Ο Ντίνος Μήτογλου βρέθηκε θετικός σε ντόπινγκ κοντρόλ, το όνομά του ανακοινώθηκε και δεν ξεκαθαρίζεται αν έχει γίνει δεύτερος έλεγχος στο δείγμα του, όσο και η ουσία που ανιχνεύθηκε σε αυτό και η οποία θα καθορίσει την τιμωρία του.
Ο Ντίνος Μήτογλου τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την Αρμάνι Μιλάνο έπειτα από θετικό δείγμα που έδωσε σε ντόπινγκ κοντρόλ, το οποίο διενεργήθηκε στις 4 Μαρτίου, ύστερα από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.
Τον έλεγχο δεν διενήργησε ο ΕΟΚΑΝ, αλλά οι δειγματολήπτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και πλέον ο αθλητής κινδυνεύει με αποκλεισμό και από το EuroBasket 2022 (1 – 18 Σεπτεμβρίου).
Η ουσία που βρέθηκε στο δείγμα του είναι αυτή που θα καθορίσει το εύρος της τιμωρίας του Ντίνου Μήτογλου. Στην περίπτωση που έχει κάνει χρήση σκληρού αναβολικού μπορεί να φτάσει μέχρι τα τέσσερα χρόνια, ενώ παλαιότερα η τιμωρία γι’ αυτές τις περιπτώσεις περιοριζόταν στα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του WADA, δεν ανακοινώνεται το όνομα ενός αθλητή που έχει βρεθεί θετικός σε μία ουσία, εάν δεν ελεγχθεί και το δεύτερο δείγμα του. Ωστόσο, υπάρχουν σε αυτόν τον κανονισμό κάποιες εξαιρέσεις.
Η βασικότερη -που σπανίζει- είναι να έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο αθλητής τη χρήση της ουσίας και ως εκ τούτου λήγει η υπόθεση εκεί, χωρίς περαιτέρω εξέταση. Σε διασυλλογικό επίπεδο πάντως, έχει συμβεί να ανακοινωθεί όνομα αθλητή από ομάδα μόνο με το πρώτο δείγμα, κάτι που είναι λάθος. Και πιθανότατα στη δεύτερη περίπτωση εμπίπτει η υπόθεση του Ντίνου Μήτογλου δεδομένου ότι η Αρμάνι Μιλάνο αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι θα διενεργηθεί κι άλλος έλεγχος.
Το πρώτο δείγμα και το δεύτερο δείγμα προκύπτουν από τον ίδιο ουροσυλλέκτη και έπειτα το υλικό που έχουν συλλέξει οι δειγματολήπτες μοιράζεται σε δυο μπουκαλάκια, τα οποία καταψύχονται. Ό,τι έδειξε το πρώτο δείγμα θα δείξει και το δεύτερο, το οποίο εξετάζεται παρουσία του αθλητή που αμφισβήτησε το πρώτο αποτέλεσμα.
Είναι μια διαδικασία που τον διασφαλίζει από πιθανή δολιοφθορά, αλλά και από το εξαιρετικά σπάνιο ενδεχόμενο της αλλοίωσης του δείγματος ή της κακής συντήρησής του. Βέβαια, πρόκειται για ένα πολύ αδιάβλητο σκεύασμα, γι’ αυτό ο έλεγχος του β’ δείγματος είναι περισσότερο τυπικός.
Για να ανοιχθεί το δεύτερο δείγμα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αθλητή, ο οποίος βαρύνεται με το κόστος της διενέργειας του δεύτερου ελέγχου. Αν ο αθλητής δεν συμφωνήσει να γίνει έλεγχος στο δεύτερο δείγμα, τότε η διαδικασία ολοκληρώνεται με τα αποτελέσματα που έδειξε το πρώτο.
πηγή: sport24.gr