έως την τελευταία ημέρα του Αυγούστου καθώς αίρεται η υποχρεωτικότητα επίδειξης πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού ή νόσησης. Καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες εκδηλώσεων όπως και το σύνολο της εστίασης θα επαναλειτουργούν με το 100% της χωρητικότητας τους, όμως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα. Όσον δε για τους μαθητές, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα επανέλθουν την Τρίτη 2 Μαϊου στα σχολεία με self test το οποίο – προς το παρόν – δεν θα χρειαστεί να επαναλάβουν εντός της επόμενης εβδομάδας.
Η μεν επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να συμπεριφέρεται ως απελεύθερος από την πανδημία, η κατάσταση όμως με την ακρίβεια και τα αλματώδη κόστη λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων εγείρει μεγάλο προβληματισμό. «Είμαστε ικανοποιημένοι, ωστόσο λόγω της μεγάλης ακρίβειας ο κόσμος έχει κόψει τον καφέ, το φαγητό και τα ρούχα», αναφέρει στο ereportaz.gr ο Ανδρέας Κυριακοπουλος, ιδιοκτήτης χώρου εστίασης στην οδό Καρ. Σερβίας. «Το σοκ είναι μεγάλο γιατί το οποίοι λάβουν δώρο του Πάσχα φέτος θα το δώσουν για να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς ΔΕΗ», δηλώνει από την πλευρά της η Ελένη Συρμαλενιου υπεύθυνη καταστήματος εστιατορίου στο Κολωνάκι.
Το παρήγορο για αυτούς είναι οι καλές καιρικές συνθήκες σε συνάρτηση με την τουριστική κίνηση που αυξάνεται με ιστορικούς ρυθμούς, ωστόσο, επιφυλάσσονται γιατί οι ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων είναι μεγάλες και τα κόστη μετακυλίονται μοιραία στους καταναλωτές. «Όταν αγοράζουμε τον καφέ κατά 30% ακριβότερα, τις μπαγκέτες και τα τσουρέκια σχεδόν στη διπλάσια τιμή, όπως και τα αλλαντικά και όταν πληρώνουμε ρεύμα τέσσερις και πέντε φορές πάνω σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε ακόμη και στις στοιχειώδεις ανάγκες των επιχειρήσεων μας», καταλήγει ο κ. Κυριακοπουλος.