Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Αύριο το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία;

Εδώ και αρκετές ημέρες κυκλοφορεί το σενάριο πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει ως σημαντικό ορόσημο την 9η Μαΐου για τις όποιες εξελίξεις στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Του Νίκου Βασιλειάδη

Αρχικά, δυτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να ανακοινώσει κάποια σημαντική νίκη στο μέτωπο, τώρα, όμως, έρχονται στο φως νέες πληροφορίες και μάλιστα από πηγή που δεν περίμενε κανείς.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στην ιταλική «Corriere della Sera», αποκάλυψε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να τελειώσει την εισβολή στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η νίκη της ΕΣΣΔ κατά της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές εορτές για τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη συνέντευξή του ο Ποντίφικας, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει εκείνη την ημέρα το τέλος του πολέμου όπως του το μετέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη συνάντηση που είχαν.

Παρέλαση «επί πτωμάτων»

Το σίγουρο είναι πάντως πως η Ρωσία ετοιμάζει μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη για αύριο, εκτός από αυτήν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών. Σύμφωνα με την GUR, ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο έφθασε στη Μαριούπολη για να ετοιμάσει αυτήν την παρέλαση. «Η βασική αποστολή του αξιωματούχου του κ. Πούτιν είναι η προετοιμασία των τελετών της 9ης Μαΐου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της GUR στο Telegram, με τη Μαριούπολη να γίνεται κέντρο εορτασμών.
Για αυτόν τον σκοπό οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται επειγόντως, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί και, όπως αναμένεται, οι Ρώσοι τηλεθεατές θα δουν τα ρεπορτάζ για «τη χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης που θα βλέπουν να παρελαύνουν οι Ρώσοι «απελευθερωτές» στην πόλη τους.

Σύμφωνα πάντα με την GUR, «μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προπαγάνδας βρίσκεται σε εξέλιξη» προς τον πληθυσμό της πόλης, που, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, πλέον ανέρχεται σε 100.000 έως 120.000 ανθρώπους από μισό εκατομμύριο πριν από τον πόλεμο.

Επίσημη κήρυξη πολέμου;

Πάντως, το αμερικανικό δίκτυο CNN παρουσιάζει εκτιμήσεις Αμερικανών και Δυτικών αξιωματούχων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αύριο Δευτέρα 9 Μαΐου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα γεγονός που θα έχει και μεγαλύτερες προεκτάσεις, αφού χώρες που βοηθούν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία δεν αποκλείεται να βρεθούν στο στόχαστρο του Ρώσου ηγέτη.

Όπως τόνισε στο CNN ο Τζέιμς Νίξεϊ, διευθυντής του Προγράμματος Ρωσίας – Ευρασίας στο ινστιτούτο Chatham House, ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε να εκμεταλλευτεί την επέτειο είτε για να ανακοινώσει ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία είτε μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών – ή και τα δύο. «Η 9η Μαΐου έχει σχεδιαστεί για να φανεί η στήριξη των πολιτών, να εκφοβίσει την αντιπολίτευση και να ευχαριστήσει τον δικτάτορα της εποχής», δήλωσε ο Τζέιμς Νίξεϊ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, από την πλευρά του, Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε τις φήμες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτά είναι ανοησίες».

Τα μυστικά σχέδια Πούτιν

Ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αποκάλυψε σε δημοσιογράφους την περασμένη Δευτέρα πως, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναφορές, η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» και τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ». Σύμφωνα πάντα με την Κάρπεντερ, οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την προσάρτησή τους κάπου στα μέσα Μαΐου.
Ο πρεσβευτής προχώρησε και σε μία ακόμα αποκάλυψη. Είπε πως οι ΗΠΑ πίστευαν επίσης ότι η Ρωσία εξέταζε ένα παρόμοιο σχέδιο και για μία τρίτη περιοχή, τη Χερσώνα, όπου η Μόσχα παγίωσε πρόσφατα τον έλεγχό της και επέβαλε τη χρήση του νομίσματός της σε ρούβλι.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας πως «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση και κατέληξε λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι οι αναφορές είναι πολύ αξιόπιστες» και ότι οι ηγέτες της Ρωσίας ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν κι άλλα μέρη της Ουκρανίας, επιβάλλοντας διοικητές «μαριονέτες».

«Ψευδοκράτος» στην καρδιά της Ουκρανίας

Το πιο ανατριχιαστικό, πάντως, σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που μας πέρασε είναι η πληροφορία πως το Κρεμλίνο μελετάει το σχέδιο οργάνωσης ενός ψευδοκράτους με την ονομασία «Γιούζναγια Ρους» («Νότια Ρους») στα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με έρευνα του προγράμματος «Σχέμι» του Radio Svoboda (Liberty).
Τα σχέδια δημιουργίας του νέου κράτους παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στην επεξεργασία του εν λόγω κειμένου συμμετείχαν άτομα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία». Σύμφωνα με τις πηγές του «Σχέμι», το «μανιφέστο» παραδόθηκε στον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Αντρέι Τουρτσάκ και μετά στον Ντμίτρι Γκριζλόφ που είναι σύμβουλος του Ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.

Το «μανιφέστο» αναφέρει ότι το κράτος Ουκρανία μετά την ανατροπή του «νόμιμα εκλεγμένου προέδρου» το 2014 «έχασε τη νομιμότητά του στο πλαίσιο των συνόρων της ΟΥΣΣΔ (Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας) και σε απάντηση στην τρομοκρατία και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του φασισμού», η Νοτιορωσική Λαϊκή Συνέλευση προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή της να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να ιδρύσει «το νέο κράτος Νότια Ρους». Επιπλέον αναφέρεται ότι η ρωσική είναι γλώσσα και η ουκρανική διάλεκτος, ενώ ανακοινώνει τα σχέδια για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.

Η «Νοβορώσια», ένα παλιό όνειρο

Το τελευταίο διάστημα πολλά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές, όπως επίσης και εκπρόσωποι των ουκρανικών Αρχών, έχουν κάνει λόγο για την προετοιμασία δημοψηφίσματος στην περιοχή της Χερσώνας και για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας, ενώ από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς, στη Ρωσία υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για την ίδρυση της λεγόμενης «Νοβορώσια» (Νέας Ρωσίας) σε εδάφη που θα αποσπούνταν από νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Για τη «Νοβορώσια» μάλιστα τελευταία έχει μιλήσει σε άρθρο του σε φιλορωσικά Μέσα ο Γεβγκένι Βάλενμπεργκ, πολιτοφύλακας στη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Φάντασμα», η ονομαζόμενη «Πρίζρακ», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι λαοί του Ντονμπάς μάχονται για να οικοδομήσουν το δικό τους διεθνικό κράτος. Η ιδέα του ‘‘ρωσικού κόσμου’’ στην προκειμένη περίπτωση είναι απολύτως διεθνική και όχι εθνικιστική. Πρόκειται για το απολύτως φυσικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, αλλά στην περίπτωσή μας όχι ενός λαού, αλλά των λαών που ζουν στο Ντονμπάς». Και συνεχίζει αναφέροντας πως «φέρνω συχνά στο μυαλό μου τα προηγούμενα χρόνια μου, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου, όταν για πρώτη φορά έγραψα εργασία με θέμα: ‘‘Το Ντονμπάς ως ανεξάρτητο κράτος’’. Συχνά θυμάμαι ότι ποτέ δεν είχα τη δική μου χώρα, ήμουν πάντα σε αντίθεση σε οτιδήποτε κίτρινο-μπλε, η ιδέα της ‘‘ουκρανικής εθνικής ιδέας’’ μού ήταν πάντα ξένη. Πάντα αγαπούσα το Ντονμπάς, πάντα το θεωρούσα ως τη χώρα μου, όπως οι Βάσκοι τη Χλωρα των Βάσκων και οι Καταλανοί την Καταλονία. Γι’ αυτό σήμερα καταλαβαίνω πλήρως ότι το Ντονμπάς μάχεται για αυτό που του ανήκει δικαιωματικά. Αγαπώ πολύ αυτήν τη γη, την ποτισμένη με προλεταριακό αίμα, και παλιά και τώρα, τώρα δα. Καταλαβαίνω όλα τα αδέρφια μου που πολεμούν εδώ. Αδέρφια του Ντονμπάς! Όποιος ήρθε για να πολεμήσει για την ανεξαρτησία του Ντονμπάς ανήκει στο Ντονμπάς! Και όλοι μας ανήκουμε στη Νοβορωσία!».

Ο τελικός στόχος!

Η Ρωσία κατέχει αυτήν τη στιγμή ένα τμήμα της ανατολικής, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας. Με βάση λοιπόν αυτό το σενάριο, οι Ρώσοι θα προελάσουν προς τα δυτικά, καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας, με στόχους το Ντνίπρο και τη Ζαπορίζια, «κόβοντας» μια μεγάλη «φέτα» της Ουκρανίας. Η Οδησσός είναι ένας ακόμη στόχος και που όταν επιτευχθεί (ίσως με τη βοήθεια της Υπερδνειστερίας) θα κάνει πραγματικότητα την «Νοβορώσια», ένα κομμάτι που θα ξεκινάει από το Χάρκοβο, θα περνάει από Ντνίπρο και Ζαπορίζια και θα φτάνει στην Οδησσό. Είναι οκτώ αστικά κέντρα που το καθένα μπορεί να έχει δική του σημαία και να ονομάζεται «Λαϊκή Δημοκρατία», όπως το Ντόνετσκ και το Λουγκχάνσκ.

Σε αναμονή λοιπόν για να δούμε τι ακριβώς θέλουν να κάνουν οι Ρώσοι. Το βέβαιο είναι πως, αν έχουν στρατιωτικά τη δυνατότητα και τη δυναμική, θα καταλάβουν όσο περισσότερα εδάφη είναι δυνατό και θα μπορούν να καυχιόνται για μια μεγάλη νίκη με την απελευθέρωση των Ρωσόφωνων και την «αποναζιστικοποίηση» της περιοχής.

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κλυκλοφορεί

Διαβάστε επίσης

Χωρίς συμφωνία ακόμη η ΕΕ για το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Διάγγελμα Ζελένσκι για την Ημέρα της Νίκης



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ