Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ιλαρά: Αύξηση κρουσμάτων σχεδόν 80%, λόγω του χάους της πανδημίας- Φόβοι και για άλλες ασθένειες

Τα κρούσματα ιλαράς έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 80% παγκοσμίως φέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που προειδοποίησε ότι αυτό δείχνει πως πιθανόν επίκεινται εξάρσεις και άλλων ασθενειών.

Εξαιτίας της πανδημίας έχουν διακοπεί εμβολιαστικές εκστρατείες για ασθένειες πέραν του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, κάτι που δημιουργεί μια «τέλεια καταιγίδα» η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών, υπογράμμισαν σε ανακοίνωση η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως τουλάχιστον του 95% είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η εξάπλωση της ιλαράς, αν και πολλές χώρες είναι πολύ μακριά από αυτό τον στόχο. Η Σομαλία βρίσκεται μόλις στο 46%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Παγκοσμίως πάνω από 17.300 κρούσματα ιλαράς αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, από 9.600 που ήταν τους ίδιους μήνες πέρυσι. Τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν 21 μεγάλες εξάρσεις ιλαράς, οι περισσότερες από αυτές στην Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο.

Επειδή η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική ασθένεια που αποτρέπεται με εμβόλιο, συχνά αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρίστοφερ Γκρέγκορι, υγειονομικός σύμβουλος στο τμήμα ανοσοποίησης της Unicef.

«Η ιλαρά είναι αυτό που αποκαλούμε “ιχνηλάτης” ή το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που μας δείχνει πού υπάρχουν αδυναμίες στο σύστημα ανοσοποίησης», ανέφερε, κάνοντας παρομοίωση με τα πτηνά που είχαν ανθρακωρύχοι μαζί τους και αν πέθαιναν αυτό αποτελούσε προειδοποίηση ότι υπήρχαν τοξικά αέρια.

Ο κίτρινος πυρετός είναι μία από τις επόμενες ασθένειες που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν απότομη έξαρση, μετά τις αυξημένες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στη δυτική Αφρική, συμπλήρωσε.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτές τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες, όπου το σύστημα υγείας ήδη πασχίζει πραγματικά και ακόμη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού, πέρα από αυτές τις εξάρσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος της Unicef.

Η Σομαλία κατέγραψε μακράν τις περισσότερες περιπτώσεις ιλαράς τους τελευταίους 12 μήνες, με πάνω από 9.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Ακολουθούν η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και η Αιθιοπία, όλες χώρες στις οποίες υπάρχουν κάποιας μορφής συγκρούσεις.

Επίσης υπάρχουν φόβοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αναζωπύρωση στη χώρα, που είχε το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη από το 2017 έως το 2019. Ο Γκρέγκορι επεσήμανε ότι ήταν πολύ δύσκολο να υπάρχουν καταγραφές για οποιαδήποτε ασθένεια στην Ουκρανία από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι «τι θα μπορούσαμε να χάνουμε», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, 57 εμβολιαστικές καμπάνιες σε 43 χώρες αναβλήθηκαν στην αρχή της πανδημίας και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Κάτι που επηρεάζει 203 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι περισσότεροι παιδιά.

«Ο αντίκτυπος αυτών των διαταραχών στις υπηρεσίες εμβολιασμού θα είναι αισθητές για δεκαετίες», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς. «Τώρα είναι η ώρα να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο ο βασικός εμβολιασμός και να ξεκινήσουν καμπάνιες για να καλυφθεί το κενό, προκειμένου να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια που σώζουν ζωές», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Γκρέγκορι τόνισε ότι είναι η ώρα ο παιδικός εμβολιασμός να μπει τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο προτεραιότητας με το επίπεδο των εκστρατειών για τον κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός: 11.487 νέα κρούσματα, 267 οι διασωληνωμένοι και 43 νέοι θάνατοι

Εντείνεται η ανησυχία για την οξεία ηπατίτιδα που χτυπάει τα παιδιά.Τι πρέπει να γίνει ενόψει ανοίγματος των σχολείων



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ