Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Αθλητικό νομοσχέδιο: Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής για την αυστηροποίηση των ποινών

Η κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα με τα μέτρα για την οπαδική βία, ότι τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται αυστηρά και δεν υπάρχει καμία ανοχή στην τέλεσή τους, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα, επέμεινε η βουλευτής, στέλνει η αυστηροποίηση των ποινών στα αδικήματα της οπαδικής βίας και η τάχιστη εκδίκαση των υποθέσεων, η καθιέρωση ιδιώνυμου εγκλήματος ειδικού ποινικού αδικήματος για όσους κατά τη διάρκεια των αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, η μη μετατροπή της επιβληθείσας ποινής σε κοινωφελή εργασία στον δράστη που τελεί αδικήματα της οπαδικής βίας, η μη αναστολή της ποινής και η μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος σε τυχόν ασκηθησόμενη έφεση.

«’Μη με χτυπάτε άλλο, φτάνει’ φώναζε ο 19χρονος ‘Αλκης Καμπανός, πριν πέσει νεκρός από τα πολλαπλά χτυπήματα που του επέφεραν σκληροί και άθλιοι χούλιγκανς και έκοψαν τόσο νωρίς και τόσο άδικα το νήμα της ζωής του. Αυτά τα λόγια του ‘Αλκη πρέπει να τα έχουμε πάντα στο νου μας, όταν συζητάμε νομοσχέδια όπως το συγκεκριμένο για την οπαδική βία, και για ακραία περιστατικά απάνθρωπης βιαιότητας, όταν προσπαθούμε να εξαλείψουμε με νομοθετικές παρεμβάσεις τη μάστιγα του χουλιγκανισμού, που βρίσκει παιδιά στις γειτονιές και τα σκοτώνει με φρικτό τρόπο», ανέφερε η κα Αραμπατζή και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να έχουμε στα αφτιά μας και τη φωνή των γονιών του ‘Αλκη, που με σπάνια, με περισσή αξιοπρέπεια, με γενναιότητα ψυχής και χωρίς μίσος, ακόμη και για τους φονιάδες του γιου τους, μας καλούν όλους εμάς στην εθνική αντιπροσωπεία να μην ξεχάσουμε και να δράσουμε, γιατί, όπως έχουν πει, δεν πρέπει να ξεχαστεί το θέμα του ‘Αλκη – και αν ξεχαστεί, θα το βρει άλλη οικογένεια μπροστά της και είναι κρίμα να θρηνούν νέα παιδιά οι οικογένειές τους».

Επικίνδυνο για το κράτος δικαίου, επικοινωνιακό πυροτέχνημα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την οπαδική βία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραϊτης.

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο για το κράτος δικαίου, επικοινωνιακό πυροτέχνημα, πιστό στο γνωστό σας δόγμα ‘νόμος και τάξη’. Είναι μια ακόμη επιτομή του ποινικού λαϊκισμού, προκειμένου να συγκαλύψετε τις βαρύτατες ευθύνες σας για τη διετή απραξία που οδήγησε στην οδυνηρή κλιμάκωση της βίας», είπε ο Θάνος Μωραϊτης και πρόσθεσε: «Δεν ήρθε τυχαία η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Είχαμε συμπλοκές, είχαμε ραντεβού θανάτου. Είδαμε, ακούγαμε και βλέπαμε τόσα, όλο αυτό το διάστημα το οποίο εσείς νομοθετούσατε. Και προφανώς πήρατε αυτές τις πρωτοβουλίες και δώσατε αυτά τα σόου και οι τρεις υπουργοί μαζί, για να καλύψετε τις ευθύνες των δυόμισι χρόνων, γιατί δεν κάνατε τίποτα».

Ο κ. Μωραϊτης κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι απαξίωσε τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Αθλητισμού και πρόσθεσε: «Διαλύσατε ό,τι θετικό είχε φτιαχτεί επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμήσατε σε καμία περίπτωση να αγγίξετε τα συμφέροντα, τη σήψη, τη διαπλοκή που ευθύνονται για τον μεγάλο σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτήν την ανεξέλεγκτη παραβατική δράση κάποιων οπαδών, εντός και εκτός εισαγωγικών».

Την ανάγκη έμφασης στην πρόληψη των φαινομένων οπαδικής βίας, γιατί παρά τα μέτρα καταστολής συνεχίζεται ο ωμός χουλιγκανισμός, επισήμανε κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Στο ατέρμονο σκηνικό βίας που χρόνια τώρα έχει στηθεί στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού, διανθισμένο από επιθέσεις σε συνδέσμους φιλάθλων αντιπάλων ομάδων, ραντεβού για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, διακοπές αγώνων, επίθεση διαιτητές, σε όλα αυτά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλες εξαγγελίες και νόμους-ευχολόγια προκειμένου να υπάρξει η καταπολέμηση της βίας. Είναι ενδεικτικό μόνο, ότι μόλις τη χρονιά η οποία μας πέρασε, το 2021, είχαμε εκατόν δεκαοκτώ περιστατικά ωμού χουλιγκανισμού», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε: «Ο κάθε νόμος, όπως είναι και ο σημερινός, για εμάς πρέπει κατά κύριο λόγο να αποσκοπεί στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Πρέπει να επενδύει ουσιαστικά στον περιορισμό και σταδιακά στην πλήρη εξάλειψη κάθε παθογένειας και κάθε προβλήματος που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας, και γι’ αυτόν τον λόγο, τα νέα μέτρα τα οποία προβλέπονται είναι αποσπασματικά, όπως παραδείγματος χάριν η αυστηροποίηση. Για κάθε τι που γίνεται, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μία στάνταρ λύση: αυστηροποίηση των ποινών, αυστηροποίηση των νόμων».

Στη συζήτηση παρενέβη και η γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί για μια ακόμη φορά, να διαχειριστεί επικοινωνιακά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» και παριστάνει τη «βαρήκοη» στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, και κυρίως στην πρόταση για την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας όλων των εμπλεκόμενων μερών στη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων και τη χρηματοδότηση καινοτόμων ερευνών για την παραβατικότητα και την ανηλικότητα.

«Κεντρική πυξίδα του νομοθέτη πρέπει να είναι το προλαμβάνειν και όχι το θεραπεύειν. Προσωπικά, ως μάνα δύο γιων στην ηλικία περίπου του ‘Αλκη, αισθάνομαι την ανάγκη και από αυτό το βήμα, να απολογηθώ γιατί το έργο του Κοινοβουλίου διαχρονικά, όχι από τη σημερινή σας κυβέρνηση – δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση πάνω στη σορό ενός παιδιού – δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τον θάνατό του, και από τη στιγμή που αυτό δεν ήταν αρκετό, όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να απολογηθεί απέναντι σ’ αυτή τη μάνα», είπε η Ευαγγελία Λιακούλη. αυστηροποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μ.Συρεγγέλα: Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα δίκτυα δομών για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών

Απάντηση Γιάννη Οικονόμου στον Αλ.Τσίπρα: “Η Ελλάδα αυτή την ώρα χρειάζεται αρραγή ενότητα και σταθερότητα”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ