Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πολλές χώρες της Ε.Ε. δαπανούν όλο και περισσότερα χρήματα για αμυντικούς εξοπλισμούς.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να αναλάβει τον συντονισμό της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού για να γίνεται πιο αποτελεσματικά.
«Πρέπει να αγοράζουμε μαζί όπως κάναμε με τα εμβόλια και θέλουμε να κάνουμε με το αέριο. Και γι’ αυτό προτείνουμε μια κοινή ομάδα δράσης για τις προμήθειες άμυνας μέσω της οποίας τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους για προμήθειες. Και προτείνουμε επίσης οικονομικά κίνητρα για τα κράτη μέλη ώστε να συμμετάσχουν σε αυτήν την [task force]», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι αμυντικοί προϋπολογισμοί της Μόσχας και του Πεκίνου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ε.Ε. είναι ευάλωτη, με τις στρατιωτικές της δυνατότητες να υστερούν.
Γι’ αυτό θεωρούν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ανανεώσουν το αμυντικό τους οπλοστάσιο και να ενισχύσουν τα συστήματα εναέριας και πυραυλικής άμυνας.
Πέρα από αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα αποθέματα drones και τεθωρακισμένων οχημάτων θα πρέπει να αυξηθούν, όπως και οι δυνατότητες της κυβερνοάμυνας.
Οι κινήσεις αυτές υπαγορεύονται από την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά δεν θα καθιερωθούν καθώς οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν την χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι Βρυξέλλες θέλουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν την ικανότητα της βιομηχανίας του μπλοκ για κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά στους τομείς της αεροναυπηγικής και των πυραύλων.
Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να συμφωνήσουν με τις προτάσεις.