Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αγρότες: Η μάχη της υπαίθρου και των μπλόκων με τρακτέρ

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 

του Παντελή Περιβολάρη 

Η Παρασκευή που μας πέρασε ήταν μία δύσκολη ημέρα για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα αγροτικά ζητήματα. Νέο μπλόκο αγροτών στήθηκε στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, ενώ σε   όλη τη χώρα υπήρχαν σε εξέλιξη μπλόκα στη Θεσσαλία, την Αχαΐα, την Κρήτη, τη Βοιωτία, τη  Φθιώτιδα, τη Φλώρινα και την Ημαθία. Και όλα τα μπλόκα είναι ακόμα σε στάδιο μετριοπάθειας. Δηλαδή, οι αγρότες δεν έχουν κλιμακώσει τον αγώνα τους. Γι’ αυτό κλήθηκε εσπευσμένα στο Μαξίμου ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος επί τρεις ώρες συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρωθυπουργικό επιτελείο, για να δουν τι νέα μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση έτσι ώστε να μην κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Στις αρχές του μήνα ο προηγούμενος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, είχε ανακοινώσει μέτρα ύψους 170 εκατ. ευρώ, που δεν συγκίνησαν ούτε έναν αγρότη.

Τα μέτρα ήταν:

  1. Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής
    χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι
    αγρότες θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
  2.  Κάλυψη για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για
    τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση
    του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  3. Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενίσχυση περαιτέρω για τους
    κτηνοτρόφους μας με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου  που
    θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα
    30 εκατομμύρια ευρώ.
  4. Μόνιμη μείωση στον ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους
    20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.
  5. Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια
    παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική
    Απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  6. Αύξηση κατά 50% στο πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών,
    δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
  7. Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για
    τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή
    γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το υπουργείο
    Οικονομικών.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Για το θέμα των αγροτών η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα σε πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών, πήγε στην Αργολίδα, επισκέφτηκε τον συνεταιρισμό «Αργολική γη» και μετά δήλωσε: «Η τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και των αγροτικών εφοδίων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους παραγωγούς σε όλη τη χώρα. Τούτη την ώρα διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα. Αγρότες και παραγωγοί δεν μπορούν να αντέξουν αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος πέντε και έξι φορές πάνω από όσο πλήρωναν μέχρι σήμερα. Πρέπει άμεσα να αποφασιστεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και επιδότηση ειδική προκειμένου να αντισταθμιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος.

Ταυτόχρονα, ο ΕΛΓΑ οφείλει να κάνει άμεσα τους ελέγχους και να επισπεύσει τις αποζημιώσεις, καθώς και να δημιουργηθούν προγράμματα ρευστότητας για τους παραγωγούς από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να μπορέσουν να σταθούν στις τρομακτικές δυσκολίες αυτού του χειμώνα και να κρατηθούν στην ύπαιθρο, να κρατήσουν υγιείς και ζωντανές τις παραγωγικές τους διαδικασίες. Αλλιώς θα υπάρξει τεράστιο ζήτημα για την οικονομία της χώρας. Αυτές οι προτάσεις, αυτά τα αναγκαία μέτρα, όμως είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να τα υλοποιήσει διότι η έγνοια της είναι οι ισχυροί και οι ελαφρύνσεις σε αυτούς».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών και είπε: «Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης, και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Βέβαια παραμένει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο μπορεί να αυξηθεί, εάν σήμερα δεν καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τον πρωτογενή τομέα και δεν τον θωρακίσουμε από αυτήν την οικονομική κρίση που αφορά την ενέργεια. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για δύο επίπεδα παρεμβάσεων. «Είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν. Αφορά το να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αυτά είναι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα» διευκρίνισε.

Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Καθοριστικούς παράγοντες αποτελούν σήμερα, όπως είπε, «το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Στην ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια εστίασαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισαν τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνησηαποσπασματικά, καθώς δεν εφαρμόζονται άμεσα, τη στιγμή που η περίοδος της άνοιξης είναι  καθοριστική για την επιβίωση των παραγωγών. Ειδικότερα, τόνισαν πως τα υψηλά κόστη ενέργειας, πετρελαίου, λιπασμάτων και ζωοτροφών κάνουν απαγορευτική την παραγωγή.

Αναφέρθηκαν επίσης στην έξαρση των ελληνοποιήσεων, που νοθεύει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τις εισαγωγές, επιβαρύνοντας έτσι το εμπορικό ισοζύγιο. Έκαναν λόγο για αδυναμία προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων, όπως η φέτα, καθώς και του ελληνικού ελαιολάδου από αθέμιτες πρακτικές.

Από την Κυριάκατικη ΜΠΑΜ της 13 Φεβρουαρίου 2022 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ