Ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, σε σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη και να διατάξει να αναπτυχθούν ρωσικές “ειρηνευτικές” δυνάμεις εκεί.
Ο κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.
Νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι πολλών κρατών-μελών καταδίκασαν τις αποφάσεις της Ρωσίας. Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε “ανοησίες” τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης “ειρηνευτικών δυνάμεων”, προσθέτοντας με οργισμένο τόνο “γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα”.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη “λύπη” του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε πως “οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία”.
Άλλα μέλη του ΣΑ, ιδίως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την ιρλανδή πρεσβεύτρια Τζέραλντιν Μπερν Νέισον να κάνει λόγο για “μονομερείς ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις”,
Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι “η επόμενη” χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη “ρήξη” της Μόσχας “με το διεθνές δίκαιο”. Ο ινδός ομόλογός του Τ.Σ. Τιρουμούρτι εξέφρασε την “μεγάλη ανησυχία” του και κάλεσε “όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση”, ενώ η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η πρεσβεύτρια της Βρετανίας, αξίωσε η Μόσχα να “κάνει πίσω”. Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί “άμεσα κατάπαυση του πυρός” στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση “της εδαφικής ακεραιότητας” της Ουκρανίας, εκφράζοντας την “έντονη ανησυχία” της κυβέρνησής του. Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει “αποκλιμάκωση” και να επιδειχθεί “αυτοσυγκράτηση”.
Διαβάστε επίσης
Τι σημαίνει η αναγνώριση από τον Πούτιν των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία
Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία: Ο Πούτιν στέλνει ειρηνευτική δύναμη στις αποσχισθείσες περιοχές