Δευτέρα Ιανουάριος 13 2025

Μητσοτάκης για Δημογραφικό: Η συνειδητή ένταξη των αλλοδαπών στην κοινωνία θα ανακουφίσει το δημογραφικό πρόβλημα

«Bόμβα» που καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε εγκαίρως «με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δημογραφικό, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση». Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψη εργατικών χεριών, κάτι που μπορεί να γίνει με μια «ώριμη και συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην κοινωνία θα ανακουφίσει πληθυσμιακής μας υποχώρηση».

«Η εμπειρία μας από αλβανούς μετανάστες είναι θετική. Η εικόνα των παρελάσεων αποδεικνύει ότι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας», προσέθεσε και μάλιστα υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα. Πάντως, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αυτή η νέα πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κανέναν στο περιθώριο, ούτε οι Έλληνες νέοι άνεργοι να μην βρίσκουν εργασία ούτε μεσαίωνας για ξένους εργαζόμενους. «Θα πρέπει να φανούμε πιο τολμηροί, οφείλουμε να ανανεωθούμε με νεότερους ανθρώπους που ασπάζονται της αξίες μας», επισήμανε και τόνισε ότι ναι μεν δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα αλλά θα πρέπει η συζήτηση να ανοίξει.

«Προφανώς δεν μιλάω εδώ για ένα ζήτημα εύκολο, είναι όμως αναγκαίο, επίκαιρο και κρίσιμο να ανοίξει η συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Για αυτό πρέπει να το εξετάσουμε με ευθύνη, με σοβαρότητα, αλλά και με θάρρος, ακούγοντας τις προτάσεις των ειδικών και μελετώντας τις προτεραιότητες και τις δυνατότητες του τόπου μας και πάνω από όλα έχοντας εθνική αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη σε έναν πολιτισμό που διαπερνάει την Ιστορία, φωτίζοντας τους αιώνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός επικαλέστηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το θέμα του δημογραφικού κατατάσσεται στην πρώτη θέση των μακροπρόθεσμων απειλών της πατρίδας μας, καθώς και στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι από το 2011, κατά την δεκαετία της κρίσης, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 450.000 άτομα. «Ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οικονομικός και κοινωνικός. Είναι η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών. Η ελάττωση δηλαδή όσων εργάζονται και μέσα από την εργασία τους συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τα βάρη αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν αντίρροπα για μεγάλο διάστημα χωρίς να απειληθεί η αστάθεια της ίδιας της κοινωνίας. Δεν μιλάμε συνεπώς για μία απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο», σημείωσε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ