πλευρές πρέπει να δράσουν γρήγορα συνεργαζόμενες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης.
«Αυτή τη στιγμή η ένταση κλιμακώνεται και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης αυξάνεται. Ούτε η Ρωσία ούτε η Ευρώπη θέλουν χάος και αστάθεια, τη στιγμή που όλοι έχουμε υποφέρει από την πανδημία κορωνοϊού. Συνεπώς πρέπει να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα μέτρα» ανέφερε μετά τις συνομιλίες ο Μακρόν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.
Σήμερα, ο Μακρόν αναμένεται να ταξιδέψει στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελέκνσι. Δεσμεύτηκε δε, να ενημερώσει τον Πούτιν τηλεφωνικώς για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του στην Ουάσινγκτον με τον Γερμανό καγκελάριο, απείλησε να κλείσει ένα βασικό αγωγό αερίου στη Γερμανία, στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αν η Ρωσία εισβάλει, δεν θα υπάρχει πια ο Nord Stream 2. Θα δώσουμε τέλος» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, με τον Όλαφ Σολτς να προσθέτει πως στο ζήτημα των κυρώσεων «θα ενεργήσουμε ενωμένοι, από κοινού».
Και ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αφήσει να διαφανεί πως στηρίζει το σενάριο των κυρώσεων. Σε άρθρο του στους Τάιμς σήμερα πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυνάμεων της RAF και πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμη
Η «δυσανάγνωστη» ουκρανική κρίση και η παρερμηνεία της ρωσικής αντίδρασης
Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν: Ο διάλογος θα μας επιτρέψει να εγγυηθούμε την ασφάλεια στην Ευρώπη