Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Γιάννης Μήτσιος: Νέα Γιάλτα / Η κρίση στην Ουκρανία απέδειξε ότι ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει δραματικά

Εβδομήντα δύο χρόνια από την συμφωνία της Γιάλτας (που βρίσκεται στην Κριμαία, τι τραγική ειρωνεία) και τριάντα χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η χρονιά που ξεκίνησε με την κρίση της Ουκρανίας σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις.

Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος, πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος

Ο πολυπολικός κόσμος είναι εδώ, de facto. Ο άξονας Ρωσίας Κίνας έγινε πραγματικότητα και θα ηγεμονεύσει στην Ευρασία τα επόμενα χρόνια. Η τεχνητή ενότητα της Δύσης (ΝΑΤΟ,ΗΠΑ, ΕΕ) απέναντι στους χειρισμούς της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε και απέδειξε την αδυναμία της να επιβάλλει τη θέλησή της στη Ρωσία. Η ατέρμονη διπλωματία, η αλαζονεία και η υποτίμηση της Ρωσίας με τις απειλές και τους εκβιασμούς ότι θα υποστεί κυρώσεις και πόνο δεν πτόησαν το Ρώσο πρόεδρο στις αποφάσεις του.

Το κόστος αυτής της τεχνητής ενότητας εν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων και ολικής κατάρρευσης των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία, θα πληρωθεί πρωτίστως από τους ευρωπαϊκούς λαούς αλλά και τον αμερικανικό λαό σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Οι τιμές της ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου θα επηρεάσουν τις ζωές και την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών σε Ευρώπη και Αμερική. Οι πολιτικές συνέπειες εξίσου θα είναι σημαντικές αφού ούτε οι ΗΠΑ ούτε και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορέσουν να εξηγήσουν πειστικά στους λαούς τους, γιατί υφίστανται τέτοιες συνέπειες και οικονομική αιμορραγία για μια σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη και για χάρη της Ουκρανίας.

Τι συνέπειες θα έχει πχ στη γερμανική οικονομία και πολιτική σκηνή, μια διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου και η σχεδόν αδύνατη αναπλήρωσή του από άλλες ακριβότερες πηγές όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από ΗΠΑ, Κατάρ κλπ.; Τι θα γίνουν οι γερμανικές επενδύσεις και τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας στη Ρωσία; Πόσο θα επηρεάσει μια άσχημη εξέλιξη στο Ουκρανικό τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Γαλλία που μπορεί να κοστίσουν την επανεκλογή του Μακρόν; Πόσο η Αγγλία μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη με έναν πρωθυπουργό υπό παραίτηση ; Πόσο ενωμένη θα βγει η ΕΕ και η συμμαχία του ΝΑΤΟ από την ουκρανική κρίση;

Τι μηνύματα έδωσε η εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο σε φίλους, εχθρούς και συμμάχους της υπερδύναμης; Μετά τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, η Ουκρανία εγκαταλείπεται στην τύχη της περιμένοντας το μοιραίο. Ότι αρχίζει ωραίο (η πορτοκαλί επανάσταση στο Μειντάν το 2014) τελειώνει με πόνο το 2022. Ο 79χρονος Αμερικανός πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με την χειρότερη πληθωριστική οικονομία των τελευταίων δεκαετιών, ένα δημόσιο χρέος πάνω από 30 τρις δολ, έναν ιδιότυπο εσωτερικό «πολιτικό εμφύλιο» και ενδιάμεσες εκλογές το ερχόμενο Νοέμβριο.

Μ’ άλλα λόγια η κρίση της Ουκρανίας δοκίμασε και δοκιμάζει την αντοχή και την ενότητα της Δύσης. Η Ρωσία δεν είναι η Ρωσία του Γιέλτσιν και ο κόσμος δεν είναι όπως ήταν ή θα θέλαμε να είναι. Η προσαρμογή στις νέες ισορροπίες του διεθνούς συστήματος δεν θα είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη. Νέοι κίνδυνοι και ευκαιρίες αναδύονται και για τη χώρα μας που θα επηρεάσουν το οικονομικό και πολιτικό στερέωμα. Είμαστε στην αρχή….

Διαβάστε ακόμη 

Συμφωνία για νέο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν την συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ