Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Η Ρωσία απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία

Η Ρωσία αποφάσισε να απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να φροντίσουμε τους Ρώσους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων μας. Προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνει το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στην Ουκρανία, κάτι που θα υλοποιηθεί πολύ σύντομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ρώσοι διπλωμάτες στην Ουκρανία έγιναν αποδέκτες προσωπικών «απειλών» και τα αυτοκίνητα ορισμένων πυρπολήθηκαν.

«Παρά τις υποχρεώσεις τους, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα γεγονότα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters  μία στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες εθεάθη να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από το «πράσινο φως» που άναψε το  συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) στο αίτημα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμειςστο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς.

Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Πούτιν: Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον – Ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Ουκρανία: Αυτό είναι το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ