Όλο και περισσότερες είναι οι κακοποιημένες γυναίκες που αποφασίζουν να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να απομακρυνθούν από το περιβάλλον στο οποίο τους ασκείται οποιαδήποτε μορφής βία. Πολλές από αυτές απευθύνονται στα συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν ανά την Ελλάδα και βρίσκουν τη βοήθεια αλλά και την υποστήριξη που χρειάζονται προκειμένου να ανοίξουν ένα νέο, πιο φωτεινό, κεφάλαιο στη ζωή τους στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις.
Όπως αναφέρει στο thebest.gr η κοινωνική λειτουργός του συμβουλευτικού κέντρου Πάτρας, Σίσσυ Φλωροπούλου, «σύμφωνα με τη δεύτερη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της γενικής γραμματείας δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής, από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021, παρατηρούμε μία συνεχή αύξηση των γυναικών που εξυπηρετήθηκαν από το δίκτυο. Στο συμβουλευτικό κέντρο της Πάτρας αυτό το διάστημα απευθύνθηκαν 200 γυναίκες ενώ σε όλο το δίκτυο εξυπηρετήθηκαν 5.000 γυναίκες. Παράλληλα έτρεξαν πολλές κλήσεις στη γραμμή sos 15900 που είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο και χωρίς χρέωση. Εκεί απευθύνθηκαν 9.000 γυναίκες με τις 360 από αυτές να κατοικούν στη Δυτική Ελλάδα».
«Πρόκειται για γυναίκες που αντιμετωπίζουν ψυχολογική, σωματική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική βία είτε από το σύζυγο, είτε από το σύντροφο, είτε από τα παιδιά τους. Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ γυναικών που δέχεται οποιαδήποτε μορφής βία. Έχουν επισκεφθεί το κέντρο όλο αυτά τα χρόνια γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, που έχουν τελειώσει το Πανεπιστήμιο και μάλιστα έχουν και μεταπτυχιακά. Έχουμε δεχθεί γυναίκες που είναι άνεργες ή που εργάζονται, άρα το προφίλ δεν είναι συγκεκριμένο και φαίνεται ότι βία μπορεί να δεχθεί βία. Είναι ένας κρυφός και ύπουλος παράγοντας που μπορεί να υπάρξει σε οποιαδήποτε συντροφική σχέση ή και οικογενειακή. Το γεγονός ότι παρατηρούμε και βάση των στατιστικών που έχουν βγει μια συνεχή αύξηση είναι καλό γιατί σημαίνει ότι πλέον οι γυναίκες έχουν σπάσει τη σιωπή τους και έχουν αποφασίσει να μιλήσουν. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό γι αυτές γιατί έτσι μπορεί να απομακρυνθούν και να διαχειριστούν την κακοποιητική κατάσταση που διαδραματίζεται στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Πλέον οι γυναίκες έχουν τη διάθεση να ζητήσουν βοήθεια», εξηγεί η Σ. Φλωροπούλου
Το συμβουλευτικό κέντρο εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Ανήκει στη γενική γραμματεία δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες που είναι θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων. Στο συμβουλευτικό κέντρο εργάζονται μία σύμβουλος υποδοχής, μία κοινωνική λειτουργός, μία ψυχολόγος και δύο νομικοί. Μπορεί να οποιαδήποτε γυναίκα άνω των 18 να επισκεφθεί το κέντρο ενώ δεν μαθευτεί ποτέ ότι μία γυναίκα επισκέφθηκε το κέντρο, ότι ενημερώθηκε και ότι δέχθηκε συμβουλές. Καλύπτεται πλήρως από το απόρρητο.
Πλέον εκτός από την ενημέρωση και την εξειδικευμένη πληροφόρηση που παρέχεται σε θέματα ισότητας φύλου αλλά και θέματα κοινωνικής και νομικής στήριξης, έχουμε και την εργασιακή στήριξη που συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Μπορεί μία γυναίκα ερχόμενη στο κέντρο να βοηθηθεί προκειμένου να φτιάξει ένα φάκελο ή το βιογραφικό της. Μπορεί επίσης να δεχθεί βοήθεια προκειμένου να προετοιμαστεί για μία συνέντευξη, να συγκεντρώσει δικαιολογητικά ή να μάθει για προκηρύξεις που τρέχουν. Δεν θα κάνουμε την αίτηση για λογαριασμό της αλλά έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε να πιστέψει στον εαυτό της , να την ενδυναμώσουμε και να μάθει να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε εργασιακή πρόκληση υπάρχει. Έχουμε συνεργασία με δικηγορικούς συλλόγους νομικών υπηρεσιών.