Ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει διαψεύσει πολλές φορές ότι θα κάνει πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και επίσης έχει διαψεύσει τουλάχιστον δύο φορές ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, όμως, ο πολιτικός κόσμος της χώρας προετοιμάζεται και για τα δύο ενδεχόμενα.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ενεργειακό τοπίο και οι επιπτώσεις στην οικονομία δίνουν το «πάτημα» στον πρωθυπουργό να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία με δημοσκοπικά «όπλα» στη φαρέτρα του
Στην ταινία «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», ο ήρωας του έργου πάει στον κουνιάδο του, μεγαλομπακάλη της αγοράς, και του λέει: «Δεν ξέρω αν παρακολουθείς τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου». Αυτός του απαντά: «Όχι, Θανασάκη, εγώ κατάλαβες πνίγομαι στη δουλειά, εδώ» και τότε ο Θανασάκης του λέει: «Για να μην μακρηγορώ, λοιπόν, ο βέβαιον είναι ότι βαίνομεν προς εκλογάς». Ο διάλογος συνεχίζεται έτσι:
– Βαίνομεν;
– Βαίνομεν.
– Ας βαίνομεν. Τι μας νοιάζει εμάς, ε, Θανασάκη.
Πέρα, όμως, από την πλάκα, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όπου σταθούν και όπου βρεθούν κινητοποιούν τον κόσμο τους για να είναι έτοιμοι για τις εκλογές, που όπως λένε θα προκηρύξει ο πρωθυπουργός για τον ερχόμενο Μάιο- με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 22 του μηνός .
Πόλεμος
Τα ερωτήματα, όμως, είναι για ποιον λόγο και γιατί να τις κάνει τώρα. Ο λόγος που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Και στο γιατί θα κάνει τώρα τις εκλογές, η απάντηση είναι πως τώρα έχει βρει την καλύτερη, δημοσκοπικά, συγκυρία. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε τις εκλογές, όπως του είχαν εισηγηθεί το 2021, πριν από το καλοκαίρι. Μετά ήρθαν οι φωτιές και τα μπρος – πίσω στη διαχείριση της πανδημίας, και η κυβέρνηση αλλά και η Νέα Δημοκρατία είχαν απώλειες στα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να χάνεται η καθαρή πρωτιά. Το πρόβλημα ήταν στις δεύτερες εκλογές που τα νούμερα δεν έβγαιναν για κυβέρνηση αυτοδυναμίας, και αυτό έδινε θάρρος στον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης.
Όμως, ήρθε ο πόλεμος και αναδείχτηκε στην εσωτερική επικαιρότητα το θέμα της εθνικής ασφάλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού, δεν ψήφισε υπέρ της αγοράς των γαλλικών φρεγατών και των γαλλικών μαχητικών αεροπλάνων, τα στελέχη του βγήκαν στα κάγκελα για την απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικού υλικού υπέρ της Ουκρανίας, κάτι που έκανε το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνη αντιπολίτευση. Παράλληλα, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα μιλούν για ουτοπικά πράγματα, για την ειρηνική συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία σε διάφορα θέματα, την ώρα που η Τουρκία θέλει να φορέσει τον μανδύα του Πούτιν και να κάνει στην περιοχή μας ό,τι και η Ρωσία στην Ουκρανία.
Συνέπεια όλων αυτών είναι η Νέα Δημοκρατία να ανεβάσει λίγο τα ποσοστά της και ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει λίγο. Στην τελευταία δημοσκόπηση της «Interview» η Νέα Δημοκρατία πήγε από το 33% στο 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 21,5% από το 21,8%. Και όλα αυτά ενώ το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ανεβαίνει καλπάζοντας και από το 14,6% βρέθηκε στο 16%.
Στη Νέα Δημοκρατία λένε ότι αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τις εκλογές. Και παράλληλα πιέζουν τον πρωθυπουργό να κάνει αποδεκτή την πρόταση να ανεβάσει το μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις 40 έδρες στις 50, έτσι ώστε να επιτευχθεί σίγουρη αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Και ποιο επιχείρημα εισηγούνται στον πρωθυπουργό για να πάει πίσω τη δέσμευσή του ότι δεν θα πειραχτεί ο εκλογικός νόμος; Ότι λόγω του πολέμου είναι κρίσιμο να προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με το πιο δυνατό μπόνους για το πρώτο κόμμα και με την πόλωση και τη συσπείρωση που θα υπάρξει στις δεύτερες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι θα μπορέσει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το στοίχημα ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ ήδη πιέζει προς τα κάτω τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο σημείο θα είναι οι εκλογές, οι πρώτες με την απλή αναλογική. Αν το ιστορικό κόμμα φτάσει το 15%, αυτό το ποσοστό μπορεί εύκολα να γίνει 20% και η παράταξη να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως, εύκολα μπορεί να πέσει και να πάει πίσω στο 10%, αν στις πρώτες εκλογές το ποσοστό του δεν έχει ξεπεράσει το 12%. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι πράγματι ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές και γι’ αυτό οργανώνονται σε όλα τα μέτωπα. Έτσι, αφού οι διεθνείς συνθήκες είναι έντονες, ανέλαβε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο κόμμα ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος.