Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να περιορίσει τα μέτρα οικονομικής τόνωσης καθώς ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά υψηλός και εξαιρετικά διευρυμένος, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Παρίσι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας τόνισε ότι ακόμα και ο δομικός πληθωρισμός – το μέτρο που εξαιρεί τον αντίκτυπο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας – είναι πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ (για 2%), έχοντας τρέξει με 3,8% τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον Βιλερουά ντε Γκαλό, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα θα είναι “αποφασιστική” για να υπάρξει μια απάντηση.
“Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο πολύ υψηλός, αλλά και πολύ ευρύς”, είπε ο Βιλερουά, υπογραμμίζοντας ότι “αυτό απαιτεί ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής – λέω ομαλοποίηση και όχι αυστηροποίηση”.
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της ΕΚΤ που ολοκληρώνεται με τις 9 Ιουνίου.
Σε παλαιότερα σχόλια της, η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε υποδείξει ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων και αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βιλερουά ντε Γκαλό τόνισε ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι “σταδιακή αλλά αποφασιστική”, αν και αλλά πιο επιθετικά μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ έχουν ζητήσει μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού.
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμα ότι η λιγότερο διευκολυντική πολιτική σε συνδυασμό με τους μεγαλύτερους περιορισμούς στους κρατικούς προϋπολογισμούς σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνδυάσει τα μέσα που διαθέτει “με λίγη δημιουργικότητα” μακροπρόθεσμα για να επιτύχει τους στόχους της στην ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση.
“Η δημοσιονομική πολιτική θα περιοριστεί από μόνη της περαιτέρω λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους της εποχής μετά την πανδημία και της αύξησης των επιτοκίων”, είπε ο Βιλερουά.
“Επιπλέον, κατά τα δύο επόμενα χρόνια θα υπάρξει ένα πλαίσιο βραδύτερης ανάπτυξης ή ακόμη, σύμφωνα με ορισμένες ανησυχίες, οικονομικής στασιμότητας”, κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Στα ύψη ο πληθωρισμός – Μειώσεις που φτάνουν στον πολίτη μελετά η κυβέρνηση
Πληθωρισμός ρεκόρ στην Ελλάδα: Στο 10,7% εκτινάχθηκε τον Μάιο – Στο 8,1% στην Ευρωζώνη