Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Στο στόχαστρο και το eReportaz, μέσω domains-παγίδων, για το Predator

Σε 50 τουλάχιστον ανέρχονται πλέον τα… ψεύτικα domains που στοχεύουν χρήστες του διαδικτύου και επιστρατεύονται για την επιμόλυνση κινητών με το λογισμικό παρακολούθησης “Predator”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της meta (Facebook) και έπειτα από έρευνα του insidestory.gr, αποκαλύφθηκε ιστός από δεκάδες domains που αυξάνονται κάθε μέρα και έχουν πλέον φτάσει τουλάχιστον τα 50, τα οποία μπορούν να επιμολύνουν τους επισκέπτες τους με ένα σύγχρονο λογισμικό κατασκοπείας, που ονομάζεται “Predator”.

Ο ιστός αυτών των ψεύτικων domains περιλαμβάνει αρκετά που παραπέμπουν στα μεγαλύτερα ενημερωτικά site της Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία είναι και το ereportaz.gr.

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΟΥ EREPORTAZ.GR ΣΑΣ ΕΦΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ereportaz.news και άλλα ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Ένα από τα site αυτά, το οποίο όμως δεν βρισκόταν στη λίστα της meta, το blogspot[.]edolio5[.]com, μόλυνε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος δραστηριοποιείται στο οικονομικό ρεπορτάζ και συνεργάζεται με ελληνικά και διεθνή μέσα, όπως το CNBC, οι Financial Times κ.α. Ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε για την παραβίαση του κινητού του στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρωην συνεργάτη του eReportaz και της «ΜΠΑΜ» Θανάση Κουκάκη

Το Citizen Lab, ένα διεπιστημονικό εργαστήριο που εστιάζει την έρευνά του στο σημείο όπου τέμνονται οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παγκόσμια ασφάλεια, έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών, όπως και την παρακολούθηση της εξάπλωσης της μισθοφορικής βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας (spyware). Πριν από την παραβίαση του κινητού του Κουκάκη, είχε ανιχνεύσει τις παραβιάσεις –με το ίδιο ή με άλλα λογισμικά– δεκάδων κινητών δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών, μεταξύ άλλων από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν ή την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που εν τέλει είχε παραδεχτεί ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό παραβίασης του τηλεφώνου, όπως άλλωστε και η γερμανική κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος έκανε μια ανάρτηση στο Twitter στις 20 Μαΐου, όπου αναδεικνύει τα ευρήματα της Google για το λογισμικό “Predator” και ότι αυτό έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς που εντοπίζονται και στην Ελλάδα, ανάμεσα σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αρμενία, η Μαδαγασκάρη, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σερβία, η Ισπανία και η Ινδονησία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιοι παρακολουθούν δημοσιογράφους;

Δεν ήταν μόνο ένας ο στόχος παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπίας

Υποκλοπές: Ε.Υ.Π, Αντιτρομοκρατική, ΔΙ.Δ.Α.Π, αντίπαλοι ή σύμμαχοι;

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ