Εν αναμονή των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης Τζωρτζίνας, που έφυγε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς, πριν από περίπου δυο εβδομάδες. Τουλάχιστον ένας μήνας θα χρειαστεί για τα αποτελέσματα όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος των Ιατροδικαστών στο LIVE NEWS.
Ο ιατροδικαστής που την εξέτασε, δεν κατάφερε να διαγνώσει τι προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας χαρακτηρίστηκε «αιφνίδιος με αδιευκρίνιστα αίτια». Θα διενεργηθούν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις και από τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα.
Η Τζωρτζίνα, που τα προηγούμενα χρόνια βίωσε τους θανάτους των 2 μικρότερων αδελφών της, της 3χρονης Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας, την άνοιξη του 2021 είχε νοσηλευτεί στην Πάτρα με τους γιατρούς να λένε χαρακτηριστικά ότι είχε κερδίσει την πρώτη της μάχη…
Λίγους μήνες μετά στο Ωνάσειο, είχε τοποθετηθεί απινιδώτης στην καρδούλα της, με τους γιατρούς να πραγματοποιούν όλους τους απαραίτητους ελέγχους, χωρίς ωστόσο να διαγνώσουν κάποιο γενετικό πρόβλημα.
«Το παιδί ελέγχθηκε στο Ωνάσειο για καρδιακό νόσημα, ο έλεγχος ήταν λεπτομερής. Έγινε και γενετικός έλεγχος και δεν βρέθηκε τίποτα», δήλωσε ο Ιωάννης Μπολέτης, πρόεδρος του καρδιοχειρουργικού κέντρου του Ωνάσειου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή έναν μήνα μετά τον θάνατο της -μόλις 7 μηνών- Ίριδας, η Τζωρτζίνα διακομίσθηκε με σπασμούς στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, όπου υποβλήθηκε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο.
Ξαφνικά, και ενώ ήταν μόνη της στον θάλαμο (σ.σ. «απουσίαζαν οι γιατροί, την συνόδευε η μητέρα της» ανέφερε το ρεπορτάζ) έπαθε ανακοπή καρδιάς.
Οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν μέσα σε οκτώ λεπτά, όμως το κοριτσάκι υπέστη εγκεφαλοπάθεια. Έπειτα από αυτό το επεισόδιο, της τοποθετήθηκε απινιδωτής -σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Ο Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος και διευθυντής παιδοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου, που φρόντισε την Τζωρτζίνα όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο της Αθήνας, δήλωσε πως είχαν γίνει όλες οι εξετάσεις για την τοποθέτηση απινιδωτή, το 2021.
«Δεν ανευρέθη απολύτως τίποτα. Ήταν όλα φυσιολογικά, άριστη καρδιά, άριστο καρδιογράφημα. Μετά την τοποθέτηση του μηχανήματος, παρακολουθούσαμε το παιδί από μακριά. Με μία συσκευή που λαμβάναμε από το μηχάνημα παίρναμε στοιχεία για το αν υπήρχε επικίνδυνη δραστηριότητα. Το παρακολουθούσαμε από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι την ημέρα του θανάτου. Η συσκευή δεν έδειξε καμία απολύτως σοβαρή αρρυθμία» είπε ο κ. Παπαγιάννης.
«Να σας απαντήσω στα καρδιολογικά, το παιδί δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα επιφάνειας, που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Δεν αποκλείω τίποτα άλλο. Η ανακοπή καρδιάς είναι το τελικό στάδιο μετά απ’ οτιδήποτε σοβαρό. Αν λείπει το οξυγόνο στον άνθρωπο, θα σταματήσει η καρδιά. Δεν είχε καρδιακό πρόβλημα, το είχαμε ελέγξει από κάθε πλευρά» προσέθεσε.
Πριν από ένα μήνα, τον Ιανουάριο του 2022, η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νευρολογικό έλεγχο εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειας και κατέληξε στις 29 του μηνός, μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού»…
Απαντήσεις ψάχνουν οι αρχές για τους αιφνίδιους θανάτους
Το δράμα της οικογένειας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019, όταν η 3 ετών Μαλένα διαγνώστηκε με λευχαιμία και μια ημέρα μετά την χημειοθεραπεία της, εξέπνευσε αιφνιδίως από ανακοπή καρδίας με την μητέρα της στο προσκεφάλι της.
«Μακροσκοπικά, δεν προέκυψε κάποια εμφανής αιτία θανάτου. Γι’ αυτό ελήφθη δείγμα από τα σπλάχνα, καθώς και βιολογικά υγρά για να διενεργηθεί εργαστηριακός και παθολογοανατομικός έλεγχος. Από την παθολογοανατομική εξέταση διαπιστώθηκε έντονο πνευμονικό οίδημα και προέκυψε ως αιτία θανάτου η ηπατική ανεπάρκεια», δήλωσε ο ιατροδικαστής για τον αιφνίδιο θάνατο της 3χρονης Μαλένας.
Οι γονείς λίγους μήνες μετά υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καθώς η κλινική εικόνα της 3χρονης ήταν άριστη και οι γιατροί μιλούσαν για 99,9% επιτυχημένη θεραπεία.
Στην κούνια της «έφυγε» η 6 μηνών Ίριδα
Ένα μιση χρόνο, μετά τον θάνατο της Μαλένας, ήρθε στη ζωή η Ιρίδα. Η οικογένεια είδε το τρίτο του παιδί να γεννιέται τον Σεπτέμβριο του 2020 και μόλις 6 μήνες μετά να φεύγει αιφνιδίως στην κούνια της, τον Μάρτιο του 2021.
«Ο θάνατος του 6 μηνών βρέφους χαρακτηρίστηκε «αιφνίδιος με αδιευκρίνιστα αίτια». Ύστερα από την παθολογοανατομική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψε ως αιτία θανάτου, “αγενεσία φλεβοκόμβου”», δήλωσε ο ιατροδικαστής για τον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας.
Η παθολογοανατόμος που εξέτασε τη καρδούλα του βρέφους, διέγνωσε μια σπάνια καρδιακή ασθένεια και μιλώντας στο Live news, ανέφερε:
«Είναι οδυνηρό και περίεργο να φεύγει ένα μικρό παιδί έτσι. Ύστερα από ενδελεχή έλεγχο της καρδιάς του βρέφους και με πολύ προσεκτική και λεπτομερή εξέταση ανιχνεύσαμε αγενεσία φλεβοκόμβου. Είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο και ο ασθενής που το παρουσιάζει έχει διάρκεια ζωής από λίγες μέρες έως λίγα χρόνια».
«Ο φλεβόκομβος είναι το σημείο που δημιουργούνται οι παλμοί της καρδιάς. Αυτή η ασθένεια μπορεί να είναι είτε εκ γενετής, είτε να προκληθεί κατά τη διάπλαση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, έως σπάνιο να ανιχνευθεί εν ζωή», συμπλήρωσε η παθοανατολόγος.
Συνολικά θα εξεταστούν από τις αρχές, πάνω από 10 γιατροί και ιατροδικαστές, ενώ αναμένεται να κληθούν και οι γονείς, για να περιγράψουνε τα όσα έζησαν.
Φίλος πατέρα 3 παιδιών
Όλοι λένε τα δικά τους. Ο καθένας λέει το σενάριο του. Το θέμα είναι οι γιατροί τι λένε, ούτε αυτοί ξέρουνε… Θεωρούνε ότι είναι ένα τυχαίο γεγονός, αυτό λένε και οι γιατροί, δεν ξέρουνε ακριβώς.. και το ψάχνουν μέχρι τώρα.
Η υπόθεση των θανάτων των τριών μικρών παιδιών της ίδιας οικογένειας, πλέον ερευνάται από το τμήμα ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αθηνών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του παιδοκαρδιολογικού του Ωνασείου, Ιωάννη Παπαγιάννη, που είχε εξετάσει την 9χρονη Τζωρτζίνα τόνισε πως το παιδί δεν εμφάνισε κάποιο πρόβλημα που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατό της.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγιάννης έβαλαν στην 9χρονη απινιδωτή, αφού της έκαναν έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, όπου δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα.
«Και δομικά και λειτουργικά η καρδιά του παιδιού ήταν άριστη», επισήμανε ο παιδοκαρδιολόγος.
πηγή: megatv.com/protothema.gr