Σχεδόν 100.000 παιδιά στην Ουκρανία, τα μισά εκ των οποίων είναι ανάπηρα, ζουν σε ινστιτούτα ή σε οικοτροφεία και είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, ώστε να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η επικεφαλής της Unicef ένωσαν τη φωνή τους για να υπενθυμίσουν ότι μια εκκένωση χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να τελειώσει άσχημα, να πέσουν τα παιδιά αυτά στα χέρια αρπακτικών και διακινητών ανθρώπων.
«Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ιδρύματα επιδιώκουν να στείλουν τα παιδιά στην ασφάλεια γειτονικών χωρών ή και πέρα από αυτές», γράφουν ο Φίλιπο Γκράντι και η Κάθριν Ράσελ στην κοινή ανακοίνωσή τους. Αναγνωρίζοντας ότι η εκκένωση Μπορεί να σώσει ζωές», τονίζουν ότι θα πρέπει «να δοθεί η άδεια από τους γονείς ή τους κηδεμόνες» την ανηλίκων.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χωριστούν οι οικογένειες λόγω της μετεγκατάστασής τους ή της εκκένωσης», τονίζουν επίσης.
Όσοι έχουν την ευθύνη των παιδιών αυτών στα ιδρύματα όπου διαμένουν θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ουκρανικές αρχές θα ενημερωθούν, όπως εξάλλου και οι αρχές της χώρας υποδοχής. Εφόσον είναι δυνατόν, τα παιδιά θα πρέπει να διαθέτουν ταυτότητες και τον ιατρικό φάκελό τους μαζί τους.
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι υιοθεσίες, έστω και αν οι οικογένειες που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά μπορούν να τους παράσχουν «προστασία κρίσιμης σημασίας».
«Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανενώσουμε τα παιδιά με τις οικογένειές τους, εφόσον αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού», υπογραμμίζουν εξάλλου οι δύο αξιωματούχοι.