«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ στην ίδια συνέντευξη απάντησε και για το μήνυμα του μαχητή από το τάγμα του Αζόφ, που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του ίδιου.
Στη συνέντευξη, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία είναι ικανή «να χρησιμοποιήσει κι άλλα απαγορευμένα όπλα» στον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι το Κίεβο δεν εμπιστεύεται τη Μόσχα.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η άρση των κυρώσεων είναι ανάμεσα στα υπό συζήτηση θέματα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο Ζελένσκι δήλωσε έκπληκτος.
«Το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων δεν τέθηκε και δεν μπορεί να τεθεί», υπογράμμισε και τόνισε ότι αυτές επιβλήθηκαν στη Ρωσία επειδή ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Δολοφονία, κατοχή , παράνομη εισβολή. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Δεν έχουμε επιστρέψει στις περιοχές μας, η Ρωσία παραμένει στη γη μας. Μένω έκπληκτος και μόνο που τίθεται θέμα άρσης κυρώσεων», συμπλήρωσε.
Οι άμαχοι στο Azovstal
Αναφερόμενος στην προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη- η οποία ξεκίνησε χθες- ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί «φοβούνται να βγουν, γιατί τους σκοτώνουν».
«Δυστυχώς η εν λόγω εκκένωση δεν αφορά στρατιώτες και τραυματίες. Δεν αναλαμβάνουν τέτοια ευθύνη. Ο ΟΗΕ μιλάει μόνο για τη βοήθεια σχετικά με την απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού», σημείωσε.
«Όλα εξαρτώνται από τη ρωσική πλευρά. Η διαδικασία παραμένει δύσκολη, επειδή δεν εμπιστευόμαστε τη Ρωσία», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι ακόμη και όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, βρισκόταν στο Κίεβο, η περιοχή επλήγη με πυραύλους.
«Ικανοί να χρησιμοποιήσουν κι άλλα απαγορευμένα όπλα»
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Μόσχα είναι ικανή να χρησιμοποιήσει «κι άλλα» απαγορευμένα όπλα.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εξετάζουμε οποιουδήποτε είδους επιθέσεις από την πλευρά της Ρωσίας. Έπεσε η εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας προς τη Ρωσία, για τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις τους. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο μηδέν. Σήμερα μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε βήματα από την πλευρά της Ρωσίας», είπε αρχικά και συμπλήρωσε ότι προκύπτουν ερωτήματα, και κατά συνέπεια κίνδυνοι, όταν κάποιοι Ρώσοι πολιτικοί κάνουν δηλώσεις για χρήση πυρηνικών.
«Αφού χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα, π.χ. βόμβες φωσφόρου, όπως το έκαναν στο Χάρκοβο, στην πλατεία Ελευθερίας, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, όπως χρησιμοποίησαν απαγορευμένες βόμβες στη Μαριούπολη, στους νομούς Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ- όλα αυτά τα χρησιμοποίησαν παρ’ όλο που είναι απαγορευμένα- μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία είναι ικανή να χρησιμοποιήσει και άλλα απαγορευμένα όπλα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις καταστροφές από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ότι το κόστος των ζημιών σε κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια. «Όσον αφορά τις ζωές που χάθηκαν, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίμημα» πρόσθεσε.
Ο μαχητής του Αζόφ στη Βουλή
Κληθείς να απαντήσει για το βίντεο του μαχητή που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή- και προκάλεσε αντιδράσεις- επεσήμανε ότι το τάγμα του Αζόφ πλέον έχει ενσωματωθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Από την αρχή του πολέμου υπήρχαν πάρα πολλές πληροφορίες από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με ομάδες εθελοντών και εθελοντικά ουκρανικά τάγματα. Αυτό ήταν το 2014, όταν οι εθελοντές από διάφορες γωνίες του κράτους μας ενώθηκαν για να προστατέψουν την Ουκρανία. Τότε δεν είχαμε τόσο δυνατό στρατό όπως έχουμε σήμερα», είπε.
«Και πράγματι ποίκιλαν οι αντιδράσεις σχετικά με τις δηλώσεις των εν λόγω εθελοντικών ταγμάτων. Διότι πολλές από αυτές τις δηλώσεις ήταν αρκετά ριζοσπαστικές όσον αφορά τη Ρωσία. Ήταν εθελοντές. Ήταν η προσωπική τους άποψη και τα προσωπικά τους βήματα», συμπλήρωσε.
«Το Τάγμα Αζόφ, το οποίο δεν αποτελείται από εθελοντές, αλλά είναι μέρος της Εθνικής Φρουράς του κράτους μας», τόνισε. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που πράττουν στο κράτος μας οι Ρώσοι στρατιώτες, αυτός είναι ο ναζισμός», συμπλήρωσε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι ο ίδιος και η ομάδα του παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις. «Και εάν υπάρχουν προκλήσεις ή εκκλήσεις για ριζοσπαστισμό, πιστεύω ότι στο κράτος μας είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με άλλα κράτη του κόσμου. Θεωρώ ότι εμείς δεν τις έχουμε σχεδόν καθόλου. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πόλεμο και θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Σε περίπτωση που λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους ριζοσπαστικές δηλώσεις, πιστέψτε, τις παρακολουθούμε, τις βλέπουμε πολύ σοβαρά, σταματάμε και ξεκόβουμε αμέσως τέτοια βήματα», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το αν είναι αντιφατική η ειρηνευτική στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τον στρατό της για να προκαλέσει την Ελλάδα, απάντησε ότι σε έναν πόλεμο «κάνεις ό,τι μπορείς για να ενώσεις τα κράτη γύρω σου ακόμα και εκείνα που ιστορικά έχουν δύσκολες σχέσεις».
Η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να νικήσει τη Ρωσία, τόνισε. «Έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας και έχουμε την υποστήριξη της Ελλάδας. Θα σας πω ειλικρινά, ότι έχουμε ερωτήματα και προς την Τουρκία και προς την Ελλάδα. Έτσι είναι η ζωή και το κάθε κράτος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και συμφέροντα», συμπλήρωσε.
Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της Αθήνας και πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει πως «στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από τον τουρισμό. Φυσικά, ο ρωσικός τουρισμός έχει φέρει πολλά χρήματα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια».
«Πιστεύουμε ότι βγάζουν χρήματα, χύνοντας αίμα, και αυτά τα χρήματα ξοδεύουν. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Αφενός η Τουρκία λειτουργεί ως μεσολαβητής και στηρίζει την Ουκρανία με σημαντικά βήματα και αφετέρου βλέπουμε, για παράδειγμα, να ετοιμάζει, παράλληλα, αρκετές τουριστικές διαδρομές. Ειδικά για τον ρωσικό τουρισμό», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
Ο Σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν επισκέφθηκε το Κίεβο