Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

Bloomberg: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει σκληρά την Τουρκία

Η ανησυχία που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες για το κατά πόσον θα καταβάλει η Ρωσία τους τόκους που οφείλει για τα ομόλογά της ενδέχεται να επανέλθει άμεσα. Πέραν όμως του τι συνεπάγεται αυτό για τη Ρωσία, η ανησυχία αυτή έχει εξωθήσει τους επενδυτές να εξετάζουν ποια άλλη χώρα κινδυνεύει να μην αποπληρώσει τα χρέη της στο εγγύς μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται έτσι το κόστος δανεισμού των άλλων αναδυόμενων αγορών στα υψηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία εκτοξεύθηκε το 2020 εν μέσω της πανδημίας.


ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ


Ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να πληγεί ιδιαιτέρως από τον πόλεμο είναι η Τουρκία, καθώς συνήθως επωφελείται τα μέγιστα από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αποτελούν πηγή εσόδων για την Τουρκία είτε μέσω των τουριστών που την επισκέπτονται είτε μέσω των προϊόντων που εξάγει σε αυτές. Από την αρχή του πολέμου τα ομόλογα της Τουρκίας έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των κρατικών ομολόγων αναδυόμενων αγορών. Παράλληλα, από την αρχή του έτους η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση 10%, υπερβαίνοντας την υποχώρηση που έχει σημειώσει το νόμισμα της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Παράλληλα τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πτώχευσης του χρέους της Τουρκίας, τα γνωστά ως CDS, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειώσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τέλος το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνεται συνέχεια και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. «Η Τουρκία θα πληγεί από τον πόλεμο στον μέγιστο βαθμό ανάμεσα στις τρίτες χώρες», σχολιάζει ο Τιμ Ας, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management του Λονδίνου.

Οπως διευκρινίζει ο ίδιος, «οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και η απώλεια εσόδων από τον τουρισμό θα επιδεινώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον πληθωρισμό πολύ περισσότερο και θα καταστήσουν αυτά τα μεγέθη μη βιώσιμα. Προεξοφλεί ως εκ τούτου πως «δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει η Τουρκία μια κρίση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών φέτος, χωρίς να της χορηγηθεί εξωτερική βοήθεια».

Ανάλογους κινδύνους αντιμετωπίζουν και οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές, καθώς τις εγκαταλείπουν οι ξένοι επενδυτές. Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, οι εκροές από τίτλους αναδυόμενων αγορών έφτασαν στις 16 Μαρτίου τα 14,3 δισ. δολάρια.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ