Έκλεβαν ασταμάτητα από τις έξι το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ ανυποψίαστους πολίτες που χρησιμοποιούσαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάνε στις δουλειές τους. Άρπαζαν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος που έβγαζαν χρήματα.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Oι αποκαλυπτικές στιχομυθίες των κακοποιών που δεν δίσταζαν να είναι «σκληροί» ακόμα και με τα μέλη τους όταν επρόκειτο για λεφτά!
Όμως η σπείρα των πορτοφολάδων που εξάρθρωσε η Αστυνομία δεν ήταν μια απλή «συμμορία του δρόμου», αλλά κακοποιοί που δεν δίσταζαν να είναι «σκληροί» ακόμα και με τα μέλη τους όταν επρόκειτο για λεφτά. Μάλιστα, ένα από αυτά προτίμησε να δώσει τέλος στη ζωή του λίγο πριν δεχτεί την «επίσκεψη» δύο… ροπαλοφόρων οι οποίοι ήταν έξαλλοι μαζί του, καθώς φέρεται να τους χρωστούσε χρήματα.
Ανώτερη δικαστικός
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα αποκαλυπτικούς διαλόγους για τη συνολική δράση της συμμορίας, αλλά και μία περίπτωση κλοπής στην οποία θύμα ήταν μια ανώτερη δικαστικός. Η σπείρα, σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, δρούσε από τον Οκτώβριο του 2021 σε ομάδες των δύο έως έξι ατόμων. «Με γνώμονα τον μέσο όρο του ημερήσιου οικονομικού οφέλους της εγκληματικής οργάνωσης στα 1.200 ευρώ, το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος ανέρχεται σε τουλάχιστον 200.000 ευρώ», ανέφεραν οι αστυνομικοί προς τον ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση.
Το υλικό που είχαν συγκεντρώσει και περιλαμβάνεται στη δικογραφία ήταν τόσο καλά «δεμένο» που ακόμα και για φαινομενικά απλές κλοπές πορτοφολιών οδήγησαν στην προφυλάκιση 11 άτομα.
Είχαν τα αγαπημένα τους σημεία για να στήνουν τις παγίδες τους και να ξαφρίζουν τα θύματά τους. Προτιμούσαν τη στάση των υπεραστικών λεωφορείων επί της οδού Αχιλλέως στο Μεταξουργείο και τον σταθμό ΗΣΑΠ Κάτω Πατήσια. Φρόντιζαν πάντα να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και φορούσαν χειρουργικές μάσκες, γυαλιά και καπέλα. Κρατούσαν μπουφάν και ζακέτες για να κρύβουν τις κινήσεις των… μακριών χεριών τους με θύματα, κυρίως, γυναίκες και ηλικιωμένους. Η προσφιλή τους τακτική ήταν ο τεχνητός συνωστισμός και μετά την κλοπή το ένα μέλος έκανε… πάσα το πορτοφόλι ή το κινητό τηλέφωνο σε συνεργό του, ώστε να μη συλληφθεί με τα κλοπιμαία στην κατοχή του.
Ένα από τα γνωστά κόλπα που χρησιμοποιούσαν ήταν ο… αναπτήρας. «Ζητούσαν, τις περισσότερες φορές, από κάποια γυναίκα να τους δανείσει τον αναπτήρα για να ανάψουν δήθεν ένα τσιγάρο. Το έκαναν όμως μόνο και μόνο για να δουν τι υπήρχε στο εσωτερικό της τσάντας για να ξέρουν τι θα… κλέψουν», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Στη συνέχεια, πήγαιναν σε «τυφλά» σημεία των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού όπου δεν υπήρχαν κάμερες. Μοιράζονταν τα χρήματα ή έδιναν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους, και συγκεκριμένα σε δύο καταστήματα της οδού Μενάνδρου και σε ένα στην οδό Ιουλιανού στο κέντρο της Αθήνας.
Μία από τις 81 περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορήθηκαν ήταν και η κλοπή από μια ανώτερη δικαστικό. Συγκεκριμένα, η 63χρονη έφτασε από την Πάτρα με το λεωφορείο στα ΚΤΕΛ του Κηφισού. Εκεί χωρίς να καταλάβει το παραμικρό της άρπαξαν το πορτοφόλι της με 800 ευρω, πέντε τραπεζικές κάρτες, μία ταυτότητα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και την αστυνομική της ταυτότητα. Μέσα σε διάστημα 20 λεπτών διαπιστώθηκε ότι έκαναν συναλλαγές αξίας 100 ευρώ σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ, ενώ επιχείρησαν, χωρίς να το καταφέρουν, να κάνουν ανάληψη 600 ευρώ από ΑΤΜ της περιοχής.
Οι αρχηγοί
Καθεμία από τις τρεις υποομάδες είχε τον δικο της «αρχηγό», οι οποίοι όριζαν ποια άτομα θα συμμετείχαν στις ομάδες που έκαναν τις κλοπές. Μάλιστα, οι αστυνομικοί παρατήρησαν ότι η περιοχή δράσης κάθε ομάδας ήταν διαφορετική από της άλλης, ώστε να μην… κλέβουν στο ίδιο σημείο!
Ο αρχηγός της πρώτης ομάδας είναι, σύμφωνα με τις Αρχές, ένας 37χρονος ο οποίος «είχε καθημερινή παρουσία στους συρμούς των τρένων και λειτουργούσε είτε ως φυσικός αυτουργός είτε ως τσιλιαδόρος είτε ως δημιουργός τεχνητού συνωστισμού». Ο «αρχηγός» της δεύτερης υποομάδας έπαιρνε πολλά μέτρα αντιπαρακολούθησης για τον εαυτό του αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη, ενώ φρόντιζε να χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά τηλέφωνα ώστε να δυσκολεύει την παρακολούθησή του. Όσο για τον «αρχηγό» της τρίτης υποομάδας, οι αστυνομικοί τον έβλεπαν να συμμετέχει καθημερινά στη διάπραξη κλοπών.
Ο συνήγορος υπεράσπισής του, γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών. Σε μια δύσκολη δικογραφία ένας άνθρωπος που φερόταν να έχει εμπλοκή, μικρότερη αλλά υπάρχουσα, με βάση το προανακριτικό υλικό αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους».
ΟΙ «ΚΩΔΙΚΟΙ» ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η συμμορία χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένες λέξεις θέλοντας να «θολώσει» τα νερά για τις διωκτικές Αρχές και για να μπορούν να… συνεννοούνται απρόσκοπτα μεταξύ τους. Έτσι, αποκαλούσαν:
«Μαύρους» ή «θείους» τους αστυνομικούς
«Πορτοκάλι» ή «λεμόνι» το πορτοφόλι
«Βιβλίο» το διαβατήριο
«Σίδερο» το πυροβόλο όπλο
«Λεκ» τα ευρώ και
«Κύκλο» την Πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο.
Όπως έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτό, τα μέλη της συμμορίας δεν έκαναν τίποτα άλλο για να βγάζουν χρήματα εκτός από τις κλοπές. Υπήρξαν βέβαια και φορές που «τα έφερναν δύσκολα» και… εξ ανάγκης έκλεβαν, όπως φαίνεται και σε έναν από τους διαλόγους.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ… ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Έχω αύριο να πληρώσω το αμάξι 150 ευρώ, να έρθω μαζί σου να βγούμε νωρίς το πρωί, αδελφέ;
ΑΡΧΗΓΟΣ Β ΟΜΑΔΑΣ: Πάρε τηλέφωνο, εγώ βγαίνω με τον Μ… έλα
ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Με ποιον βγαίνεις;
ΑΡΧΗΓΟΣ : Με τον Μ… Βγαίνω εγώ και ο Μ… έλα.
ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Αδελφέ, να βγούμε εμείς, δεν αστειεύομαι, ορκίζομαι στην οικογένεια, έχω να πληρώσω 150 ευρώ το αυτοκίνητο αύριο.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Ε, ναι, έλα φίλε, πάρε τηλέφωνο. Μπορεί να κοιμάμαι.
ΟΙ «ΜΑΥΡΟΙ» Ή «ΘΕΙΟΙ»
Πρόσεχαν τις κινήσεις τους και απέφευγαν τις κακοτοπιές και ειδικά τα σημεία όπου υπήρχαν «μαύροι» ή ο «θείος», δηλαδή οι αστυνομικοί.
ΜΕΛΟΣ 1: Όταν πάει η ώρα για Κάτω Πατήσια. Στις έξι και κάτι.
ΜΕΛΟΣ 2: Ε, γιατί εκεί στον «κύκλο» είχαν πάει πολλοί «μαύροι».
ΜΕΛΟΣ 1: Το ξέρω.
ΜΕΛΟΣ 2: Είχαν μαζέψει και αυτούς με τις λάμπες.
ΜΕΛΟΣ 1: Αστειεύεσαι; Ποιος σου τα είπε εσένα αυτά;
ΜΕΛΟΣ 2: Με πήρε τηλέφωνο αυτός εκεί που έχει τις λάμπες. Μου είπε, μην έρθετε.
ΤΟ «ΣΙΔΕΡΟ» ΚΑΙ Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ
Ως επί το πλείστον έκαναν κλοπές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά όταν είχαν μια αξιόπιστη πληροφορια δεν θα δίσταζαν να εισβάλουν σε σπίτι, όπως στην περίπτωση που κατέγραψαν οι Αρχές. Μάλιστα, αν έβρισκαν μέσα στο σπίτι τους ενοίκους, δεν θα έκαναν πίσω.
ΑΡΧΗΓΟΣ Α ΟΜΑΔΑΣ: Να πάρω… χρειάζεται κανένα σίδερο για σιδέρωμα;
ΜΕΛΟΣ ΣΠΕΙΡΑΣ: Όχι, όχι, όχι, θα είναι ήρεμα. Ξέρεις.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Ε, καλά, αδελφέ. Καλό είναι ή;
ΜΕΛΟΣ: Καλό είναι, ρε, αλλά ξέρεις. Είναι… χρειάζονται τρεις οπωσδήποτε εκει. Ξέρεις. Σκέφτομαι, γιατί είναι δυο – τρία εκεί. Κατάλαβες ή όχι.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Τι;
ΜΕΛΟΣ: Είναι δυο – τρία που θα παίξουμε εκεί. Ξέρεις. Γιατί είναι καλά να παίξεις ξεχωριστά εκεί ή δύο προς ένα. Κατάλαβες;
ΑΡΧΗΓΟΣ: Αα, είναι μακριά ή κοντά;
ΜΕΛΟΣ: Όχι, ρε, εκεί πριν πας Γλυφάδα, ξέρεις.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Ε, ρε, θα πάμε με το δικό μου αμάξι;
ΜΕΛΟΣ: Όχι, εγώ με το δικό μου, μόνος γιατί εγώ θα έχω και αυτά που ξέρεις.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Θα έχει κόσμο μέσα ή όχι, ρε;
ΜΕΛΟΣ: Ναι, ρε, αυτό σκέφτομαι, αν είναι δύο ή τρία σχετικά με αυτό, ρε.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Εσύ λες με πιάσιμο μέσα; Ε;
ΜΕΛΟΣ: Ε, έτσι είναι.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Ε καλά, ρε αδελφέ, δεν πειράζει. Καλά.
«ΣΙΔΕΡΑ» ΚΑΙ «ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ»
Όπλα και ναρκωτικά μέσα σε διαμέρισμα φέρονται να είχαν τα μέλη της σπείρας, και μάλιστα θεωρούσαν ότι οι Αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν κατ’ οίκον έρευνες όποια στιγμή ήθελαν.
ΜΕΛΟΣ 1 ΣΠΕΙΡΑΣ: Θα ψάχνανε και μέσα στο σπίτι, θα μας είχανε πάρει μετά ξέρεις εσύ.
ΜΕΛΟΣ 2 ΣΠΕΙΡΑΣ: Δεν έχουν δικαίωμα να έρθουν στο σπίτι, αδελφέ. Δεν έχουν δικαίωμα.
ΜΕΛΟΣ 1: Θα είχαμε δώσει την «μπλούζα».
ΜΕΛΟΣ 2: Τι «μπλούζα»;
ΜΕΛΟΣ 1: Αυτή την «μπλούζα» τη δικιά μου.
ΜΕΛΟΣ 2: Αλήθεια;
ΜΕΛΟΣ 1: Σου ορκίζομαι στη μάνα μου. «Δυο σίδερα που σιδερώνεις».
ΜΕΛΟΣ 2: Φύγε, αδελφέ, φύγε.
ΜΕΛΟΣ 1: Την «μπλούζα», τα «πουκάμισα», γ… σε τα.
ΜΕΛΟΣ 1: Τη Louis Vuitton;
ΜΕΛΟΣ 2: Ναι
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
Αυτό όμως που προκάλεσε ανησυχία στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ήταν ο τρόπος που αντιμετώπιζαν έναν συνεργό τους ο οποίος φέρεται να τους χρωστούσε λεφτά. Μάλιστα, προτίμησε να δώσει τέλος στη ζωή του μέσα σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας παρά να βρεθεί αντιμέτωπος με την εκδικητικότητα της συμμορίας. Σε διάλογο που είχε καταγραφεί ο αυτόχειρας προσπαθεί να πείσει έναν από τους «αρχηγούς» ότι θα του έδινε τα χρήματα που χρωστούσε.
ΜΕΛΟΣ ΣΠΕΙΡΑΣ: Δεν σε ξεχνά ο αδελφός σου, εγώ σε έχω αδελφό.
ΑΡΧΗΓΟΣ Α ΟΜΑΔΑΣ: Με ξέχασες
ΜΕΛΟΣ: Εγώ σου ορκίζομαι στα παιδιά μου, δεν σε ξεχνώ, δεν έχω λεφτά.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Να λερώσεις εσύ το σίδερο το άλλο και μετά γ… τα.
ΜΕΛΟΣ: Μη μιλάς από το τηλέφωνο. Εντάξει, εντάξει δεν πειράζει. Τελείωσέ μου δουλειά με την πρώτη παραγγελία.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Τώρα που είσαι έτσι εσύ λες «μη μιλάς». Ενώ όταν είσαι τύφλα, το κοπανάς.
Τελικά, το μέλος της σπείρας βρέθηκε κρεμασμένο ενώ οι οφειλέτες του ετοιμάζονταν να τον απαγάγουν και να βιάσουν την αδελφή του για να τον πιέσουν να τους δώσει τα οφειλόμενα, καθώς θεωρούσαν ότι τους κορόιδευε.
ΑΡΧΗΓΟΣ Α ΟΜΑΔΑΣ: Εγώ τον ρώταγα κάθε μέρα. Τι γ…νος που είναι;
ΜΕΛΟΣ ΣΠΕΙΡΑΣ: Κάθε μέρα μας έπαιρνε από 200 ευρώ, ρε αδελφέ, 1.000 ευρώ εγώ, 1.000 αυτός κάθε μέρα.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Τι λες, ρε;
ΜΕΛΟΣ: Κάθε μέρα τουλάχιστον από 1.500 ή δυο χιλιάδες.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Ετοιμάσου, έλα εκεί στην εκκλησία, θα πάρω εγώ δυο ξύλα, θα του τα σπάσουμε στο κεφάλι, θα τον γ…με… Μη τον χτυπήσεις μόνος σου, θα τον πάρουμε στο αυτοκίνητο να τον κάνουμε κομμάτια… Βάλτον εσύ στο αυτοκίνητο να τον πάμε εκεί πάνω στο βουνό.
ΜΕΛΟΣ: Όπου θες εσύ, ρε αδελφέ.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Να του γ…με την αδελφή, περίμενε να πάω εγώ σπίτι να πάρω ένα ξύλο, γιατί έχω δυο καλά ξύλα σπίτι.
ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Oι φωτογραφίες των 19 αλλοδαπών, κατηγορούμενων που έδωσε στην δημοσιότητα η Ασφάλεια.