Δύο Βρετανοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τραυματίστηκαν και αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους -σαν τον Φοίνικα της Μυθολογίας- ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα ψηφιακό εργαλείο ενδυνάμωσης, ανθεκτικότητας και πνευματικής υγείας που η Ελλάδα έχει ήδη αποκτήσει και είναι διαθέσιμο δωρεάν σαν προσωπικός σύμβουλος ψυχικής υγείας για κάθε πολίτη.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Νέος ψηφιακός σύμβουλος ψυχικής υγείας από την «Breathe» της Τατιάνας Μπλάτνικ
Το ψηφιακό εργαλείο, με τη μορφή μιας πλατφόρμας συμβουλών και ενημερωτικών βίντεο που ήρθε στη χώρα μας μεταφρασμένο στα ελληνικά, ονομάζεται «Peak state» και προσφέρεται σε όλους μέσα από την Πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία «Breathe», της γνωστής σε όλους Τατιάνας Μπλάτνικ (σύζυγο του Νικόλαου Γκλύξμπουργκ).
Το ψηφιακό εργαλείο βοηθάει κάθε άνθρωπο να βρεθεί στην καλύτερη κατάστασή του (αγγλιστί peak state) και να γίνει πιο ομαλή η διαδρομή ανάρρωσης και αποκατάστασης μετά από τραυματικά γεγονότα, είτε αυτά αφορούν πόλεμο είτε ψυχοτραυματικά γεγονότα, που μπορεί να ζήσει οποιοσδήποτε άνθρωπος ανά πάσα στιγμή, όπως αυτά που συνέβησαν σε πολλούς συνανθρώπους μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εμπνευστές
Οι εμπνευστές και δημιουργοί της ψηφιακής πρωτοβουλίας νοητικής ενδυνάμωσης είναι ο Ντέιβιντ Ουάιζμαν και ο Νέιθαν Τζόουνς. Ο Ντέιβιντ, απόφοιτος της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας Σάντχερστ (Sandhurst) της Μ. Βρετανίας, διορίστηκε ως αξιωματικός πεζικού επικεφαλής στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και τραυματίστηκε σε μάχη το 2009 όταν δέχτηκε πυροβολισμούς. Επέστρεψε στην πατρίδα του με τιμητική αποστράτευση και μια σφαίρα καρφωμένη στον θώρακά του. Ως μέρος της ανάρρωσής του έλαβε μέρος στη φιλανθρωπική πρωτοβουλία «Περπατώντας με τους τραυματίες», μέσα από την οποία αναρριχήθηκε στις Άλπεις και στα Ιμαλάια, κατακτώντας την κορυφή του όρους Μανασλού (σε υψόμετρο 8.163 μ.) και συμμετείχε σε αποστολή ανάβασης στο Έβερεστ (σε υψόμετρο 8.849 μ.) το 2012. Ο Νέιθαν, επαγγελματίας αθλητής του ράγκμπι και φοιτητής Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο, εντάχθηκε το 2005 στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Μ. Βρετανίας (Royal Air Force) κι έλαβε μέρος με την ιδιότητα του πιλότου σε στρατιωτικές αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, στη Συρία και τη Λιβύη. Το 2014, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από τη Μ. Βρετανία στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, το αεροπλάνο που πιλοτάριζε έπεσε σε περιδίνηση, με αποτέλεσμα εκείνος να εκτιναχθεί στην οροφή της καμπίνας και να υποστεί κατάγματα στη σπονδυλική του στήλη. Παρά τον σοβαρό του τραυματισμό, κατάφερε να συρθεί ξανά στη θέση του πιλότου, ανέκτησε το πηδάλιο και προσγείωσε το αεροσκάφος, σώζοντας και τους 200 επιβαίνοντες. Τα επόμενα χρόνια, ο Νέιθαν στήριξε ποικίλες φιλανθρωπικές δράσεις και, το 2020, μαζί με τον Ντέιβιντ ίδρυσαν από κοινού την πρωτοβουλία «Peak State», ως μια μη κερδοσκοπική Οργάνωση για τη νοητική υγεία.
Η ομώνυμη ιντερνετική πλατφόρμα, που είναι διαθέσιμη, μεταφρασμένη στα ελληνικά και δωρεάν για το κοινό, καθιστά την Ελλάδα τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική και τον Καναδά, που αποκτά πρόσβαση σε ένα τέτοιο e-εργαλείο. Η ψηφιακή πλατφόρμα προορίζεται για ενήλικους και εφήβους, καθώς είναι χρήσιμη για άτομα ηλικίας από 12 ετών και άνω, και μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία θα ενταχθεί στην εκπαιδευτική ύλη των γυμνασίων και των λυκείων, για την ενδυνάμωση των εφήβων. Ο στόχος είναι να αποκτήσουν οι μαθητές, οι νέοι και όλοι οι ενήλικες περισσότερη ανθεκτικότητα, δύναμη, ευελιξία και πνευματική δύναμη. Η πλατφόρμα «Peak State» είναι ουσιαστικά ένας οδηγός, ένας μπούσουλας καθημερινών συμβουλών ζωής που έχουν σχέση με την άθληση, με το πώς ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας με αυτοσυγκέντρωση, σωστή αναπνοή, περπάτημα στον ήλιο, άσκηση, διαλογισμό ώστε να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις εσωτερικές μας πληγές.
Η ιδέα για τη γέννηση του κινήματος
Το Κίνημα «Breathe» που έφερε την πλατφόρμα «Peak State» στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από την Τατιάνα Μπλάτνικ. Η ιδέα και η ονομασία γεννήθηκαν στο μυαλό της κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας όταν η ίδια η Τατιάνα υπέστη μια κρίση άγχους μέσα στο αυτοκίνητό της. Όταν ένιωσε το στήθος της να σφίγγεται και την αναπνοή της να κόβεται είπε στον εαυτό της: «ανάπνευσε» (στα αγγλικά breathe).
Οι βαθιές αναπνοές την βοήθησαν να συνέλθει και η ιδέα για το κίνημα ψυχικής υγείας άρχισε να παίρνει μορφή στο μυαλό της. Η πρωτοβουλία σκοπό έχει να αναδείξει τη μεγάλη παράπλευρη απώλεια της πανδημίας, την καταρράκωση της ψυχικής υγείας, και παράλληλα να βοηθήσει τους ανθρώπους που υπέστησαν ψυχικές διαταραχές να συνέλθουν. «Ερέθισμα» για το πρώτο βήμα σε αυτήν τη διαδρομή ήταν για την Τατιάνα Μπλάτνικ η αυτοκτονία του πατέρα της όταν η ίδια ήταν μικρή. Από τότε έκανε σκοπό της ζωής της να δει τι μπορεί να ωθήσει έναν άνθρωπο σε τόσο μεγάλη απελπισία -που να αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του- για να συμβάλει στην αποτροπή του.
Info: Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://breathe.peakstate.org και τη γενική πλατφόρμα της «Breathe», https://breathehellas.com».