Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Διάβημα της προέδρου της Κυπριακής Βουλής σε ΕΕ και ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου απέστειλε την Πέμπτη νέα επιστολή-διάβημα για το θέμα της Αμμοχώστου στους προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Πρόκειται για συνέχεια προηγούμενης επιστολής της προέδρου της Βουλής, τον περασμένο Ιούλιο,

‘Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην επιστολή της, η κ. Δημητρίου τονίζει ότι οι παράνομες τουρκικές επιδιώξεις για αλλαγή του status quo της πόλης της Αμμοχώστου αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992).

Καταγγέλλει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της υποτελούς σε αυτήν παράνομης οντότητας στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», την οποία απορρίπτει ρητά η διεθνής κοινότητα.

Οι παράνομες αυτές ενέργειες, τονίζει η Πρόεδρος της Βουλής, υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η κ. Δημητρίου σημειώνει ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ως η σχετική πρόταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία σκοπούν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, θα αποτελούσε μια ένδειξη ότι η Τουρκία έχει τη βούληση να συνεργαστεί, με καλή πίστη, προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Η Πρόεδρος της Βουλής απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους ομολόγους της να καταδικάσουν και να αντιδράσουν έντονα στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία, όπως ορθά κινητοποιήθηκε η διεθνής κοινότητα σε ανάλογες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία.

Τους καλεί επίσης να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητική της συμπεριφορά εις βάρος της Κύπρου και να ανακαλέσει τις παράνομες ενέργειές της στην Αμμόχωστο.

Τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου θα θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είπε πως, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί στο γεγονός ότι η Τουρκία προβαίνει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες, μεταξύ άλλων, στα Βαρώσια, προεκτείνοντας το παραλιακό μέτωπο εντός της περίκλειστης πόλης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί γενικότερα στις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα και θα ζητήσει από τους ομολόγους του, που διαβουλεύονται με την Τουρκία, να υπογραμμίσουν προς την Άγκυρα τη σημασία του μην επανέλθουν οι εντάσεις που είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια και να την καλέσουν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

«Στο Βαρώσι φέρει δικαιώματα και το ΕΒΚΑΦ»
Τον ισχυρισμό ότι στο Βαρώσι, εκτός από τους Ελληνοκύπριους και ξένους ιδιοκτήτες, «δικαιώματα» έχει και το ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κυπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων) προβάλλει ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούογλου, σε συνέντευξη στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Ανατολού». Ο κ. Ερτουγρούογλου ισχυρίζεται επίσης, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Για το Βαρώσι, ο «υπεξ» επέκρινε την ΕΕ για τη στάση που τηρεί στο όλο ζήτημα και είπε ότι «το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί, ωστόσο πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο εγχείρημα». Στο Βαρώσι, υποστήριξε, «στο οποίο εκτός από τους Ε/κ και τους αλλοδαπούς έχει δικαιώματα και το ΕΒΚΑΦ, το σημαντικό είναι να επιτραπεί στους πρώην κατόχους δικαιωμάτων να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους υπό τ/κ διοίκηση. Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει το 3,5 τοις εκατό του Βαρωσιού, στο οποίο αξιολογούνται οι δημόσιοι χώροι χωρίς να υπάρχει παρέμβαση σε οποιαδήποτε προσωπική περιουσία».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου για το Κυπριακό υποστήριξε ότι «μετά την αποτυχημένη ολοκλήρωση της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, η τουρκική πλευρά άνοιξε μια νέα σελίδα και επικεντρώθηκε στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στο νησί και στο ισότιμο διεθνώς καθεστώς». Πρόσθεσε ότι, «ξεκινήσαμε λέγοντας ότι εάν πρόκειται να υπάρξουν νέες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, αυτό μπορεί να γίνει υπό τους όρους των δύο κυρίαρχων ίσων κρατών και των ισότιμων διεθνών καθεστώτων και ότι δεν τίθεται ζήτημα υπαναχώρησης από αυτήν την στρατηγική».

Τα Ηνωμένα Έθνη εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, «επιχειρούν να διαπιστώσουν κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος (για την έναρξη των διαπραγματεύσεων). Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Μπορώ εύκολα να υποστηρίξω ότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα προκύψει κοινό έδαφος».

Στη συνέχεια των δηλώσεων του για το Κυπριακό επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι παραγνωρίζει τις θέσεις της τ/κ πλευράς. Πρόβαλε περαιτέρω τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο, «υπάρχουν δύο λαοί, κράτη, πολιτεύματα και κυριαρχίες». Δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εφόσον μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία και οι Τουρκοκύπριοι ως κοινότητα αυτού του «αποκαλούμενου κράτους», είπε.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε, επίσης, ότι δεν βλέπει την απουσία διαπραγματεύσεων ως μειονέκτημα. «Υπάρχει μόνο ένας λόγος για την απουσία διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι τα δύο κυρίαρχα ίσα κράτη που υπάρχουν στο νησί και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους δεν έχουν εγκριθεί από τον δυτικό κόσμο. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Το ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει ότι είμαστε χαμένοι, τελειωμένη υπόθεση και ότι καταστραφήκαμε», υποστήριξε. «Η μόνη μας επιλογή στη ζωή δεν είναι η συνεργασία με τους Ε/κ. Προσβλέπουμε στο μέλλον με ελπίδα, καθώς το πιο σημαντικό κράτος στον κόσμο για εμάς, η Τουρκία είναι μαζί μας», ανέφερε.

Οι ισχυρισμοί για το ενεργειακό και τις περιφερειακές ισορροπίες
Ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και στα θέματα ενέργειας για να δηλώσει ότι «κάθε βήμα που πραγματοποιούν οι Ε/κ (στην Ανατολική Μεσόγειο) θα απαντηθεί. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι και αβοήθητοι. Η Ανατολική Μεσόγειος που οραματίζονται οι Ε/κ δεν θα δημιουργηθεί χάρη στις πρωτοβουλίες της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Το οικόπεδο στο οποίο εισέρχονται τώρα δεν είναι ένα οικόπεδο στο οποίο τίθενται υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της μητέρας πατρίδας μας, αλλά τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού», ισχυρίστηκε.

«Τα βήματα των Ε/κ δεν θα μείνουν αναπάντητα. Κάθε πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Γαλάζια Πατρίδα, που αγνοεί τον τουρκοκυπριακό λαό και αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα πετύχει. Υπάρχει μόνο μια λογική λύση για το πρόβλημα. Και αυτή είναι η ορθολογική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συναντώνται και μοιράζονται τους φυσικούς πόρους με δίκαιο τρόπο. Οι προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Ερτουγρούλογλου χαιρέτισε την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι σοβαρά κακομαθημένη, πίσω από την οποία κρύβονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ποιος είναι ο σκοπός της αύξησης των αμερικανικών στρατιωτικών επενδύσεων και βάσεων στην Ελλάδα, διερωτήθηκε.; «Η Ρωσία; Όχι. Λοιπόν, ποιο είναι το νόημα αυτών των κινήσεων; Η Τουρκία δεν είναι μια αβοήθητη χώρα, αλλά μια χώρα με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», είπε.

Διαβάστε επίσης

Κυπριακό: «Η Τουρκία ευθύνεται για την κατάσταση στα Βαρώσια» λέει ο Γκουτέρες

Τα επόμενα βήματα για τα Βαρώσια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ