Η Ρωσία μπορεί να μην καταφέρει να εξυπηρετήσει τα χρέη της σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ξεκινώντας πιθανότατα μια δύσκολη διαδικασία διαμάχης με τους διεθνείς φορείς. Οικονομολόγοι παραμένουν αβέβαιοι για το πώς ακριβώς θα εκπληρώσει η Μόσχα τις υποχρεώσεις της.
Σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, τα οποία κανονικά θα χρησιμοποιούσε για την εξυπηρέτηση των κρατικών υποχρεώσεων του χρέους, έχουν μπλοκάρει οι διεθνείς κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Τα μέτρα που έλαβε η Μόσχα για να μετριάσει τον αντίκτυπο, όπως η επιβολή capital controls, οδήγησαν μεγάλους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν το δημόσιο χρέος της Ρωσίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια αθέτηση χρέους είναι πλέον πολύ πιθανή.
Η αδυναμία πληρωμής θα σήμαινε την πρώτη επιλεκτική χρεοκοπία της Ρωσίας από το 1998, όταν αθέτησε το εσωτερικό χρέος της, και την πρώτη για χρέος σε ξένο νόμισμα από την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1918.
Τι πρέπει να πληρώσει
Το ρωσικό κράτος πρέπει να πληρώσει σήμερα 117 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους σε δύο κρατικά ευρωομόλογα, ενώ μόνο μέσα στον Μάρτιο έχει μπροστά τις άλλες τρεις ημερομηνίες πληρωμών προς τους πιστωτές.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, δήλωσε προχθές πως η χώρα του θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της σε κινεζικό γουάν για να πραγματοποιήσει ορισμένες από τις πληρωμές της.
Εναλλακτικά, η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι πληρωμές σε πιστωτές από «εχθρικές» χώρες θα γίνονται σε ρούβλια, ενώ το νόμισμα έχει υποτιμηθεί απότομα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Αβεβαιότητα εκφράζουν αναλυτές
Ωστόσο, ο Γουίλιαμ Τζάκσον, οικονομολόγος της Capital Economics, εξήγησε μπορεί ορισμένα ρωσικά ομόλογα -αυτά που εκδόθηκαν από το 2018- να επιτρέπουν πληρωμές σε ρούβλια, εάν αυτές να γίνουν σε άλλα νομίσματα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα ομόλογα των οποίων τα κουπόνια λήγουν σήμερα.
Ο Τζάκσον πρότεινε ότι η απόπειρα πληρωμής σε ρούβλια θα ισοδυναμούσε επομένως με αθέτηση υποχρεώσεων, αν τότε θα υπάρξει περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν γίνει επίσημη.
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν στην πραγματικότητα συμφέρον να εξαντλήσει η Ρωσία τα εναπομείναντα προσβάσιμα περιουσιακά της στοιχεία σε ξένο νόμισμα για να πληρώσει τους πιστωτές. Αυτό υπονομεύει περαιτέρω τα ελεύθερα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία FX, σύμφωνα με τον Τίμοθι Ας, αναλυτή της BlueBay Asset Management.
«Προς το παρόν, το μήνυμα φαίνεται να είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι πρόθυμο και ικανό να πληρώσει, αλλά εμποδίζεται να το κάνει λόγω κυρώσεων στο CBR, οπότε το μήνυμα από τη Ρωσία είναι εάν η Δύση θέλει να πληρωθούν οι δυτικοί πιστωτές, τότε οι κυρώσεις για το CBR πρέπει να απελευθερωθούν ή να γίνουν ελαφρύτερες», σημείωσε ο Ας.
Διαβάστε επίσης
Τα διδάγματα για Ευρώπη και ΝΑΤΟ από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας