Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Πούτιν: Η Ρωσία αναγνωρίζει την «ανεξαρτησία Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ»

Την ώρα που η αγωνία όλου του κόσμου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκεται στα ύψη και ένας  παγκόσμιος διπλωματικός «μαραθώνιος»  για να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα  βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθέντων δημοκρατιών του Ντονέτσκ» και του Λουγκάνσκ, στο έδαφος της Ουκρανίας.

Μάλιστα σε δήλωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι σκοπεύει να υπογράψει ένα διάταγμα για την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών περιοχών του Ντονμπάς “στο εγγύς μέλλον”.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των περιοχών του Ντονμπάς, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν  ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί η έκκληση των ηγετών των δύο αποσχισθέντων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία να αναγνωριστούν από τη Ρωσία ως ανεξάρτητες. Αναφερόμενος δε στις διπλωματικές επαφές του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι εξασφάλισε την δέσμευση από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Δύση δεν προτίθεται να δεχθεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας,  και όχι κάποια υποχώρηση προς την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι είναι σαφές πως η Ουκρανία δεν σκοπεύει να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινγκ, που έχει στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη φιλορωσική περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και αυτονομιστών έχουν κοστίσει τη ζωή σε 15.000 ανθρώπους.

“Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι (η Ουκρανία) δεν πρόκειται να κάνει τίποτε όσον αφορά το πακέτο μέτρων του Μινσκ… Η Ρωσία έχει κάνει και εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες για να επιλύσει όλες τις δύσκολες και τραγικές πτυχές που ανέδειξε η εξέλιξη των γεγονότων, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν, χαρακτηρίζοντας αρχαία ρωσική γη την ανατολική Ουκρανία. Έκανε μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, ενώ χρησιμοποίησε μελανά χρώματα για την κατάσταση της χώρας σήμερα, τονίζοντας ότι η Ουκρανία έχει μετατραπεί πια “σε μια αποικία με μαριονέτες στην εξουσία”.

Ανέφερε παράλληλα ότι οι ρωσόφωνοι καταπιέζονται συστηματικά με δολιοφθορείς και σαμποτέρ να απειλούν να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές, με τη συνδρομή ξένων δυνάμεων. “Βασικός στόχος είναι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία”, τόνισε.

Προειδοποίησε ακόμα και για τον κίνδυνο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία “με τα οποία θα απειλεί την Ρωσία, με τεχνολογική υποστήριξη από το εξωτερικό”.

Κατηγόρησε ταυτόχρονα ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ χωρίς καμία ντροπή “μετέτρεψαν την Ουκρανία σε πεδίο διεξαγωγής πολέμου. “Η Ουκρανία έχει γεμίσει με όπλα από τις δυτικές δυνάμεις τους τελευταίους μήνες”.

Ανέφερε επίσης ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, “άλλα αυτό δεν μπορεί να γίνεται εναντίον των συμφερόντων άλλων χωρών και της Ρωσίας”.

Αν και επισήμανε ότι τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα γίνει σύντομα, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία αποτελεί άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Ανέφερε επίσης ότι η Δύση αθέτησε την υπόσχεση της να μην επεκταθεί “ούτε μια ίντσα ανατολικά του ποταμού Έλβα”.

“Αυτή είναι η βασική αιτία της κρίσης σήμερα, χάθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης”, τόνισε. “Οι νατοϊκοί συνεχώς επεκτείνονται – από τις πληροφορίες που έχουμε γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για την περαιτέρω επέκταση προς τα ανατολικά και αυτό είναι μόνο θέμα χρόνου να συμβεί”.

Για την απειλή των κυρώσεων από Ε.Ε. και ΗΠΑ ανέφερε ότι “προσπαθούν να μας εκβιάσουν με τις κυρώσεις ή μπορεί και να μας επιβάλουν κυρώσεις. Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη της Ρωσίας”.

Κατηγόρησε παράλληλα το Κίεβο ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ, αλλά αντίθετα “θέλουν να επιτεθούν και σε αυτό το πλαίσιο ήδη μετακινούν βαρέα όπλα και βομβαρδίζουν αμάχους”.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών και κάλεσε το ρωσικό κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση του.

Έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας στο Κίεβο
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Παράλληλα το Κίεβο έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγουν κατεπείγουσες συνομιλίες σχετικά με τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας του και την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Σημειωτέο όμως πως η Ρωσία αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με δικαίωμα βέτο.

«Συναγερμός» και στη Γαλλία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος διά του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας  Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε πως μια εισβολή της Ρωσίας θα επιδίωκε να «συνθλίψει» βίαια τον ουκρανικό λαό, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, .

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, «θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί εναντίον του ουκρανικού λαού, για να τον καταπνίξει, να τον συνθλίψει, να τον τραυματίσει», υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Εξάλλου οι  ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει τον ΟΗΕ με επιστολή, που απευθύνεται στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, για την ύπαρξη μιας μαύρης λίστας που έχει καταρτίσει η Μόσχα με Ουκρανούς που θέλει να εξοντώσει στην περίπτωση μιας εισβολής, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που περιήλθε χθες στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Κλείδωσε» για την Πέμπτη η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ στη Γενεύη
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στο σημερινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για τις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη. «Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει “προκαταρκτικές διαβουλεύσεις” πριν από μια ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από το Παρίσι την Παρασκευή ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντήσει τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν επί γαλλικού εδάφους. Νωρίτερα, το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συμφώνησαν επί της αρχής σε μια συνάντηση κορυφής για την Ουκρανία, προσφέροντας ενδεχομένως μια έξοδο από μια από τις πιο επικίνδυνες ευρωπαϊκές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ανησυχία στο Βερολίνο, έτοιμη για κυρώσεις η Ευρώπη
Η εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε σήμερα Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η Ουκρανία και η ΕΕ κατέληξαν, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, σε κατ’ αρχήν συμφωνία για μια συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα εφαρμοστούν, αν υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί εταίροι θα αποφασίσουν τι θα θεωρηθεί παραβίαση της εδαφικής επικράτειας.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες πως επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του Μινσκ και των Βρυξελλών για μια ευρωπαϊκή συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

«Καταλήξαμε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την ΕΕ ότι θα στείλει συμβουλευτική αποστολή για τη στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία… δεν πρόκειται για δυνάμεις μάχης», δήλωσε ο Κουλέμπα μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Λετονό ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών κρατών της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επισκεφθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Ο Πούτιν απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό – Αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ

ΕΕ: Έκτακτη οικονομική βοήθεια 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ